Så lyckas du med den perfekta griljeringen av din julskinka.
- När du griljerar en skinka ska den vara tillagad – kokt eller ugnsbakad. Annars kan det bli dålig stämning kring buffén. Skinkan i Gårdssällskapets vanliga jullådor är färdigkokt, den nitritfria skinkan behöver tillagas. Låt skinkan svalna innan du fortsätter.
- Om skinkan är rund i formen, skär bort lite av undersidan så den står plant. (Chans till provsmak!)
- Skär bort svålen, den kommer inte att ge mer smak nu. Snickra bort lite fett om det känns för mycket.
- Välj en variant på griljering nedan – klassisk, kryddig eller med sprit. Ta den som känns mest som du.
- För att få griljeringen att fästa, torka av skinkan med hushållspapper och pudra över lite potatismjöl eller maizena. Har du inget sådant är det näst bästa att blanda i lite ströbröd i griljeringen. Då blir den lite tjockare och sitter bättre.
- Pensla på blandningen på översidan av skinkan. Strö över rikligt med ströbröd.
- Sätt in i ugnen på 200 grader tills griljeringen fått fin färg. Ca 7-10 minuter.
- Ta ut, skär i tunna skivor. Stekgaffel kan vara bra för bättre grepp när man skär upp.Servera!
Recept på klassisk griljering
1 äggula
0,5 dl senap, gärna en blandning av sötstark grovkornig och dijon
1 msk flytande honung
Whiskey- och honungsgriljering
1 äggula
0,5 dl senap, gärna en blandning av sötstark grovkornig och dijon
1 msk flytande honung
1 msk whiskey
Ingefära och apelsingriljering
1 äggula
0,5 dl senap, gärna en blandning av sötstark grovkornig och dijon
1 msk socker eller honung
2 msk färsk ingefära (eller 2 tsk malen torkad)
rivet skal av ½ apelsin