Wednesday, June 29, 2022
spot_img

Exclusive Content:

Småa säkrar tryggheten för Sveriges företagare

Under pandemin spelade Småföretagarnas Arbetslöshetskassa, eller SMÅA, en nyckelroll...

Enklare för småföretagare att få extern finansiering

OPR-Företagslån, med kontor i Stockholm, skapar tillväxt och lönsamhet...

Nina Jansdotter – företagare skriver bok om kärleksbedrägerier i sociala medier

Nina Jansdotter, är företagare och karriärcoach samt författare till...
HemTrygghetFörsäkringÄr du ordentligt skyddad?

Är du ordentligt skyddad?

Under åren som Helena Brandt haft företag har hon råkat utför olika skador. Några skador har kostat väldigt mycket, för att inte säga att det har kostat allt för mycket. Därför delar hon med sig av sina erfarenheter om vikten av att vara rätt försäkrad. Text Helena Brandt

För några år sedan körde jag omkull med motorcykel i Thailand. Jag bröt höger ben och fick en spricka i höger axel. Genom en olyckshändelse på sjukhuset när sjuksköterskan tappade mig i badrummet förvandlades sprickan i höger axel till en skada som behövdes akutopereras. Operationen resulterade i elva spikar och stålplatta i axeln. Jag blev kvar på sjukhuset i Thailand i tre veckor. Därefter flög SOS mig till St. Görans sjukhus i Stockholm där jag fick stanna i en vecka. Jag var konvalescent flera månader efter denna olycka, åt starka värktabletter med morfin i två månader och hade problem med nerverna i armen, som inte ville lyda. Det tog mig nästan ett år att komma tillbaka till mitt arbete. Under detta år fick jag se företaget falla i bitar utan att ha orken och kraften att göra något åt det. Många års hårt arbete raserades under bara ett år.

Som företagare är det inte bara att ringa försäkringskassan vid olyckshändelse eller sjukdom, om jag nu vill ha kvar företaget. Det är jag som är ytterst ansvarig för att deadline hålls. Det spelar således ingen som helst roll om jag är sjuk – det är bara att pallra upp kuddarna och ta in datorn till sängen och fortsätta arbeta. Likaså kan jag inte ta semester på hemmaplan, då det alltid finns saker som jag behöver få gjort och som alltid ligger i pipeline – bokföring, e-post, avtalsskrivande, anbudsskrivande, städning på kontoret, sortera papper, arkivera gammalt arbete, göra säkerhetsuppdateringar, installera nya program på datorn.

Vad händer om du råkar ut för en olycka eller blir sjuk en längre tid?
Jag har genom åren saknat ett personligt försäkringsskydd. Det var först efter att jag var med om en trafikolycka som jag förstod att jag inte hade något försäkringsskydd som omfattar en olycksfallsförsäkring, varken privat eller via företaget. Jag tecknade förstås genast en olycksfallsförsäkring hos ett känt försäkringsbolag. Senare visade min privata pensionsrådgivare att försäkringsskyddet inte var så bra som jag vid första anblick hade trott, utan jag blev ombedd att teckna en annan sjukvårdsförsäkring. I dag har jag ett bra försäkringsskydd, både privat och på min arbetsplats. Det finns emellertid många aktörer som erbjuder försäkringsskydd för företagare på marknaden. Alla är som sagt inte heltäckande. Jag själv tecknade Företagarnas Garant GrundPlus som är ett försäkringsskydd som är anpassat för oss företagare, Länsförsäkringarna har ett liknande skydd fast lite dyrare. I mitt försäkringsskydd ingår följande;

• En livförsäkring med dödsfallskapital

• En generös sjukvårdsförsäkring

• En olycksfallsförsäkring med höga ersättningsbelopp.

När vi var med husbilen i Bryssel ställde vi husbilen i ett tillsynes lugnt område två stationer från centrala Bryssel. Vi var borta några timmar mitt på dagen. När vi kom tillbaka hade någon brutit sig in i bilen trots ett ordentligt larm. Tjuvarna tog bland annat min nya arbetsdator, Ipads, mp3-spelare, smycken, etcetera. De förstörde husbilslarmet, gaslarmet, dörrlåset och fönstret. Vi gjorde självfallet en polisanmälan på plats i Bryssel. Polisen sa att vi hade tur som inte råkade ut för personrån, vilket tydligen är ganska vanligt i centrala Bryssel. Jag kan villigt hålla med.

När vi kom hem gjorde jag en anmälan till försäkringsbolagen. En del skulle ligga inom husbilsförsäkringen, en annan på företagsförsäkringen och en tredje på vår privata försäkring. I alla tre försäkringarna fick jag betala självrisk. Av allt som blev stulet och när alla självrisker och nerskrivningar av värden, fick jag ut ett par tusen av försäkringen vilket inte ens täckte husbilsförsäkringen. Att ha bra försäkringar är viktigt, men tänk på att inte betala premier i onödan i form av att ha dubbla försäkringar. De enda som vinner på detta är försäkringsbolagen.

Hur ser ditt personliga försäkringsskydd ut?

Vilka företagsförsäkringar har du?

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Småa säkrar tryggheten för Sveriges företagare

Under pandemin spelade Småföretagarnas Arbetslöshetskassa, eller SMÅA, en nyckelroll i att...

Enklare för småföretagare att få extern finansiering

OPR-Företagslån, med kontor i Stockholm, skapar tillväxt och lönsamhet med konkurrenskraftiga...

Nina Jansdotter – företagare skriver bok om kärleksbedrägerier i sociala medier

Nina Jansdotter, är företagare och karriärcoach samt författare till en lång...

3 sätt att finansiera din verksamhet

Skulle ditt företag behöva extra ekonomiska resurser för att antingen kunna...
X
X