Thursday, November 30, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemInspirationIntervjuGer dem långt från...

Ger dem långt från arbetsmarknaden en chans

David Åberg har haft en ganska brokig karriär, men jobbat med försäljning i stort sett hela tiden. Från elektronik, till kläder, till utbildningskonsult. Nu driver han företaget Moderna kompetenser, tillsammans med en annan driftig entreprenör, kompisen och kollegan Per Dohlwitz.

Av Nina Jansdotter  

År 2000 förändrades mycket, berättar David Åberg. Då började han på Mercuri International som konsult. Han var den första konsult som anställdes utan akademisk bakgrund.
– Jag jobbade där i sex år och fick då en kund i Nordic Choice Hotels. Först som försäljningschef i Sverige och från 2010 i hela Skandinavien och Baltikum. Ett otroligt roligt jobb, med massor av energi. Det var stark tillväxt, säger David.
2013 bestämde han sig för att börja jobba som konsult.
– Att bli egen var verkligen ett av de svåra besluten i livet.
David hade, som han benämner det sjukt bra lön, bra villkor, var omtyckt i organisationen och gjorde väldigt mycket som han själv ville.
– Det var ”la dolce vita”, men jag kände att jag hade mer att ge som egen och ville prova om det fungerade att stå på egna ben. Jag var egentligen inte trött på jobbet på Choice utan jag ville bara testa om det gick.

Bakgrunden till att företaget startades
De startade Moderna Kompetenser utifrån att titta på vad företag behöver för kompetens just nu. De vill starta en skola som gör att de som står längst från arbetsmarknaden får en riktig chans. Med eget kapital ska de bygga en ”non profit”-skola som ger de som går där garanterat jobb, berättar han entusiastiskt.
– Vi tröttnade på att det utbildas 500 stylister när det inte ens finns jobb som stylist. Vi tycker det är att lura ungdomar. Jag tänkte att det finns så otroligt mycket potential i ungdomar, i nyanlända, i de som har handikapp. Min kollega Pelle har en dotter som är multihandikappad och vi bestämde att lägga pengar på hög så vi ska ha råd att starta skolan med ”moderna kompetenser”. Därav namnet.
Vision är att ha startat skolan innan 2020. Affärsidé går ut på att utveckla sina kunders interna och externa kommunikation.

 Vad är det bästa med att driva eget?
– Det jag gillar bäst med att vara egen är att det är sjukt korta beslutsvägar. Vi bestämmer något idag och genomför imorgon, vilket passar min otålmodighet väldigt bra. Det som däremot kan vara mest utmanande är att hitta en balans. Å ena sidan vill vi inte jobba 40 timmar i veckan hela tiden, men när vi får mycket uppdrag så blir det 50 timmar vissa veckor.

Den balansen tycker David är svår att hålla och sedan är det, enligt honom en liten form av ”ångest” när man undrar om det som de har just nu kommer att ta slut. Att kunderna kommer sluta köpa. Han vill också att de ska bli fler och det är en utmaning.
– Inte som de borgerliga partierna uttrycker sig om sänkta ingångslöner utan att vi faktiskt måste vara goda ledare för de vi anställer, men vi är ju på uppdrag nästan hela tiden – det är en nöt att knäcka för oss.

2016 fick de ett erbjudande att sälja 70 procent av bolaget till ett företag som lovade guld och gröna skogar. De skulle få ta över en verksamhet för utbildning mot de som står längst ifrån arbetsmarknaden och deras vision skulle förverkligas mycket fortare än de hade kunnat ana.
– Det lät för bra för att vara sant och det var det med facit i hand. De sålde i juni och köpte tillbaka i oktober för bolaget som köpte oss stod inte alls för samma värderingar som vi.
Det blev en jobbig process, som slutade med advokater och bråk. Lärdomen, blev enligt David att om det verkar för bra för att vara sant då är det också så. Att han och hans partner behöver ta hjälp i stora beslut för att de två har en bra förmåga att lita på alla och ibland går inte det, har de nu bittert fått erfara.
– Jag vet inte om vi lärde oss så mycket, men det var den helt klart jobbigaste perioden som företagare, kanske den jobbigaste tiden på väldigt många år. Att hamna i en diskussion om vem som sagt vad.

Avslutningsvis så vill han ge följande råd till de som också vill starta eget och förverkliga sina idéer. Gör din grej – bara kör! Han lärde sig verkligen av Petter Stordalen att det är bara att köra.
– Gör misstag, våga och du behöver vara osäker eller rädd för att vara modig. Jag har inte mött någon som sagt att jag testade och det var det dummaste jag gjort. Jag har däremot hört de som sagt att, jag testade – det funkade inte, men nu har jag en än bättre vardag.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X