Monday, February 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemInspirationIntervjuOmvandlade utanförskap till entreprenörskap

Omvandlade utanförskap till entreprenörskap

Ska man bli en framgångsrik företagare måste man nätverka och åter nätverka. Det är Michel Issa ett levande bevis på. Andra framgångsrika faktorer har varit ett gott självförtroende, att tidigt skaffa mentorer och en insikt om vad man har för värde.

Många startar företag för att de fått en bra idé som de vill utveckla, Michel Issa gjorde det för att han inte hade något annat val. Med en skuld från CSN och nej efter nej från potentiella arbetsgivare valde han en annan väg.

– Jag blev tvungen att omvandla utanförskap till entreprenörskap.

Utan någon egentlig affärsidé och utan en krona på fickan började Michel nätverka. 2012 ordnade han även ett stort event i Norrköping, som det skrevs en artikel om i Norrköpings Tidning. Därefter fick Michel en inbjudan av ordföranden för Young Entrepreneurs of Sweden.

– Innan hade jag inte hört ordet entreprenör. Jag fördjupade mig i ämnet, fick lära känna Filip Tysander och Ida Backlund och tänkte, wow, så här vill jag också bli.

Under ett års tid nätverkade han varje dag.

– Då märkte jag att ingen bryr sig om utbildning eller hur mycket pengar du har. Det som spelar roll är vem du känner och vem som känner dig. Det är nyckeln.

Sen kom första idén. Michel köpte kursgården Kenoro Camp.

– Idén gick ut på att alla ideella föreningar ville ha ett ställe att hyra för kurser och konferenser oavsett budget. Jag hade kontakter inom kyrkoföreningen, men ingen ville komma.

Den första delägare hoppade av, likaså den andra. Tillslut sålde Michels pappa sin lilla cykelbutik för att hjälpa sin son.

– Då gick jag utanför min comfort zone och kontaktade judiska, muslimska, politiska och ickepolitiska organisationer. Jag fick Greenpeace att komma, sen ville alla komma.

Företaget började gå riktigt bra så Michel köpte Cykelgrossisten, som hans pappa fick driva.

I dag driver han tio företag.

– Vissa går jättedåligt, andra okej och två stycken går bra.

Han är även delägare i ett antal andra.

– I den ideella världen handlar det mycket om att ge. I affärssammanhang är det ge och ta, att skapa win-win situationer. Jag hjälper företagen med kontakter och att öppna dörrar och får några procent. Alla vinner på att hjälpa varandra och hitta samarbeten.

Vad är entreprenörskap för dig?

– För mig handlar det om att se möjligheter, ta risker, förbättra samhället och lösa problem. Turning ideas into reality. Att bara drömma räcker inte.

Michel berättar att många som ska starta företag tänker efter alldeles för länge.

– Gör bara, komplicera inte allting. Richard Branson sa att under tiden kommer du att lära dig. Vill du lyckas, ska du då prata med den som är kunnig eller den som har erfarenhet? Mitt tips är att prata med någon som har lyckats inom ditt område och lär dig av den personen. Jag har aldrig läst någon bok, bara lärt mig genom erfarenheter.   

För att hjälpa andra att lyckas har Michel nu byggt upp ett mentorprogram på tre månader.

– Jag vill hjälpa andra att bli duktiga entreprenörer. Är jag en liten del av att någon lyckas är det en stor grej.

Drömde om att bli munk

Drömmen från början var att bli munk, han vigde tio år av sitt liv åt att uppfylla drömmen. Men han kom på att det var inte detta han var ämnad att göra.

– Allt jag gör i dag ligger nära hjärtat. Det är en värdering jag fått med mig från munklivet. Att hjälpa andra är min primära drivkraft. Om jag är en del av orsaken till någon annans lycka, då har jag lyckats.

För att lyckas bli en framgångsrik entreprenör måste man få folks förtroende. Det jobbar han med hela tiden, bland annat genom att aktivt visa upp allt han gör i sociala medier.

– När du lyckas, glöm inte bort utsatta människor. Det är viktigt att dela med sig.

När Michel hjälper andra får han förutom glädjen även själv ut mycket av det.

– Jag får starkt självförtroende, stark självkänsla. Jag är stolt över den jag är och kan vara samma person oavsett vem jag pratar med.

Michel berättar att jobbar man med välgörenhet och med att hjälpa andra. Men man måste vara smart, inte naiv. Då kan man bli utnyttjad.

– Men man ska inte underskatta det som ligger framför en. Hjälper jag dig i dag kanske jag behöver hjälp om två år. Då kommer du att hjälpa mig.

Under de tre senaste åren har Michel arbetat aktivt med ideell verksamhet. Han har bland annat hunnit med åtta resor till de värst drabbade områdena i Syrien.

– I början var det mycket huvudvärk att arbeta med välgörenhet. Folk kan lätt missuppfatta och några trodde att jag tjänade pengar på välgörenheten. Det var även många som misstrodde mig. Man har allas ögon på sig, därför är allt jag gör transparent, allt dokumenteras.

Jag har fått lära mig att folk har olika åsikter, folk talar illa om och motarbetar en. Mamma sa alltid att försvara dig inte med ord, utan med handlingar. Visa vem du är. Sakta har det ändrats och nu är det sällan folk talar illa om mig.

Michel åker inte bara för att hjälpa utsatta människor för deras skull, utan även för sin egen. Han berättar att han aldrig gör någonting utan att få ut någonting utav det.

– Det behöver inte alltid handla om pengar. Under de här resorna blir jag tacksam för allt i livet.

Är du aldrig rädd?

– I början var jag det. När jag gick in i Syrien första gången dunkade hjärtat, det var kaos. När jag var i Jaramana var jag bara några kilometer från Isis. Men jag kastar mig inte ut i faran, jag är vaksam och försiktig. Jag har sett att min närvaro spelar roll, den glädje jag får där är obeskrivlig. Därför blir jag inte längre rädd, risken att någonting ska hända är ganska liten.

Se möjligheter istället för problem

Precis som alla andra entreprenörer har Michel gått igenom tuffa perioder och har velat ge upp. Han citerar Mahatma Gandhi.

– First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win. Det har gett mig en tankeställare. Min bror brukar säga att livets prövningar är inte till för att krossa, de är till för att stärka. Det har jag tagit med mig. När det är tufft brukar jag prata med min bror, som är min mentor. Och meditera. Jag försöker se möjligheter istället för problem.

Just att det går upp och ner gör att Michel älskar entreprenörslivet.

– Ju mer du utvecklas desto mer större risker måste du ta. Entreprenörskap handlar om att våga ta risker.

När man väl har byggt upp sitt kontaktnät och skapat förtroende kan man i stort sett lyckas med vad som helst, enligt Michel.

– När jag skulle till Syrien för en månad sedan la jag upp på Facebook fem dagar innan vad jag skulle köpa till de drabbade. Jag fick ihop 400 000 kronor, alla swishade mellan 100 och 1 000 kronor, det var många som bidrog tack vare att jag har byggt upp ett stort kontaktnät.

Från förra året jobbar han på att bygga upp sitt nätverk utomlands. I februari 2016 bestämde han sig för att synas i miljöer med kända personer.

– Jag köpte en biljett till en middag i Cannes för 50 000 kronor. De fyra timmarna förändrade mitt liv.

På middagen var det 40 personer, många av Michels stora förebilder.

– Jag var så nervös. Jag ringde min bror, som sa kör på bara. En månad senare fick jag ett mail från Eva Longorias assistent. Hon skrev att Eva ville ge mig utmärkelsen Global Gift. Det skulle aldrig hända om jag inte nätverkade och tog risken att köpa den där biljetten för 50 000 kronor.

Har du gjort något misstag du kan dela med dig av?

– I början visste jag inte mitt värde, jag ställde upp på mycket gratis. Vi är bra på att underskatta oss själva. Det är bra att vara godhjärtad, men inte naiv. Man kan inte bara ge och ge. Du måste också våga berätta ditt värde. Nu när jag föreläser om mitt liv delar jag med mig av mina erfarenheter, det är värt 30 000 kronor. Då garanterar jag att det kommer att ge dig någonting. Jag tar betalt för att vara mentor och jag ger garantier på att det kommer att påverka dig, säger han och fortsätter.

– Allt jag gör vinner jag på, jag blir starkare. Jag gör ingenting bara för andra, men det behöver inte bara vara pengar. Det kan handla om glädje och självförtroende.

Michels nätverkstips

Först och främst, underskatta inte dig själv. Prata med stolthet och tacksamhet, inte med högmod.

Många som vill ha kontakt med mig överdriver, det märks snabbt. Var dig själv och var den första som ger.

Nätverkande handlar om att klicka med varandra. Om det inte gör det, gå vidare.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X