Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemDebattDebatt – Vad ska...

Debatt – Vad ska räknas som friskvård?

Tänk att nu är det jag som är arbetsgivaren, nu är det jag som har det fulla arbetsgivaransvaret för mina anställda och nu är det jag som se till att de mår så bra som möjligt, att de gärna går till sitt jobb och känner att de utvecklas och att vi driver något tillsammans framåt. Jag har varit anställd chef i tjugo år och har tänkt och drömt om hur jag skulle göra om det var jag som bestämde. Nu står jag där.

Foto Jini Sofia Lee

Vad kan jag göra för att investera i min personal? För mig är personlig utveckling viktigt. Att känna att man utvecklas och har olika mål, en kompassriktning. För att få en bild av hur samhället ser på det här med hälsa och friskvård så har jag tittat på Skatteverkets lista med över 120 olika skattefria förmåner för motion och friskvård. En stor bredd av aktiviteter godkänns på den. Vad som förvånar mig är dock att det är så få av aktiviteterna som fokuserar på personlig utveckling, som riktar in sig på hälsa som helhet?


Någon form av coaching tycker jag skulle finnas med på listan. Att få möjlighet att definiera vad det är som man brinner för, hur ser min vardag ut, kan logistiken bli bättre så jag hinner med att träna till exempel? De som har haft en extern coach under en period brukar vara väldigt nöjda med det. De har kunnat ringa in svårigheter och möjligheter och hittat lösningar som fungerar på längre sikt. Det kan följas upp om några år, man stannar upp igen och ser efter, summerar och kanske definierar om sina drömmar och mål. När människor blir mer fokuserade på det som de strävar mot så brukar bättre kost- och motionsvanor bli några av effekterna.

Att det saknas friskvårdsaktiviteter i listan som befrämjar den personliga utvecklingen tyder på att det finns något här som samhället ännu inte har förstått om hur människor fungerar och vad som leder till förbättrad hälsa och trivsel.

Ibland händer det att medarbetare vill byta bana i livet och då bör vi alla stötta det beslutet och säga wow! Kanske personen hade blivit sjuk så småningom av att ha gått kvar på fel jobb? Nu blommar hon kanske på ett annat företag och lever ett friskare och gladare liv, är inte det bra? Förutom allt lidande som blir när man är på fel plats, både för individen och för dem som hon dagligen jobbar med, så blir det väldigt dyrt för företaget med sjukskrivna medarbetare.

Som jag ser det så är det ett bra sätt att investera i sin personal att erbjuda möjligheten att under en tid gå hos en extern coach med tystnadsplikt. Det är värdefullt att kunna sitta ner och reflektera över sin situation som helhet, fundera över vart man är på väg och vart man vill komma. Behöver något förändras och är det möjligt? Exakt vilken formell kompetens som ska krävas av en sådan coach behöver diskuteras. Företagshälsovårdens roll är något som jag också tycker borde tas upp.

Det finns fler sporter och aktiviteter som inte heller finns med på Skatteverkets lista. Exempel på det är golf och ridning. De har höga siffror när det gäller antal deltagartillfällen eller antal aktiva, enligt Riksidrottsförbundets statistik. Ridning och kontakten med hästarna är utmärkt mot stress samt ger bra träning. Golf innebär långa promenader som är mycket bra mot stress. Kan anledningen vara att det är svårt att få till bra avtal mellan myndigheter och arrangörer? Båda dessa är friskvårdsaktiviteter av bästa slag som fler borde få möjlighet att ta del av och som är bra både för kropp och själ, samt utvecklande rent socialt.

Jag skulle vilja att begreppet friskvård diskuterades mer nu när antalet sjukskrivna inte minst på grund av psykisk ohälsa är väldigt högt. Det är uppenbart något som är fel i hela samhällssystemet när det är så många som inte mår bra i sin vardag. Det finns ännu bättre åtgärder som vi kan ta till.

Pernilla Strand Petré,
Coach och företagare

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X