Monday, February 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemInspirationIntervjuAtt vara företagare är...

Att vara företagare är tuffare än många tror

Gustav Rydén Gramner arbetar som frilans inom vetenskapsjournalistik och forskningskommunikation. Han skriver antingen böcker, eller artiklar, om vetenskapliga ämnen eller arbetar för forskningsprojekt där han hjälper forskarna att nå ut med sina resultat. När det gäller vetenskapsjournalistiken skriver Gustav främst om saker som intresserar honom. Hans första bok handlade om myndigheters kommunikation och det var, märkligt nog, något som han var väldigt intresserad av just då.

Av Nina Jansdotter

Gustav kom in på företagande när han arbetade som kommunikatör för Högskolan på Gotland och då arbetade mycket mot konsulter. Han tänkte att det där kan jag också göra, och på den vägen blev det. Samtidigt var det en bra lösning då han plötsligt skulle hantera tre olika arbetsgivare. F-skatt fick bli lösningen.

Vad är det bästa med att vara företagare inom din nisch?
– Jag älskar att skriva om saker som jag är intresserad av. Det är fantastiskt att fullständigt gå upp i någonting och låta det uppta dygnets alla vakna, och antagligen några av de sovande, timmar. Inom forskningskommunikationen är det kul att arbeta mot professorer, oftast, eftersom de är så oerhört kunniga inom det de gör men de har svårt att kommunicera till allmänheten och det är där jag kommer in.

Givetvis finns det även utmaningar. Det mest utmanande hittills har varit förändringar i politiken. Både den i Sveriges riksdag och den i akademin. På grund av regelförändringar kan han förlora viktiga uppdrag över natten.
– Det var väldigt utmanande att plötsligt tvingas leta nya uppdragsgivare. Fast det här är egentligen historia. Idag när jag ger ut böcker är det mest utmanande att få de att sälja.

Har du gjort något misstag på din resa som du kan dela med dig av?
– När jag gav ut min första bok gjorde jag en massa misstag. Jag gav ut den själv så jag prövade mig fram samtidigt som jag hade ett väldigt driv. En sak som jag gjorde var att jag började sälja den som pdf till folk först av allt och sen gjorde den till E-bok och därefter till tryckt bok. Det var ett stort misstag och där lärde jag mig att så ska jag inte göra igen.

Just nu är Gustav på väg ut med en ny bok. 33 steg till ett längre liv heter den och den är en vetenskapsjournalistisk genomgång av forskningsfältet longevity. Idag tror forskarna att det går att göra så att vi lever både längre och att vi blir friskare längre.
– Min bok presenterar de senaste forskningsrönen för det här samtidigt som den är skriven i formen av tips på hur man faktiskt kan göra för att leva längre och friskare.

Råd till de som vill starta eget
För det första så är det viktigt att man ser till att man antingen har kunder från början eller har sparat pengar så att du klarar dig första året om det är så att intäkterna inte skulle trilla in, menar han. Enligt hans erfarenhet så är det nog mer annorlunda att driva företag än vad många tror.
– Det är fantastiskt för att man får bestämma allting själv, men varenda krona som kommer in har man också ansvar för. Det gäller att ha en realistisk kalkyl på vad man kommer att dra in. Jag tror att många faller på att de inte är realistiska i sina prognoser. Man vill så gärna och så bygger man kalkyler på drömmar. Verkligheten är tuff så det gäller att vara krass. Fast ändå vill jag säga det att det är fantastiskt att vara egen företagare och har man en gång varit det vill man inte bli anställd igen, avslutar Gustav, med stor entusiasm.

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X