Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörsliv"Involvera inte kompisarna för...

“Involvera inte kompisarna för mycket”

Ted Grass jobbar med underhållnings- och lek-och-lär-spel för barn, så kallade edutainmentspel. Han har alltid varit fascinerad av datorspel och började spela själv när han var cirka 11 år och har aldrig helt slutat att spela. Han har arbetat som lärare åt Jensen Education och som webbutvecklare före, under och efter IT bubblan. Idag arbetar Ted primärt som UX-designer.

Av Nina Jansdotter

Det var lite av en slump att Ted skulle komma in på företagande, säger han. Till en början, som ett hobbyprojekt för att lära sig mer om alla steg i att lansera en app.
– Samtidigt var jag nyfiken på och ville lära mig mer om att designa för barn, vilket var en ny målgrupp för mig. Det finns fortfarande mycket att lära om andra målgrupper också, men om barn kunde jag i princip ingenting.

Han har till och från arbetat med spelutveckling sedan 1999 då han på julafton byggde sitt första webbaserade datorspel. Ted har också studerat spelutveckling på universitet när han läste sin kandidatexamen inom Människa-datorinteraktion (MDI) vid Institutionen för Data och Systemvetenskap (DSV) 2007. Steget att bygga spel för mobiltelefoner och läsplattor var därmed inte stort.
–  Jag kände ganska fort att bara bygga några spel utan en plan inte var något för mig utan jag ville göra något med lite utmaning och då blev det spel med lärande som tema. Ser man till min bakgrund så kändes det som ett ganska naturligt steg.

Blev det som du trodde att vara företagare?
– Det är väl sällan något blir riktigt som man tänkt sig. Hur mycket man än planerar och förbereder sig så kommer det alltid att vara olika faktorer som påverkar ens beslut och i vilken riktning man går. Är man inte lyhörd och flexibel för detta – även om man inte ska släppa sitt fokus så klart – tror jag inte man kommer någon vart. Men nej, det blev inte som jag trodde. Det är roligare, mer givande. När man ser att barnen och deras föräldrar knappt vilja sluta spela vid testerna, ja, då känns det bra.

För Ted är det bästa med att vara företagare absolut friheten. Förutom att det här är något som han verkligen tycker är roligt, så är det att han får göra det han vill, det som driver honom. Han har arbetat som konsult under långa perioder, vilket också är väldigt givande, men då är det alltid någon annan som i slutändan fattar besluten.
– Jag gillar att fatta beslut och jag trivs i en ledande roll, att få styra och leda ett team, att bygga upp något och att sätta sin prägel. Där tror jag att jag har en styrka och den biten vill jag utveckla.

Vad är det mest utmanande?
– Att sluta jobba för dagen är otroligt svårt… Att lära sig designa för barn har så klart varit en stor utmaning. Barnen har verkligen en annan approach än vuxna, de börjar spela nästan omedelbart, medan de vuxna nästan alltid frågar “hur fungerar det här?”.

Självklart testas alla spel på målgruppen, alltså barnen, och givetvis får även deras föräldrar prova. “Hur gör man tester på barn?”, var den stora frågan från början.
– Vet inte om jag lyckats besvara den ännu. Nu börjar jag i princip alltid med att låta min egen grabb testa för att hitta de värsta potentiella felen, tillägger han. Sedan utökar jag det hela till vänner och bekanta och deras barn. Jag dokumenterar (bland annat fotograferar) och skriver ned allt de säger och gör och sparar informationen väldigt basic, i ett Excelark. Sedan är det bara att beta av det som behöver justeras.

Vad har du på gång just nu?
– Det är ganska mycket. Nyligen programmerade jag klart minnesträningsspelet “Gör som Ellie” som jag nu ska testa och sedan lansera på Google Play och App Store. Med lite tur får jag upp det inom en vecka.

För ungefär en månad sedan började han och hand kollega Aleksandar, lite smått med designarbetet för webbsajten bambinoland.net, som är tänkt att bli sajten dit barnen söker sig för lite lek och skoj framöver.  Deras webbsida bambinogames.com innehåller information för föräldrar och potentiella samarbetspartners. Där står vad de har för mål, vilka spel de har och så vidare.  Inte så kul för barn.
– Därför har vi lite försiktigt börjat titta på bambinoland.net – barnens “lekland” – och vad vi kan göra där. Det är väldigt öppet vad det blir. Ska ärligt erkänna att vi inte har någon utarbetad plan för den sajten, vilket är ett medvetet val. Det är lite som ett projekt där vi kan testa oss fram lite som vi vill utan krav.

Senaste veckorna har Ted även fått en del reaktioner från bekanta och tidigare kollegor i utlandet som är nyfikna på spelen så han inser att de måste börja översätta dem. Han har en del danska kontakter som har lovat att hjälpa till med översättningar till danska.
– Jag tycker det är lite för tidigt eftersom vi trots allt är väldigt mycket i startgroparna, men det är som jag nämnde tidigare, viktigt att vara flexibel och “nu” är väl egentligen alltid en bra tidpunkt för vidareutveckling.

Har du gjort något misstag du kan dela med dig av?
– Att involvera kompisarna för mycket i företaget. Det är lätt att man blir utan både vänner och företag. Ska man starta upp något med någon annan så ska det vara för att man har i stort sett samma vision, mål och passion, inte bara för att man gillar varandra. Tyvärr är risken stor att man blir osams och sådant kan vara svårt att reparera.

Han tror att det viktigaste är att arbeta med något man verkligen gillar. Det många tyvärr inte riktigt förstår är hur otroligt mycket tid man måste lägga ned på företagandet. Har du däremot hittat din grej så kör på, och var inte rädd för att be om hjälp, tipsar han. Det finns många som är villiga att dela med sig av sina kunskaper. Våga tro på dig själv och var inte rädd för att misslyckas. Försöker man inte har man förlorat innan man ens har startat. Satsa stort eller satsa smått, gör din grej.
– Försök omge dig med positiva människor som ger dig energi och undvik energitjuvarna. De som tar mer energi än vad du får tillbaka. Men viktigast av allt, ha kul. Annars kan du lika gärna hitta ett roligt, vanligt arbete.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X