Monday, February 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemInspirationDet handlar om attityd

Det handlar om attityd

Jag vill berätta en historia som började i Syrien. Den handlar om överlevnad – överlevnad i ett nytt land, trots tragiska minnen. Men den handlar också om framgång, lycka och att blicka framåt. Det handlar om attityd, att aldrig ge sig och att se möjligheter istället för hinder. Det här är min berättelse och den handlar om hur min attityd gav mig möjligheten till att bygga ett nytt liv i Sverige.

Jag heter Basel, är 25 år och har bott i Sverige sedan 2015. Egentligen kommer jag från Damaskus i Syrien och att jag blev 25 år har inte alltid varit en självklarhet. Hur kunde det vara det? Syrien är krigsdrabbat och jag levde mitt bland bombningar, skjutningar och tragiska livsöden. Jag har förlorat vänner, släktingar och mitt dåvarande hem. Men jag har inte förlorat min livsgnista.

Det är också den som jag vill dela med mig av. Jag ser många kämpa, för att bara ge upp alldeles för lätt. En del försöker inte ens i sin uppgivenhet av livets orättvisor; och det är det absolut det största misstaget man kan göra. Vi är alla skyldiga att försöka, för vår egen skull, eftersom att vi alla är värda ett värdigt liv. Allt annat vore att ge upp oss själva.

För att hitta den där kämparglöden som är så viktig för att kunna se bortom de hemska minnena, handlar det mycket om att anamma en positiv attityd, men det handlar också om att våga ta initiativ och skapa möjligheterna som andra inte ens vågar hoppas på. Det handlar om att göra främmande områden – vare sig det är ett nytt land eller nytt jobb – till mindre främmande. För mig handlade det om att lära mig svenska och att göra saker som gör skillnad.

Jag ville helt enkelt inget hellre än att visa tacksamhet för det land som räddat mig – och då krävdes det att jag gjorde mig förstådd. Det handlade om att vara anpassningsbar och effektiv – att satsa helhjärtat och ta egna initiativ. Allt går, bara man vill – och det är också sensmoralen i min berättelse. Jag vill att du som läser det här lovar mig att inte tappa din kämparglöd, att du lovar att vårda din livsgnista och att du reser dig upp när andra lägger sig.

Redan på flyktinglägret började jag studera svenska. Jag hittade lektioner på Youtube och jag försökte prata så mycket svenska som möjligt och jag tror innerligt att det också var anledningen till att Sverige blev mitt hem så fort som det faktiskt blev. Att kunna ett språk öppnar många möjligheter och kort därefter fick jag också mitt uppehållstillstånd.

Samma engagemang och vilja att göra allting helhjärtat, att blicka framåt och göra ett trivsamt liv som nyanländ, landade också mitt jobb som toppsäljare på Key Solutions. Utan erfarenhet och utan alla de rätta svaren på intervjun fick jag drömjobbet. Det handlar om attityd, om att inte begränsa sig. Det handlar om att kunna visa vad man är villig att bidra med, snarare än att begränsa sig själv och söka de där jobben som man själv egentligen inte vågar hoppas på.

För två år sedan visste jag inte om jag ens skulle överleva. Nu har jag ett jobb, ett hem och en framtid. Framför allt så har jag en vilja; en livsgnista och positivitet som jag är övertygad om varit skillnaden mellan att överleva och att faktiskt leva – och allt handlade om något så enkelt som min attityd. En attityd som gav mig livet tillbaka.

Basel, säljare på Key Solutions

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X