Tuesday, February 7, 2023
spot_img

Utvalt:

Cem Celepli Atchi grundaren bakom Allbry

När Cem Celepli Atchi studerade till socionom väcktes hans...

Makarna Jenny och Ivan Daza driver TakeReference

Makarna Jenny och Ivan Daza driver TakeReference, en rekryteringsfirma...

Välkommen till The Grand Opening av ett nytt co-working space

Mitt Office ett nytt kontorshotell och Co-Working space slår...
HemEntreprenörslivHan brinner för socialt...

Han brinner för socialt företagande

Morgan Holmström är social entreprenör, som är uppväxt i Malmö, men har bott i många delar av världen, till exempel i Norge, Tyskland och Brasilien samt på en hel del ställen i Sverige. Han började sitt företagande som aktivist och öppnade ett härbärge i Kristianstad. Man kan säga att han var en ofrivillig företagare, då han inte hittade någon som ville göra det han ville göra gjorde han det själv.

Av Nina Jansdotter

Efter att ha gått ut i TV4 och utmanat lokalpolitikerna i staden Morgan Holmström då bodde i att om jag utan ekonomi eller tidigare erfarenhet inom event kunde skapa en festival för alla unga i kommunen på en månad borde kommunen kunna skapa ett härbärge på ett år.
– Detta var även mitt första event. Jag jobbade senare i några år med att skapa festivaler och event i Sverige, Tyskland, Österrike och Brasilien, men allt började med det protesteventet i Kristianstad.

I dag driver Morgan två bolag. I Individual Focus jobbar han med utanförskap av olika slag, främst arbetslöshet i Sverige och med Amazonkey har han under något år försökt att hitta möjligheter att skapa bättre förutsättningar för befolkningen i Brasilianska Amazonas.
– Det bästa med företagandet är att jag är fri att experimentera och att hitta nya sätt att göra olika saker på, samt att jag kan byta inriktning inom samma företag. Att jag kan kosta på mig att göra fel för att se hur vi ska bli mer effektiva eller för att hitta nya infallsvinklar på gamla problem.

Det som är mest utmanande för Morgan har varit att slåss på lika villkor som företag som bara tänkt på profit och samtidigt hitta sätt att nyttomaximera, inte vinstmaximera.
– Att nyttomaximera är för mig kärnan till socialt entreprenörskap och för mig har det varit viktigt att hitta sätt där vi inte ska konkurrera med samhällsproblem utan bli starkare ju mer vi löser. Detta såg jag som en svår uppgift med hjälporganisationsformen.

Morgan berättar att han har gjort enormt mycket misstag, men har sett det som en utbildning. Att själv öppna ett härbärge och stå för alla driftskostnader, utan att få in ekonomi var väl inte det bästa företaget. Ett stort problem som slog honom då var också att det var helt fel att segregera de hemlösa genom att sätta alla i samma hus istället för att integrera dem i andra boenden, med folk som inte var hemlösa, något han senare testade i Tyskland.

Vad har du på gång nu?
– Just nu har vi lanserat Zonkyfruits i Sverige som ska skapa arbetstillfällen i Amazonas genom att sälja frysta Acaibars.

Vad har du för råd till de som vill starta eget?
– Mitt råd är väl att starta samtidigt som det finns ekonomi ifrån ett arbete, eller att försöka att hitta bra samarbeten som kan dra ner de fasta kostnaderna snabbt så man klarar uppstartstiden. Men även att bara hålla ut och rida ut stormen, det blir bättre efter hand.

 

 

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Cem Celepli Atchi grundaren bakom Allbry

När Cem Celepli Atchi studerade till socionom väcktes hans intresse för...

Makarna Jenny och Ivan Daza driver TakeReference

Makarna Jenny och Ivan Daza driver TakeReference, en rekryteringsfirma för rekrytering...

Välkommen till The Grand Opening av ett nytt co-working space

Mitt Office ett nytt kontorshotell och Co-Working space slår upp dörrarna...

Max Söderpalm har skrivit JA-boken med positiv inspiration

Max Söderpalm jobbar som författare, säljtränare och föreläsare. Dessutom driver han...
X
X