Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemEntreprenörslivKrönikaKrönika – Skrota dina...

Krönika – Skrota dina mål och fokusera på din värderingar istället

Som egenföretagare har jag alltid haft många, stora och riktigt utmanande mål. Många av dessa har handlat om att uppnå en viss status i mitt yrke, att tjäna en viss summa pengar, att få in vissa kunder och givetvis att bli världens bästa fotograf. Vi är alla världsbäst på att skapa mål och gärna delmål också. Många gånger ödslar vi mycket tid på att fantisera om hur livet ska vara när vi nått ett visst mål. Vi glömmer helt bort att leva här och nu.

Av Jens C Hilner

Något som alla mål har gemensamt är att när ett mål är uppnått sätts oftast ett nytt, de har inget slut. Något många inte tänker på i sin strävan på att uppnå sina mål är att vi missar stunder och upplevelser som är här och nu. Jag har börjat att prioritera min värderingar istället, vad är egentligen viktigt för mig, vad ger mig det jag faktiskt behöver?
Varför vill jag tjäna mycket pengar? Jo jag vill åka på en fin semester med min familj. Vad jag glömmer bort eftersom jag är så fokuserad på ett mål är att jag faktiskt kan njuta av min familj även om vi inte är på Hawaii.

Jagar du ett mål missar du kanske många stunder med familjen eller vännerna eftersom du jobbar över och har tankarna på annat håll när ni väl umgås. Skippa målen och värdesätt det du har istället. Var här och nu. Nöj dig med att göra ditt bästa under arbetstiden och sen göra en utflykt med familjen till skogen. Det är inte Hawaii, men du får uppleva samma känslor tillsammans med din familj som om du vore på Hawaii.

Försök att ta reda på vad målet faktiskt betyder för dig. Varför har du målet och vad är resultatet av ditt mål? Om du har som mål att gifta dig, vad betyder det egentligen? Troligtvis betyder det att du strävar efter att vara nära den personen du älskar. Men du kan ju faktiskt uppfylla den önskan utan att gifta dig, eller hur?

Att lägga målen åt sidan och fokusera på mina värderingar är något av det bästa jag gjort, det har gjort mig till en lugnare och mer harmoniskmänniska. Att leva i framtiden med sina mål känns för mig i dag ganska löjligt. Min familj och mitt liv är ju faktiskt här och nu. Det har även gjort mig mindre stressad som företagare.

Att vara lite mer närvarande här och nu skapar mycket mer livskvalitet än att vara upptagen med sina tankar om mål.
Och vet ni vad? Jag tror min familj är stolt över mig även om jag inte blir världens bästa fotograf.

Jens C Hilner
Fotograf & Entreprenör

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X