Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemEntreprenörslivKrönikaRollen som företagare

Rollen som företagare

Inte sällan argumenteras det i dagstidningar, tv och radio att Sverige behöver nya och fler växande företag. För staten och kommunerna innebär nya företag minskad arbetslöshet, färre bidrag och mindre ansvar. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv tjänar vi alla på om fler blir företagare. Som företagare lever emellertid många av oss ett otryggt liv där vi saknar sådant som anställda tar för givet såsom semester, sjukförsäkring och pension.

Att vara företagare innebär att jag kan styra över min egen tid, men att driva företag innebär även utmaningar som finns inom områden som jag från början helt eller delvis saknar erfarenhet av. Utöver rollen som vd på Demokratikonsult Sverige har jag roller såsom vaktmästare, ekonomichef, HR-chef, försäljningschef, marknadschef, rekryterare, fastighetsförvaltare, lokalvårdare samt utredare, utvärderare och följeforskare. Min tid som företagare ska således räcka till väldigt mycket. Och jag behöver verkligen hushålla med de 24 timmarna som finns per dygn. Därtill kan jag lägga en ekonomisk osäkerhet eftersom jag inte vet om och när jag får in uppdrag och det finns heller ingen som kan garantera min lön.

Som anställd är jag fri från dessa utmaningar. Som anställd är det större sannolikhet att jag kan förlita mig på att någon annan tar hand om mina arbetsuppgifter eller löser problem som uppstår om jag inte hinner, om jag blir sjuk, är föräldraledig eller är på semester. Framför allt behöver jag som anställd inte oroa mig för företagets ekonomi, utan behöver bara förvissa mig om att min sjukpenning betalas ut och att min lön kommer som vanligt i slutet på månaden.

Ändå kan jag helt ärligt säga att jag älskar mitt arbete som företagare. Jag uppskattar verkligen utmaningarna, svårigheterna, glädjen med att vinna kundernas förtroende eller anställdas genuina glädje när vi levererar något riktigt bra. Jag verkligen tycker om alla nya kunskapsintensiva områden som tar mig vidare till nya nivåer av förståelse för den värld vi lever i. Att vara företagare inom min bransch blir aldrig långtråkigt. Jag gör aldrig samma sak dag ut och dag in, utan varje dag kräver nya metoder för att uppnå målen.

I mitt ordförråd som företagare finns inte ord som ge upp, sluta, kapitulera, lägga av, lägga ner, kasta in handduken, hoppa av, upphöra, avsluta, stoppa, lämna, överge. Att stryka dessa ord från mitt ordförråd har för mig varit nödvändigt. Jag ger aldrig upp, varje dag är första dagen på resten av mitt liv.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X