Thursday, April 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörslivKrönikaRollen som företagare

Rollen som företagare

Inte sällan argumenteras det i dagstidningar, tv och radio att Sverige behöver nya och fler växande företag. För staten och kommunerna innebär nya företag minskad arbetslöshet, färre bidrag och mindre ansvar. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv tjänar vi alla på om fler blir företagare. Som företagare lever emellertid många av oss ett otryggt liv där vi saknar sådant som anställda tar för givet såsom semester, sjukförsäkring och pension.

Att vara företagare innebär att jag kan styra över min egen tid, men att driva företag innebär även utmaningar som finns inom områden som jag från början helt eller delvis saknar erfarenhet av. Utöver rollen som vd på Demokratikonsult Sverige har jag roller såsom vaktmästare, ekonomichef, HR-chef, försäljningschef, marknadschef, rekryterare, fastighetsförvaltare, lokalvårdare samt utredare, utvärderare och följeforskare. Min tid som företagare ska således räcka till väldigt mycket. Och jag behöver verkligen hushålla med de 24 timmarna som finns per dygn. Därtill kan jag lägga en ekonomisk osäkerhet eftersom jag inte vet om och när jag får in uppdrag och det finns heller ingen som kan garantera min lön.

Som anställd är jag fri från dessa utmaningar. Som anställd är det större sannolikhet att jag kan förlita mig på att någon annan tar hand om mina arbetsuppgifter eller löser problem som uppstår om jag inte hinner, om jag blir sjuk, är föräldraledig eller är på semester. Framför allt behöver jag som anställd inte oroa mig för företagets ekonomi, utan behöver bara förvissa mig om att min sjukpenning betalas ut och att min lön kommer som vanligt i slutet på månaden.

Ändå kan jag helt ärligt säga att jag älskar mitt arbete som företagare. Jag uppskattar verkligen utmaningarna, svårigheterna, glädjen med att vinna kundernas förtroende eller anställdas genuina glädje när vi levererar något riktigt bra. Jag verkligen tycker om alla nya kunskapsintensiva områden som tar mig vidare till nya nivåer av förståelse för den värld vi lever i. Att vara företagare inom min bransch blir aldrig långtråkigt. Jag gör aldrig samma sak dag ut och dag in, utan varje dag kräver nya metoder för att uppnå målen.

I mitt ordförråd som företagare finns inte ord som ge upp, sluta, kapitulera, lägga av, lägga ner, kasta in handduken, hoppa av, upphöra, avsluta, stoppa, lämna, överge. Att stryka dessa ord från mitt ordförråd har för mig varit nödvändigt. Jag ger aldrig upp, varje dag är första dagen på resten av mitt liv.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X