Thursday, November 30, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemEntreprenörskapVäx med hjälp av...

Väx med hjälp av molnet

Oavsett storlek på företaget har man nytta av de molntjänster som erbjuds. Förutom rent ekonomiska fördelar kan man spara mycket huvudbry genom att låta en utomstående expert ta hand om de tekniska svårigheter som uppstår och bara fokusera på att driva företaget framåt.

Går man 120 år tillbaka i tiden och tittar på Ford så jobbade hälften av alla i företaget med att skyffla kol. Sen kom kraftnätet, och företaget kunde istället satsa på vad det är bra på – att tillverka bilar. Lite på samma sätt fungerar molntjänster. Istället för att företag ska lägga resurser på att skaffa stora servrar, olika programvaror, egna säkerhetssystem samt kunnig IT-personal att sköta om dem, kan man använda sig av de molntjänster som den egna verksamheten kräver.
Eric Morales på Amazon Web Services, AWS, berättar att storleken på företaget inte spelar någon roll, alla har nytta av deras molntjänster. Och det behöver inte kosta skjortan.
– Hos oss betalar man bara för det man använder, per timme. Därför kan man öka eller minska kapaciteten precis som man vill. Man kan även avsluta tjänsterna när man inte behöver dem, vi har inga långa avtal. Du kan fokusera på ditt företag och låta oss ta hand om infrastrukturen.
Det är en affärsmodell som gillas av just startups. För bara några dollar kan man testa sina affärsidéer, skruva lite och testa igen. Man får även hjälp av experter att designa sina tjänster för att använda molnet på bästa sätt.
– När företaget helt plötsligt börjar växa måste du kunna skala upp fort. Samtidigt blir du mer upptagen med att leverera. Det händer att företag blir för populära för att kunna ta flera ordrar. Hemsidan klarar det inte och kraschar. Använder du AWS kan du växla upp lika fort som det tar att brygga en kopp kaffe. Du kan även växla ned lika snabbt. Vi erbjuder även automatisk skalning, så exempelvis e-handeln kan växla upp under Black Friday, när trycket är högt, och växla ned igen när trycket minskar.
Driver du ett globalt företag och ska etablera dig på en ny plats måste du skeppa över nya servrar och vänta på att någon ska åka dit och koppla in dem. Det kan ta veckor, månader.
– Det enda som krävs om du använder molntjänster är några rader med kod så är du up and running.
Eric berättar att de har kunder som iZettle, Mojang, Tictail, Klarna och Spotify, men av de en miljon användarna är de allra flesta små och medelstora företag.
– AWS är designat att kunna användas av alla. Och alla ska kunna växa på sina egna villkor.
Vilka förkunskaper behöver man?
– Hur komplext det är beror på vilka tjänster du behöver. Vill du kunna ta betalt med kreditkort eller automatiskt kunna skala upp och ned är det svårare, men vi har teknisk support dygnet runt. Vi erbjuder kurser, även online, där man steg för steg får lära sig hur man använder tjänsterna.
Förr har det diskuterats mycket kring molntjänster och säkerhet, men den diskussionen har mattats av under de senaste åren.
– Vi kan lägga mycket mer pengar på säkerheten än vad det egna företaget kan göra. Till exempel iZettle har mycket känslig data, men använder sig av oss. Vi har även stora banker, företag inom fintech och sjukvård som kunder.

Om AWS
Amazon Web Services är ett separat företag ägt av Amazon. Företaget startades för att Amazon inte var nöjda med de lösningar som då fanns. AWS var pionjärer på marknaden och erbjuder molntjänster anpassade för alla typer av företag och man betalar bara för det man faktiskt använder. För dem är Sverige en intressant marknad. Företaget har funnits här länge, men sedan augusti förra året har det ett kontor i Stockholm.
– Om man tittar på startups slåss Sverige aggressivt på den globala marknaden trots sin storlek. Därför investerar vi mycket här.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X