Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemInspirationIntervjuHittade en lucka -...

Hittade en lucka – och fyllde den

Efter många år i en hög position i ett företag inom logistik och transport fann Håkan Nilsson en lucka. Flertalet olika tjänster behövde köpas in, men ingen tog helhetsansvaret. Istället för att gnälla startade han ett företag för att lösa problemet.

zinnovatejh_starta-driva-foretagHåkan Nilsson och Julia Dunder tar emot på kontorshotellet Quick Office i Danderyd. Här har de suttit sedan Håkan startade Zinnovate för två år sedan. För att kunna arbeta tillsammans delar de rum. I eftermiddag ska de fakturera och starta upp en kampanj.
– Vi har inte en back office- och en front officeavdelning, vi gör allt tillsammans, säger Håkan.
Efter att ha jobbat i 23 år i en storkoncern inom transport och logistik valde han att säga upp sig för att satsa på eget företag.
– När jag sa upp mig var det flera som sa att de också vill starta företag, men de vågar inte. Ibland måste man hoppa i vattnet. Jag startade företag efter 50, många vågar inte det. Fallhöjden är för stor, men jag kände att jag kunde göra mer nytta som företagare. Det finns många seniora chefer som inte gör så mycket nytta i den position de är. De har en stor slumrande potential, men entreprenörskap ligger för långt borta. Det krävs mod och det finns inte så många förebilder.
En stor förändring med att gå från erfaren tjänsteman till egenföretagare är att gå från att veta vad man sysslar med till en gröngöling.
– I början kunde jag ingenting, men jag har haft förmånen att kunna knyta till mig fantastisk senior expertis. Julia har också bidragit mycket. Jag anställde henne för hennes attityd, det ger erfarenhet i längden. Jag hade tänkt handla upp bokföring i början, men Julia sa att det kan jag lära mig.
– För mig har det varit otroligt motiverande att ha varit med från start, det känns som mitt företag, säger hon.
Anledningen till att Håkan tog klivet var att dels ett livsstilsbeslut och dels för att han såg en affärsmöjlighet.
– Det var inget fel på mitt tidigare liv, men jag hade ägnat två decennier till att resa mer än 100 dagar per år. Jag hade svingat mig uppåt och hade inte längre någon kontakt med den underliggande verksamheten. Nu ville jag pröva någonting nytt.

“Det finns två improduktiva känslor, ånger och oro. Det mesta man oroar sig för inträffar aldrig”

Möjligheten han såg var att han som inköpare av IT-produkter och IT-konsulttjänster såg vissa brister. Det vanligaste då är att man klagar, Håkan bestämde sig istället för att lösa problemen.
– Zinnovate gör någonting som inte tidigare fanns, vi hjälper globala logistik- och transportföretag att bli framgångsrika genom transformationer.
Och det behövs. Globaliseringen kräver att transportföretagen jobbar effektivt över hela världen, med en process som funkar end to end.
– En förändring innebär att man måste ändra både IT-system, process och organisation. Ofta är man antingen duktig på de hårda bitarna, en processmänniska som inte fattar tekniken eller på att få med sig personalen. Väldigt få företag får ihop helheten.
Håkan berättar att vissa företag har kommit en bit på vägen i förändringsprocessen.
– Några har kört i diket och misslyckats kapitalt. Har man inte koll på både de mjuka och hårda värdena blir det kostsamt. I dag finns ett väldigt stort behov av globala transportföretag och väldigt få kan möta det behovet.
Branschen har tre flaskhalsar. Godsflödet, finansflödet och informationsflödet.
– Det sistnämnda kan vi konkurrera med. Gods står stilla 80 procent av tiden, inför tullning, omlastning eller för att man inte hittar det i lagret. Det står still för att man inte har den information som krävs. Där finns stor potential till förbättring om företagen har bättre system och processer.
I och med sin erfarenhet inom branschen och sitt breda kontaktnät har Håkan lyckats knyta till sig partners med unik kompetens som täcker alla områden. Han sammanför dem i transformationer och Zinnovate tar helhetsansvaret.
– Jag har plockat russinen ur kakan från dem jag tidigare jobbat med. Vi har även tagit in nya samarbetspartners där vi känt att vi kompletterar varandra. Där det finns både hjärna och hjärta. Det blir en win-win-situation för både kunderna och leverantörerna.

Bröt medvetet mot råd han fick
I företagsstarten hade Håkan stor nytta av den hjälp NyföretagarCentrum erbjuder.
– Jag och Julia slog nog rekord i att gå på uppstartsmöten. Vi fick generell information om att starta företag och specifikt lära oss om bland annat moms. Innan såg jag på Skatteverket som ett nödvändigt ont som jagade en, nu fick jag se hur service minded de är.
Han fick även många råd från vänner som är egenföretagare.
– Många av råden tog jag, men jag bröt medvetet mot flera.
Ett av råden Håkan bröt var att han skulle se till att ha inkomster innan han skaffade sig utgifter som anställda och kontor.
– Jag har en annan filosofi. Jag anställde Julia och vi hyrde in oss här dag ett. Min målbild var ett etablerat företag med kontor och anställda, jag ville ha det redan från start. Fake it until you make it, ibland är det så. Det gäller att ge intrycket att vara rutinerad trots att man egentligen är skitnervös. Jag tror att intäkterna kommer snabbare om man inte har några alternativ. Jag ville inte säga upp kontor eller folk, det gjorde mig jättemotiverad.

“I början kunde jag ingenting, men jag har haft förmånen att kunna knyta till mig fantastisk senior expertis”

En annan anledning till att Håkan skaffade kontor redan från start är att han jobbar med stora kunder. Då krävs en viss struktur.
– Det funkar inte att ta emot dem hemma i vardagsrummet. Här finns en reception och konferensrum, det inger förtroende. Jag gillar även flexibiliteten med kontorshotell, det är inte fixt i storleken.
Finansieringen av företaget har han själv stått för.
– Jag satt i en privilegierad situation där jag hade jobbat ihop en slant. Visst var det jobbigt en tid när jag bara hade utgifter, men nu går det runt.
Under de två åren som gått har Håkan aldrig ångrat sitt beslut att bli egenföretagare.
– Det finns två improduktiva känslor, ånger och oro. Det mesta man oroar sig för inträffar aldrig, då har man oroat sig i onödan. Oro är som att betala ränta på ett lån man inte tagit.

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X