Friday, April 12, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEkonomiFinansieringÄnglar - finns de?

Änglar – finns de?

Det är inte alla bolag som lämpar sig för affärsänglar. Det är framförallt bolag med stor tillväxtpotential som är intressanta. Det säger Jeanette Andersson, ansvarig för affärsängelnätverket Connect Sverige.

De bolag som är ute efter riskkapital eller pengar från affärs-
änglar bör veta vad investerare tittar efter. En av de första sakerna som undersöks är om affärsmodellen verkar rimlig samt vad personen eller personerna bakom bolaget har gjort tidigare.
– Har man inte framgångsrikt drivit företag tidigare så har man lite mer att bevisa hur det framtida företaget ska byggas, säger Jeanette Andersson.
Då gäller det att presentera denna framtid på ett så trovärdigt sätt som möjligt. Och hur gör man då det?
När man pitchar in sitt företag för en affärsängel ska man försöka att vara konkret och ha så mycket som möjligt på fötterna när det gäller hur marknaden ser ut i stort, samt hur företaget skiljer sig från andra företag. Framförallt är skalbarheten viktig för en investerare, alltså hur snabbt kan företaget växla upp och hur mycket pengar det går att tjäna.

”affärsänglar satsar hellre på ett A-team med en B-idé än tvärtom”

Om du till exempel har en mjukvara som hela världen kan använda, som ett spel på mobilen, där arbetsinsatsen inte ökar i förhållande till varje ny kund kan intäkterna sticka iväg långt mer än kostnaderna och då är skalbarheten hög.
– Dessutom är teamet bakom ett bolag jätteviktigt, säger Jeanette Andersson, som förklarar att affärsänglar satsar hellre på ett A-team med en B-idé än tvärtom.
Vad de potentiella investerarna tittar efter då är till exempel vad personerna bakom bolaget har gjort tidigare. Om man inte har någon erfarenhet från företagande kanske det finns andra saker, som sportsliga prestationer man kan lyfta fram.
Har entreprenörerna svag privatekonomi är de kanske inte lika uthålliga som de med god ekonomi och en affärsängel är inte heller sugen på att pengar man bistår med ska enbart gå till grundarnas löner – kapitalet ska aktivt bygga bolaget.
Dessutom tittar affärsänglar på ekonomiska kunskaper. Det kan till exempel ofta vara så att entreprenörer har en teknisk kunskap och kompetens men kanske saknar kommersiellt driv. Eftersom
affärsänglar, till skillnad från riskkapitalister investerar egna pengar har de vitt skilda motiv till varför man vill investera. För en affärsängel är det viktigt att förstå vad entreprenören själv vill med sitt företag. Är planen att sälja det inom fyra år eller vill man långsiktigt driva bolaget framåt?
Den vanligaste orsaken till att en entreprenör får ett nej från en affärsängel är att parterna blir oense om värderingen av bolaget.
– Att entreprenören gör en värdering som känns för hög, säger Jeanette Andersson.
Det viktigaste man ska tänka på är att affärsänglar vill kunna bistå med sina erfarenheter och ha någonting att säga till om i bolaget. Investeringen görs också för att man vill få ett inflytande. Det är därför inte så populärt att vända sig till en affärsängel om man bara är ute efter pengar.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X