Tuesday, June 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEkonomiFinansieringLåna pengar till företaget...

Låna pengar till företaget – Så gör du

Hur ska man göra för att låna pengar till företaget? Det är en fråga som tusentals svenska småföretag ställer sig varje dag.

Förr eller senare uppstår ett behov av att finansiera företag. Skälen är många och varje företags situation är unik. Att öka lager, köpa maskiner eller utrustning, öka marknadsföring eller klara av en tillfällig svacka i likviditeten är dock vanliga skäl.

Att låna pengar till sitt aktiebolag är långt ifrån enkelt, särskilt inte om du råkar vara en småföretagare eller ha ett nystartat företag. Bankerna står ju inte i kö för att ge småföretagare banklån. Varför är bankerna så återhållsamma? Förklaringen stavas lönsamhet.

Låt oss ta ett exempel 
Anta att bankens utlåningsränta är fem procent. Vidare antar vi att du ansöker om 100 000 kronor i företagslån, vilket är en vanlig summa för många småföretag. Banken måste kanske lägga ner totalt åtta timmar på att behandla ansökningen – här ingår bland annat personligt möte, genomgång av budget, affärsplan, fylla i riskmall, ta kreditupplysning och skriva låneavtal. Med en timkostnad på 1 000 kronor per timme blir bankens kostnad 8 000 kronor. Anta vidare att bankkontorets lånekostnad är 1 procent. Räntenettot, det vill säga skillnaden mellan inlåningsränta och utlåningsränta är då 4procent. Bankens intäkt från ditt banklån är 4 procent x 100 000 kronor, det vill säga 4 000 kronor. Antag vidare att risken för att låntagaren ställer in betalningen är 1 på 100 (vilket är typiskt småföretag). Den förväntade kostnaden för kreditförlust är 100 000 kr/100, det vill säga 1 000 kronor per år. Den totala kostnaden är alltså 9 000 kronor första året. Netto gör banken därmed en teoretisk förlust på 5 000 kronor det första året. Inte undra på att bankerna prioriterar ned småföretagare…
Det finns dock alternativa långivare på marknaden. Ett exempel är Qred Företagslån som har utarbetat ett unikt system för att bedöma risken.

– Vi tar hänsyn till många fler datakällor än vad de traditionella bankerna har tillgång till. Allt sker helt automatiskt utan att behöva avlöna dyra banktjänstemän och utan att behöva hyra fina bankkontor. Därmed kan även små lån vara lönsamma för oss, säger Qred Företagslåns VD Emil Sunvisson och fortsätter:

– De gamla bankerna är att likna vid dinosaurier och de har en lång resa framför sig inom den digitala omställningen. Det är därför vi är så populära.

Läs mer om Qred Företagslån

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X