Thursday, May 26, 2022
spot_img

Exclusive Content:

Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé? Håller dina drömmar på...

Joanna Redebrant – grundare av affärsängelnätverk Nyfikna Investerare

Nyfikna Investerares affärsängelnätverk är den plattform Joanna Redebrant Törngren...

Tips när du ska köpa SEO till din e-handel

Att googla är det vanligaste sättet för oss att...
HemEkonomiFinansieringFinansiering av ditt företag

Finansiering av ditt företag

Den vanligaste formen av finansiering vid företagsstart är att ägarna går in med eget kapital, antingen med sparade pengar eller så har man kvar sin anställning kvar i början. Fungerar inte det finns flera andra alternativ.

lars-dahlberg_seb_starta-driva-foretag
Lars Dahlberg, företagsmarknadschef på SEB.

Att först och främst vända sig till banken kan tyckas vara den självklara lösningen för att fixa finansiering. Men det är inte alltid så enkelt. Banken har ofta krav på säkerhet och för dem är små lån ofta olönsamma.
– Det som behövs för att få hjälp är en affärsplan så att banken förstår och kan bedöma affärsidén som bärkraftig. Du behöver också skriva en budget. Ju bättre du kan förklara din verksamhet och dina betalflöden, desto enklare är det för banken att förstå och kunna bedöma hur finansieringen kan lösas. Värt att veta är att banken lånar ut till låg risk, och att vi bedömer återbetalningsförmågan, den är avgörande för om du får låna pengar eller inte. Det måste även finnas säkerhet för lånet. Säkerheter kan vara ett varulager, utstående fakturor eller ett borgensåtagande, säger Lars Dahlberg, företagsmarknadschef på SEB.

I de fall banken inte kan hjälpa till är det en god idé att vända sig till Almi, som har olika lösningar beroende på företag och i vilken fas det befinner sig i. Företagslånet för bolag upp till 250 anställda, mikrolånet för mindre kapitalbehov och tillväxtlånet för innovativa företag.

Almi har även precis lanserat ett nytt mikrolån, under en tvåårsperiod kommer man att kunna låna ut 600 miljoner kronor till småföretagare över hela Sverige. Lånet är riktat till företag i uppstart och mikroföretag med upp till nio anställda. Lånet kan ges med särskilt förmånliga villkor, som till exempel en viss tids amorteringsfrihet och begränsade säkerheter för låntagaren.
För riskkapital är det Almi Invest man vänder sig till. Det investerar i företag med långsiktiga tillväxtmöjligheter.

Ett annat alternativ är crowdfunding. Det går ut på att man presenterar sin affärsidé på en webbplats för crowdfunding för att söka mindre belopp från flera olika privatpersoner och företag. För att lyckas få in kapital gäller det att leverera en bra presentation där man berättar om idén och teamet bakom. Sedan är det lika viktigt att själv vara aktiv, på till exempel sociala medier, under kampanjens gång.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé? Håller dina drömmar på att gå...

Joanna Redebrant – grundare av affärsängelnätverk Nyfikna Investerare

Nyfikna Investerares affärsängelnätverk är den plattform Joanna Redebrant Törngren själv saknade...

Tips när du ska köpa SEO till din e-handel

Att googla är det vanligaste sättet för oss att hitta varor...

SMÅA gav Ulf chansen att göra comeback som företagare

Företagaren Ulf Elgehed har varit medlem i SMÅA sedan 1986. Det...
X