Saturday, September 23, 2023
spot_img

Utvalt:

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om...

Mikael Holmberg – hans framgångsresa inom e-handel startade redan 1995

Norrköpingföretaget Packoplock levererar emballage till företag och har vuxit...

Malte Andersson driver podden Nyfiken

Malte Andersson driver podden Nyfiken där han har intervjuad...
HemInspirationPå egen hand genom...

På egen hand genom svackor och stress

Robert Svedberg driver inredningsföretaget Compact-living.com, där de bygger specialanpassade inredningar, som loftsängar, loft och trappor med smarta förvaringslösningar, för kunder som vill få ut mer yta i sin bostad. Att driva ett enmansföretag är en utmaning på flera sätt, genom årens lopp har han lärt sig hur man tar sig igenom nedgångar.
Av Christina Hultman

robban-2Robert startade sitt företag Compact-living.com 1998. Sedan 2007 jobbar han heltid i det egna företaget. Om man nu kan beskriva det som ett heltidsjobb? Kanske är det snarare en livsstil? Robert berättar om hur han innan jul jobbade 12-13 timmar om dagen under tre veckors tid.
Sedan tre år tillbaka har han dock en medhjälpare på halvtid, en snickare som jobbar som montör.

Vilka är de största fördelarna med att driva eget?
– Att man styr över sin egen tid och att man inte har någon chef över sig, svarar Robert direkt.
Men det är ju mycket jobb, fortsätter han. Man måste ha full koll på allt: kundbesöken, hemsidan, mejl och marknadsföringen. Men man har till exempel också friheten att kunna stanna hemma och sköta pappersarbete när man känner för det. Så det är mycket frihet men också ett stort ansvar att driva eget.

Vilka är de största nackdelarna med att vara egenföretagare?
– Det värsta är väl om det skulle hända en olycka när jag är ensam i verkstaden, eftersom jag för det mesta jobbar på egen hand. Sedan är vissa arbetsmoment väldigt svåra att utföra själv. Man behöver helt enkelt tillgång till ett par extra händer.

Hur motiverar du dig när du har svackor?
– Det gäller ju att ha karaktär och lite djävlar anamma. Att inte vara för bekväm eller ta det för lugnt utan inse allvaret med att driva ett företag, menar Robert.
Robert berättar vidare att när han har beställningar är det egentligen inget problem utan då gäller det bara att jobba på eftersom han har en leveranstid att passa. När han inte har någon leverans på gång brukar han förbereda produktionen genom att tillverka halvfabrikat. Alla produkter är individuellt anpassade efter beställarens önskemål och förutsättningarna, men vissa komponenter är gemensamma och kan förberedas så att ledtiderna blir kortare.

Robert har en bakgrund som svetsare och jobbade tidigare på en svetsfirma. Där tillverkade han rostfria produkter åt bland andra Astra och Pharmacia.
– Det var där jag lärde mig min noggrannhet. Det är betydligt svårare att svetsa i rostfritt, det kräver mycket efterarbete i form av slipning och polering, eftersom svetsskarvarna blir blåfärgade.
I mellantiden, innan han kunde satsa 100 procent på Compact-living.com, jobbade han fortfarande på svetsfirman, men som inhyrd personal. Han hade med andra ord ett ”bemanningsföretag” för sig själv. En svårighet med denna lösning är dock att Skatteverket kräver att man ska ha flera olika beställare som anlitar ens tjänster och inte bara ett.

Hur tar du dig igenom de arbetsintensiva perioderna, som när du jobbar 12-13 timmar om dagen?
– Jag är noggrann med min kropp, äter kosttillskott och får massage en gång i veckan.
Robert berättar vidare att han för ungefär 20 år sedan kände sig trött och seg och kollade då upp sina blodvärden. Efter det började han läsa in sig för att lära sig mer. Sedan dess är han noggrann med vad han äter och tar dessutom kosttillskott. Nu för tiden är han i princip aldrig sjuk, vilket är en stor fördel när man driver eget. Mår man bra fysiskt så har man dessutom lättare för att hantera motgångar och svackor.
Detta är ju något som gäller alla, oavsett om man driver eget eller ej, betydelsen av att ta hand om sin kropp – för man har ju bara en.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...

Mikael Holmberg – hans framgångsresa inom e-handel startade redan 1995

Norrköpingföretaget Packoplock levererar emballage till företag och har vuxit 185 månader...

Malte Andersson driver podden Nyfiken

Malte Andersson driver podden Nyfiken där han har intervjuad ett antal...

Pernilla skapar långsiktig hållbarhet, glädje och kreativitet till sina kunder

Pernilla Arwidson driver sitt företag utifrån att hon vill skapa ett...
X
X