Saturday, February 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemInspirationKontorLjuddämpad inredning

Ljuddämpad inredning

I och med den öppna planlösningens segertåg har kontoret hamnat lite i kläm. Fräscht och luftigt kan tyvärr också innebära högljutt och stökigt. Starta & Driva Företag tog kontakt med Johan Götesson, som har sökt råda bot på problemet och samtidigt fått ett företag att växa så det knakar.

Götessons grundades på 80-talet av Ola Götesson, som inledningsvis sysslade med tillverkning av papperskorgar och diskställ. Verksamheten riktades dock snart in på kontorsmiljön, där det fanns stora förbättringsmöjligheter att finna. På 90-talet lanserades till exempel en lösning för kabeltrasslet som samtidens datorer orsakade.
På 2000-talet köpte sonen Johan Götesson loss företaget tillsammans med två samarbetspartners, och sedan har det gått fort. Omsättningen ökat stadigt från 44 miljoner kronor år 2009 till hisnande 140 miljoner kronor år 2013. Johan Götesson förklarar vad som ligger bakom ökningen:
– Vi går lite mot trenden i branschen, vilket främst beror på våra innovativa produkter. Vi förstod rätt tidigt att det öppna kontorslandskapet var här för att stanna, inte minst på grund av finanskrisen. Under sämre tider är varje kvadratmeter viktig, vilket är en av förklaringarna till att öppna kontorslandskap blivit så pass vanliga. Tyvärr skapar den här planlösningen ljudproblem, till exempel när du sitter mitt emot någon, och det kan i sin tur orsaka trötthet.

Johan_Starta & Driva Foretag
Götessons introducerade den första bordsskärmen år 2010.

På vilka sätt påverkar inredningen akustiken?
– Det som är klart viktigast är ofta golv och tak. Om du till exempel befinner dig på en restaurang med marmorgolv och stenväggar kan det skramla rätt rejält. Här kan man dämpa ljudnivån med mattor och gardiner. Vi har till exempel påbörjat ett kul samarbete med konstnärer och fotografer, där vi trycker deras motiv på ljudabsorbenterna som de sedan signerar. Vi ska bland annat leverera en stor tavla till Yachtklubben i Monaco.

Hur förbättrar man akustiken på kontoret?
– Vi har infört en del nischade produkter som verkligen kan förbättra ljudnivåerna på kontoret. Vi visade upp vår första bordsskärm – en textilskärm som man ställer mellan skrivborden – på möbelmässan 2010, som nu har blivit vår bäst säljande produkt. Och om man vill ha en riktigt bra ljudabsorbent, då väljer man ett golvskärmsbås. Vi har även frihängande absorbenter som man kan hänga över båsen, som sänker taket.

Gotesson_Starta & Driva ForetagVilken roll spelar placeringen av ljudabsorbenter?
– Det är viktigt var man placerar absorbenterna. Vi har varit med om att en skola klätt ett klassrum med våra absorbenter, där allt satts längst bak i klassrummet. De resulterade i att de som satt längst bak i klassrummet, som redan hade svårast att höra vad som sägs, fick ännu svårare att höra. Med rätt placering kan man undvika sådana problem.

Vad är Götessons planer för framtiden?
– Det är mycket som händer nu. Vi vann nyligen en upphandling hos Nordea som omfattade 2,000 arbetsplatser, och vi har även blivit utvalda till Årets Gasellföretag av Dagens Industri, tack vare vår snabba, organiska tillväxt.

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X