Monday, September 25, 2023
spot_img

Utvalt:

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om...

Mikael Holmberg – hans framgångsresa inom e-handel startade redan 1995

Norrköpingföretaget Packoplock levererar emballage till företag och har vuxit...

Malte Andersson driver podden Nyfiken

Malte Andersson driver podden Nyfiken där han har intervjuad...
HemInspirationKontorInred rätt med färg

Inred rätt med färg

Livet som företagare kan innebära en helt ny syn på inredning. Du kanske har hyrt ditt första kontor eller köpt en ny restauranglokal. De funktionella aspekterna är en utmaning i sig, men vilken färg ska man välja? Vi träffade butikskommunikatören Sandra Ko för att lära oss om färgernas påverkan.

Hur påverkas vi av färg?
– Det finns både kulturella och mer universella effekter av färgerna omkring oss. Färgen röd har kanske den starkaste påverkan på människan. Rött får vår puls att gå upp och gör oss mer alerta. Det är därför en rea annonseras i stora, röda bokstäver och även varför varningsskyltar har den färgen. Däremot kan de starka känslorna som associeras med rött ta sig olika uttryck i olika kulturen. I Kina är färgen röd starkt kopplad till högtider, till exempel bröllop.

Finns det färger med lugnande effekt?
– Det finns det absolut! Färgen rosa används ofta för dess lugnande effekt, inte minst på sjukhus. Även grönt kan ha en viss lugnande effekt, då många av oss associerar det med miljön. Det är även därför i princip alla miljövänliga produkter och organisationer använder sig av färgen.

Vad är skillnaden mellan ljusa och mörka färger?
– Det är olika från fall till fall, men ibland kan olika nyanser av samma färg ha helt olika innebörd. Färgen blå är ett jättebra exempel på det här. Mörkblått ger ett stabilt och trovärdigt intryck, vilket förklarar varför så pass många svenska företag har den färgen på sina företagsloggor. Ljusblått, å andra sidan, ger ett mycket mildare, nästan barnsligt intryck.

Vilken effekt har olika mönster?
– Mönster kan användas för att lura ögat. De kan få ytor att se ut att vara bredare, smalare, större eller mindre än vad de egentligen är. Det klassiska exemplet är två lika långa linjer med olika ändar, där den ena linjen ser ut att vara längre än den andra. Inom just inredning brukar mönster användas för att skapa kontraster, särskilt mot kala ytor.

Om man ska inreda ett kontorsrum eller liknande, vilka färger ska man använda?
– Det där är väldigt individuellt, men det finns vissa riktlinjer som man kan följa. Väggarna ska gärna ha ljusa färger, eftersom det får rummet att se större ut. Mörka väggar och tak får rummet att kännas trängre, men kan även skapa ett lyxigare intryck i vissa fall. Det kan man tänka på när man går in i en exklusiv butik, att de gärna använder lite mörkare färger. Själva möbleringen får gärna skapa kontraster mot väggar och tak.

Har du några favoritfärger?
– Jag tycker väldigt mycket om lila, i mellanmörk nyans, och så gillar jag färgen gul. Man blir glad av gult!

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...

Mikael Holmberg – hans framgångsresa inom e-handel startade redan 1995

Norrköpingföretaget Packoplock levererar emballage till företag och har vuxit 185 månader...

Malte Andersson driver podden Nyfiken

Malte Andersson driver podden Nyfiken där han har intervjuad ett antal...

Pernilla skapar långsiktig hållbarhet, glädje och kreativitet till sina kunder

Pernilla Arwidson driver sitt företag utifrån att hon vill skapa ett...
X
X