Thursday, April 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEkonomiFinansieringTänk på det här...

Tänk på det här innan du tar ett företagslån

Har du ett företag som behöver finansiering? Eller är du i ett läge när du tillfälligt gör av med mer pengar än vad som kommer in? Det här bör du tänka på innan du tar ett företagslån.

När är det ett bra läge att ta ett företagslån?
Med hjälp av tre enkla frågor kan du enkelt ta reda på om det är ett bra läge att låna pengar och undvika onödiga risker:

Vad ska lånet användas till?
Hur mycket pengar ska du låna?
Hur ska pengarna återbetalas?
Genom att fundera kring hur du kan arbeta smartare och mer ekonomiskt har du mycket att vinna.

Hur används företagslån bäst?
Har du kortsiktiga likviditetsbehov samt är säker på att pengar snart kommer in – då är ett företagslån ett bra alternativ för ditt företag. Om du däremot står i begrepp att starta en helt ny verksamhet inom ett område där du inte har erfarenhet eller kunder, eller om du vet att det kommer att ta lång tid innan omsättningen tar fart är det bättre att satsa på att ägarna skjuter till pengar om det är möjligt. Kan inte befintliga ägare ställa upp ska du jaga nya ägare. Om du har ett företag som har spännande produkter kan crowdfunding vara ett alternativ, men har du en mer jordnära verksamhet har du bäst chans att hitta pengar hos dem du redan känner.

Hur blir företagslånet lönsamt?
För att ett företagslån ska bli lönsamt bör du fundera över vad som händer om du inte får den finansiering du behöver. Vad kostar missade möjligheter för ditt företag och vad skulle det innebära om du hade pengarna? Gör en enkel kalkyl och jämför kostnaden för lånet mot blivande intäkter. Ibland kan det vara svårt att förutsäga hur mycket mer vinst du kommer att göra. Då är det bättre att vara försiktig och inte ta några dumdristiga risker.

Är det svårt att få företagslån hos banken?
Många små företag nekas företagslån hos banken. Ofta är också ansökningsproceduren lång samt har krav på säkerheter. För många banker är företagslån på under 500 000 kronor ofta olönsamma, då bankens interna kostnader blir alltför höga. Bankerna fokuserar därför i allt högre grad på stora företagslån.

Hur lång tid tar det att få ett företagslån?
Det är inte ovanligt att det kan ta flera veckor eller till och med månader för storbankerna eller ALMI att bevilja ett företagslån. Det finns dock alternativ till bankerna, som till exempel Qred och Svenska Företagslån som beviljar mindre företagslån utan säkerhet snabbare.

När bör jag avstå från att ta ett företagslån?
Du bör inte ta ett företagslån för att täcka en långvarig förlust. Det kommer bara att förvärra situationen. Ta istället itu med problemet direkt för att komma tillrätta med lönsamheten. När problemet är löst, då kan ett företagslån vara nödvändigt för att komma på fötter igen.

-Emil Sunvisson, VD Qred Företagslån

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X