Monday, July 15, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemInspirationIntervjuHan skapar jobb åt...

Han skapar jobb åt utsatta grupper

Det finns grupper av människor som har svårare att komma in på arbetsmarknaden, bland annat ungdomar, nyanlända och hemlösa. Det problemet vill Rigo Perez lösa. Han rekryterar sin personal ute på gatorna och tacksamheten han får tillbaka är enorm. Det är den han lever för.

Rigo Perez, grundare av Stagehand.nu, landade på Arlanda i går. I morgon går planet hem till familjen i det varma och soliga landet igen. Att driva företag i Sverige och bo utomlands är inga problem, kontoret har han alltid med sig i fickan. Faktum är att inte många kunder och inte heller många av de anställda som vet att han inte bor i landet.

Tankar på att starta eget har länge funnits hos Rigo. Under 15 års tid har han jobbat som låtskrivare, och tänkte skapa ett företag kring det. Men på första mötet med NyföretagarCentrum kom han fram till att han inte skulle göra musik till business.
– Det blir omständigt, musik är konst, man ska inte monetize art. Då försvinner kreativiteten. I stället fortsatte jag som förr, jag jobbar med förlag som pitchar olika projekt till artister. Får jag en låt placerad skriver jag ett avtal med förlaget.

Då jobbade Rigo som stagehand och såg på nära håll hur branschen fungerar.
– Det är en bransch i dipers, den är inte så väl utvecklad än. Företagen har ingen kontakt med sin personal. 80 personer kan jobba för att bygga en konsert, alla med sina specialiteter, men ingen vet om dem.

Rigo lärde känna sina kollegor och började bygga en databas där man till exempel kan hitta vad personalen pratar för olika språk, om de har körkort eller speciella tekniska kunskaper.
– Möjligheterna att starta ett eget bemanningsföretag för eventpersonal bara växte och idén till Stagehand.nu tog form.

Stagehands kommer längst ned i eventpyramiden och kunderna förväntar sig inte mycket. Det vill Rigo ändra på.
Stagehands kommer längst ned i eventpyramiden och kunderna förväntar sig inte mycket. Det vill Rigo ändra på.

Bemanningsföretag är här för att stanna
Stagehand.nu har i dag en bemanningspool på över 250 personer som bygger upp och river olika events inom underhållningsindustrin. I poolen finns så klart stagehands, men även truckförare, dekoratörer, snickare och tekniker.
– I starten fortsatte jag att jobba som stagehand och frågade kollegorna om de ville ha mer jobb. I så fall kunde jag tipsa dem vidare till ett annat företag. Jag samlade in nummer, men de visste inte mitt purpose.

”Det är 2015, saker har förändrats. Den nya generationen ungdomar har ett helt annat tänk”

Förutom att lära känna sin personal är det viktigt för Rigo att förbättra de villkor som råder inom branschen. Det är långa dagar med hårt arbete och inga kollektivavtal.
– Jag vill förbättra trots att jag inte kan gå med i facket. Det går inte eftersom jag bara har projektanställda.
Han startade sitt företag i januari 2014, samma månad fick han första kunden.

Rigo har under hela livet gillat att hjälpa människor, just att hjälpa är grunden i Stagehand.nu. Förutom att förbättra villkoren vill han även ge människor som står utanför arbetsmarknaden en push in.
– Målgruppen för denna typ av jobb är stor. Folk som inte kan svenska, flyktingar och ungdomar som har svårt att få första jobbet. Jag guidar och utbildar dem så de känner sig trygga. De känner att de samarbetar med någon i stället för att jag är deras chef, säger Rigo och fortsätter.
– Det är 2015, saker har förändrats. Den nya generationen ungdomar har ett helt annat tänk. Jag får ringa om jag vill att de ska komma och jobba, de tänker inte jaga. När jag ringer ligger de i soffan och kollar på Game of Thrones, men när de väl kommer in är de skitduktiga på att jobba. Många tycker att de är lata, men de ser bara sig själva på ett annat sätt. Friheten är viktigast. I stället för att kämpa emot gäller det att hitta nya sätt som de vill jobba på.
Andra jobbar mycket under ett halvår, sedan sticker de iväg och backpackar i Sydafrika. Därför tror han att bemanningsföretagen är här för att stanna.

Bra kommunikation är a och o
Till skillnad mot andra företag i samma bransch har Rigo en bra kommunikation med sina kunder och fakturorna är tydliga. Om kunder eller personal har några frågor går han att nå, vilket är ovanligt.
– På så sätt höjer jag kvaliteten på jobbet och även synen på personalen. Vi är längst ned i eventpyramiden och kunderna förväntar sig inte mycket av vår personal. Min vision är att ändra på det, vi tar det här jobbet seriöst.

För att nå sin vision att höja kvaliteten och förbättra ryktet ger Rigo sin personal högre lön än vad andra gör.
– Då förväntar jag mig att personalen är trevlig mot kunden, de presenterar sig och är hela och rena. De ska göra ett intryck. Hänga lampor kan alla göra, jag vill att kunden ska känna att det är kul att jobba med oss.

Även om han betalar bättre tar han inte mer betalt av sina kunder.
– Jag ser på det långsiktigt. Vi håller samma priser, men gör jobbet bättre. Jag har fått ta över flera kunder då tidigare företag lovat att skicka sex personer och struntar i om det bara kommer tre.
Även om Rigo har 250 personer behöver han ringa 40-50 stycken för att få ihop 10.

“För sitt arbete har Rigo nominerats till Young Business Internationals tävling Young Entrepreneur of the Year”

Framförhållningen på de jobb han får varierar från tre timmar till tre månader.
– I början var de främst kort framförhållning. Nu är det bättre, men sista minuten-uppdragen kommer fortfarande.

I och med att Rigo bor så långt borta går mycket av hans arbete åt att fundera över hur han ska bedriva sin verksamhet.
– Jag lägger också mycket tid och energi på att må bra för att vara mentalt på topp. Om någon kund ringer ska det låta som om jag sitter här fast jag inte gör det. Det skapar en trygghetskänsla, de måste veta att vi kan leverera.

I och med att de kommer längst ned i eventpyramiden har han inte träffat många av sina kunder.
– Oss är de sista de vill träffa, men det börjar ändras mer och mer. Därför har jag anställt folk som arbetsledare som kan ta möten. Jag är i Sverige ungefär en gång i månaden, då försöker jag ta så många möten som möjligt.

Rekryterar på gatan
Nu har det gått två år sedan starten och det har gått bra. Efter vårt möte ska han iväg till Årsta för att träffa ett av Skandinaviens största produktionsbolag.
– Vi bor i ett av världens bästa länder när det kommer till vilka möjligheter som finns. Vad du än behöver har du någon organisation att vända dig till. Det är sjukt att det är så många som inte ser det. Det ligger i vår kultur att hjälpa varandra och det finns många som gärna gör det gratis eller så är det statligt finansierat.

Det är fler som fått upp ögonen för Stagehand.nu, i slutet av oktober fick han utmärkelsen Årets Unga Nyföretagare på mässan Eget Företag.
– Dagen innan satt jag hemma och skulle förbereda en pitch, typ som i Draknästet. Det var först då jag förstod att det finns ett större värde än vad jag har tänkt mig i företaget. Jag har hjälpt folk att få jobb som de inte skulle få annars. Jag har tagit in hemlösa och flyktingar som inte kan svenska. Det har blivit ett bra purpose, jag gör det inte bara för pengarna, jag hjälper folk.

För att rekrytera dem som står utanför arbetsmarknaden har han gått fram till hemlösa på Gullmarsplan och grupper med Syrianer på Plattan.
– Jag väntar inte på att få in cv:n, jag letar efter folk när jag är här. Jag snackar med dem om de vill ha möjlighet att jobba. De blir otroligt tacksamma, jag lever för den grejen.

img_2405_starta-driva-foretag

Tjänster som inte finns
För Rigo har det blivit som ett spel att hitta nya arbetstillfällen för de grupper som har svårt att komma in i arbetslivet.
– Jag tror inte på att sitta och vänta på att någon annan ska göra det, jag vill göra det själv. Man kan inte heller sitta och vänta på att politiker ska säga att det ska vara mer jämställt, därför betalar jag kvinnor bättre.

En annan idé poppade upp när han gick omkring i stan och såg ett nedrivet byggstängsel som bara låg.
– Det sparkas ned av bland annat huliganer på väg till en fotbollsmatch, sen händer det ingenting. Jag gjorde research om vem som tar hand om det. Byggarbetare hatar att sätta upp det och företagen tycker att det är för dyrt att ta in utbildad personal. Jag pratade med stängselföretag, men de monterar inte stängsel. Jag hittade en tjänst som inte fanns, montera och underhålla stängsel runt byggarbetsplatser, och startade Fence Security. Förutom att skapa fler arbetstillfällen åt de utsatta grupperna sparar vi miljoner till byggföretagen. Det finns så mycket saker dessa grupper kan göra, jag är alltid på jakt efter nya tjänster.

För sitt arbete har Rigo nominerats till Young Business Internationals tävling Young Entrepreneur of the Year. Bland nomineringar från 55 länder har Rigo gått till finalen som går av stapeln i Uganda i mars.
– Det är helt sjukt, det ska bli skithäftigt att få åka till Uganda.

Under sin entreprenörsresa har Rigo haft stor nytta av NyföretagarCentrum.
– Mentorprogrammet har hjälpt mig supermycket med hur jag ska tänka. Företagande handlar om att tänka rätt och ha rätt inställning. Man jobbar 24 timmar om dygnet och helger, men ingenting händer. Att ha en mentor är inte bara bra för att bolla idéer, att prata med någon som gjort det innan och det ger en helt annan energi. Jag tror inte på att lyssna på folk som har läst sig till hur man ska göra.


Tips till blivande entreprenörer
• Man behöver inte exakt veta vad man ska göra när man drar igång. Vad man tror är möjligt har ingenting med verkligheten att göra. Man måste vara öppensinnig, annars missar man chanser som dyker upp.
• Det är viktigt att utbilda sig om pengar. I Sverige är vi blyga att prata om det. Folk tror att om man jobbar hårt kommer mer pengar, men det fungerar inte så. Många säger att pengar inte är viktigt, men det är det. Där failar entreprenörer, de förstår sig inte på pengar.
• Från början var jag i min egen värld och gjorde detta, sen NyföretagarCentrum kom in i bilden har det blivit 1000 gånger bättre. Som nyföretagare är det viktigt att omringa sig med andra företagare.
• Fokusera på det du verkligen är bra på och ta in hjälp med resten. Jag har tagit in en redovisningskonsult som hjälper mig med alla administrativa uppgifter. Hon är min räddare i nöden. Jag är bra på att komma på idéer och starta upp, sen hittar jag någon annan som driver verksamheten.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X