Monday, February 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

PUGZ – Världens minsta trådlösa hörlurar

Vill du kunna lyssna på musik medan du laddar dina hörlurar? För ett och ett halvt år sedan skapades PUGZ – världens minsta hörlurar som laddas genom telefonens strömuttag. Den svenska syskonduon som ligger bakom hörlurarna har flera immateriella tillgångar registrerade hos PRV.
av stina Lilja & stina Franzén

Att kunna ta en löprunda utan att trassla in sig i sladdar och att lyssna på musik samtidigt som hörlurarna laddas – det tyckte det svenska tech-företaget PUGZ ska vara rena självklarheter.
– Vi går mot ett oundvikligt sladdlöst samhälle och vill ha kvalitet i det vi köper. Övergången från trådbunden till trådlös är en av de starkaste marknadsdrivarna inom konsumentelektronik i dag och kommer att omdefiniera hur vi använder elektronik i framtiden, säger Hamid Toosi, grundare och vd på PUGZ.

”Vi går mot ett ound-vikligt sladdlöst samhälle och vill ha kvalitet i det vi köper”

Patentsökt teknologi i världens minsta trådlösa hörlurar
Våren 2014 uppenbarade sig idén för bröderna och arbetet med att skapa PUGZ började. Efter många långa nätter i labbet och en fungerande prototyp var idén verklighet. PUGZ, världens minsta trådlösa hörlurar som genom en smart lösning är först i världen med att de kan laddas genom mobilen samtidigt som du lyssnar på musik.

pugz_charging_laptop

Redan vid projektstarten sökte grundarna varumärkesskydd för varumärkesnamnet PUGZ, både nationellt hos PRV och inom EU genom OHIM. De har även lämnat in en patentansökan för själva laddningsanordningen, ”The Squircle”.
– Vi har registrerat företagets namn och logga samt vår tekniska lösning. Genom att ha ett patent på laddningsfunktionen hindrar vi andra från att sätta en laddningsanordning på sladden, det är en viktig central som gör PUGZ unika.
Viktigt att registrera varumärket.

Att registrera varumärket menar Hamid är viktigt för PUGZ.
– Allt vi gör laddar vårt varumärke med värde. Alla omkostnader, vår kommunikation och produkt går hand i hand med varumärket och om någon annan börjar kalla sig PUGZ blir vi i någon mening bestulna på det vi har byggt upp. Genom registreringen skyddar vi det värde vi bygger upp.
Hörlurarna har en svettresistent konstruktion med justerbara öronsnäckor och en inbyggd mikrofon – precis som i vanliga headset.

Men det är inte hörlurarna som utgör det unika i produkten, det är laddningen. Hörlurarnas unika laddningsfunktion möjliggörs av ”The squircle” – en blandning av en kvadrat (square) och cirkel (circle).
– Om du börjar få slut på batteri ansluter du smidigt hörlurarna med den magnetiska kopplingen och fortsätter lyssna på musik eller prata i telefon som vanligt i några minuter, sedan kan du ta ut sladden och fortsätta lyssna trådlöst. Tio minuters laddning ger en timmes musik.

“Redan vid projektstarten sökte grundarna varumärkesskydd för varumärkesnamnet PUGZ, både nationellt hos PRV och inom EU genom OHIM”

Tidernas mest framgångsrika projekt
Att vara en uppstickare som arbetar med kostsam teknologi kräver dock finansiella medel. Förra sommaren la företaget ut sin produkt på Kickstarter, en finansieringsplattform som hjälper upphovsmän att hitta resurser och stöd för att förverkliga sina idéer. På bara 1,5 månad hade PUGZ dragit in 12 miljoner kronor, vilket innebär att de är tidernas mest framgångsrika svenska crowdfundingprojekt.
– Det var en galen upplevelse, dagen efter lanseringen visste folk över hela världen helt plötsligt vad PUGZ var. Det var då det tog fart, men kampanjen var ju bara en liten del av allt jobb vi har lagt ner på produkten, säger Hamid.


Tips från PRV:
Använd dig av innovationschecken!
Att söka finansieringsstöd genom crowdfunding är en väg att gå, ett annat alternativ är exempelvis att ansöka om en innovationscheck hos ALMI, Coompanion eller IUC. Det är möjligt att få en check till ett värde som uppgår till 100?000 kronor. Den ska användas till konsulthjälp för att ta fram innovationsstrategier som exempelvis en affärsplan eller en immaterialrättsstrategi.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X