Saturday, February 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemInspirationMatrix blev vändpunkten

Matrix blev vändpunkten

Inom den kulturella sektorn måste man ofta ha ett brödjobb vid sidan av det mer kreativa. Samir Z Pettersson har sysslat med film hela sitt liv, och han valde det bästa av två världar genom att starta eget. Nu varvar han hårdkokta företagsfilmer med mjuka draman. 

Samir_Starta & Driva ForetagSamir Z Petterssons dröm var länge att bli skådespelare, eftersom han ville medverka i film.

– Sedan såg jag Matrix, och då var det en ”behind the scenes”-snutt där de visade hur de hade arbetat. Och då fick jag upp ögonen för att man kunde göra saker även bakom kameran. I skolan, och även utanför, hade jag provat på att vara skådespelare, och insåg att jag var en jättedålig skådis.

Efter ett tag började Samir göra animerade filmer, han filmade lite sketcher, och tog alla chanser i skolan att göra film. Men det var fortfarande en hobby. I bakhuvudet gäckade tanken om att han skulle vara tvungen att skaffa sig ett ”riktigt jobb” i framtiden, och därför valde han naturvetenskaplig linje på gymnasiet.

Efter studenten kände han att film ändå fortsatte att locka. Han sökte in på Kulturama, men kom inte in, och valde då att läsa filmvetenskap och filmkritik på universitetet. Året därpå sökte han till Stockholms Filmskola och blev antagen. Han tog examen 2014 efter att ha agerat producent till en kortfilm som examensprojekt. Filmen blev antagen till ett antal festivaler och fick priser, bland annat från Sverige-divisionen av Lars von Triers efterproduktionsbolag. I det priset ingick även två dagars efterproduktion hos bolaget. Den filmen kan vi kanske komma att se mer av framöver. Det beror lite på om de får den finansiering som de har hoppats på.

Parallellt med det fiktiva berättandet och producerandet arbetar Samir en hel del med något som han tycker väldigt mycket om, nämligen företagsfilmer för webben. Och han jobbar allra helst med svenska tech-bolag.

– Det beror på att jag personligen är väldigt intresserad av dessa bolag, säger han.

Vad får man i arvode för att göra en företagsfilm?
– Jag brukar ta runt 5 000 kronor om dagen.

Han startade sitt företag för ett år sedan, eftersom han ville kunna fakturera.

– Det var bara en pappersgrej. I filmbranschen är det ingen som vill anställa. Det är kul att jobba på filminspelningar, men det var inte det jag hade drömt om. Jag utbildade mig till producent och ville göra egna projekt, och därför startade jag ett eget filmproduktionsbolag där jag själv kan gå från idé till slutprodukt.

Ett av Samirs senaste uppdrag inom näringslivet är en eventfilm för en slalomtävling som anordnades för riskkapitalister iSollentuna.

– Uppdraget var att få tävlingen att se ut som en rolig grej. Man skulle tävla och mingla samtidigt med andra riskkapitalister. Den med bäst tid vinner och blir kung i backen. Jag har även nyligen gjort en promotionfilm för en MMA-gala, och just nu jobbar jag med en film till rekryteringsföretaget Sqore.

Sedan utbildningstiden känner Samir många regissörer. Ett frilansprojekt som scenografassistent ledde till att han nu, nästan ett år senare, är involverad som producent till långfilmen Under Apartment 24, som kommer att hamna på crowdfundingsajten Indiegogo inom kort.

Fakturerar du för allt du gör eller är du också anställd?
– Alla filmjobb fakturerar jag för. Jag har ett helgjobb som säljare sedan många år tillbaka, men största delen av tiden går till mitt heltidsjobb.

Kan du leva på ditt företagande i dag?
– Jodå. Jag lever än och jag har roligt varje dag, vare sig jag jobbar med ett företag eller med ett dramaprojekt.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X