Monday, February 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemTrygghetFörsäkringFörsäkringar för nyföretagare

Försäkringar för nyföretagare

Som nyföretagare försvinner delar av det sociala skyddsnätet som finns för anställda, inte minst när det gäller försäkringar. Vilken typ av försäkringar är relevanta för nyföretagare? Per Lund från Unionen Egenföretagare delar med sig av sina tips.

Oavsett vilken bolagsform du har är det viktigt att du hittar en försäkring som är anpassad för en företagares situation.
– Det är utifrån den synvinkeln vi har paketerat vårt erbjudande, och det gäller också fler och fler aktörer, säger Per Lund från Unionen Egenföretagare. Den med enskild firma kan tänka på att ta kontakt med Försäkringskassan specifikt för att bestämma antalet karensdagar hos dem vid sjukdom. Företagsförsäkringen täcker företaget och personförsäkringen personen.
Att försäkra sig och sitt företag är en kostnad men samtidigt en investering för den som vill driva sitt företag långsiktigt. Om en egenföretagare gör något fel är det bra att ha en ansvarsförsäkring, så att det inte blir en alltför stor kostnad för företaget att bära. Vid sjukdom är det bra att ha en sjukvårdsförsäkring för att komma tillbaka till arbetet snabbare och övriga personförsäkringar för att kunna få ekonomisk ersättning vid sjukdom eller olycksfall. Om företaget behöver läggas ner kan det vara bra att vara med i A-kassan och ha en kompletterande inkomstförsäkring.
– Dessutom kan det vara värt att fundera på om man vill teckna en pensionsförsäkring, men det är viktigt att komma ihåg att om man tar ut en lön i ett aktiebolag eller gör en vinst i en enskild firma och därmed betalar egenavgifter så pensionssparar man automatiskt upp till brytgränsen som ligger på ungefär 38.000 kronor i månaden.
När det gäller det sociala skyddsnätet är det ganska mycket att tänka på i uppstartsfasen. Vad ska man ta tag i först?
– Det är viktigt att sätta sig ner och skriva ner vilken trygghet man önskar. Det kommer att göra det mycket enklare att sedan välja det skyddsnät man vill ha. Om man vill ha stöd så kan man ta kontakt med sitt försäkringsbolag eller fackförbund för att få bolla kring dessa frågor, och mycket information finns också på verksamt.se.
Företagsförsäkringen är viktig för att hantera kostnader om något blir fel i företagandet, eller om det händer någonting med ens inventarier, till exempel.
– Fundera på hur du ska lösa det om du blir sjuk. Det finns lite olika lösningar, till exempel sjukvårdsförsäkring och möjlighet att välja personförsäkringar som ger ekonomisk kompensation. För de med enskild firma är det viktigt att tänka igenom och informera Försäkringskassan om hur många karensdagar man vill ha. Det påverkar storleken på de sociala avgifterna och hur snabbt man får ersättning vid sjukdom.
Om det är så att man önskar ersättning om det inte bär sig att driva företaget är det också viktigt att ta ställning till a-kassa och inkomstförsäkring.
Vad gör ni på Unionen Egenföretagare för entreprenörer och hur kommer det sig att Unionen började fokusera på entreprenörer från början?
– Unionen Egenföretagare startades 1998 i dåvarande fackförbundet SIF, eftersom det var många inom IT- och telekomsektorn som blev uppsagda men fick stanna kvar som konsulter. Vårt medlemskap ska hela tiden anpassas till medlemmarnas behov och här fanns det en funktion för oss som fackförbund att fylla. Att se till att även egenföretagare ska kunna få personlig trygghet och affärsverktyg, till exempel affärsjuridisk rådgivning, som gör att våra medlemmar kan fokusera mer på det som de gör bäst. Vi tycker också att det är viktigt att vara med och påverka de politiska beslut som fattas för att det ska kunna bli tryggare och därmed roligare att driva eget företag.

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X