Thursday, July 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemVäxaAffärsplanen är guld värd

Affärsplanen är guld värd

En bra affärsplan kan möjliggöra banklån, investerare och samarbetspartners. Däremot är den oftast inte särskilt rolig att skriva. NyföretagarCentrum har sökt råda bot på det här med verktyget affarsplanen.com.

johan_tamm_Starta & Driva Fo?retagDet finns en väldigt glorifierad bild av affärsidéns betydelse för ditt företag. Det sägs att många framgångsrika startups börjar som ett par rader bläck på en servett, och det pratas ofta om vikten av att kunna leverera ett två minuter långt ”elevator pitch”. Det faktum att en bra företagsidé ofta är enkel innebär dock inte att den inte ska innehålla komplexa detaljer. Det är bra att kunna sammanfatta sitt företag på ett par minuter – det visar att du har funderat väldigt länge på vilka delar av verksamheten som är de allra viktigaste – men en vass elevator pitch räcker inte för att få ett banklån. Du behöver en affärsplan.
Affärsplanen utgör en överskådlig beskrivning av en hel verksamhet. Där finner vi givetvis affärsidén – vad företaget ska göra för att tjäna pengar – men även utförliga redogörelser för kunder och konkurrensfördelar. Det räcker med andra ord inte att skriva att ditt företag ska sälja hälsodrycker, utan du måste också förklara till vilken kundgrupp du ska sälja och inom vilket geografiskt område. Dessutom behöver du ha något som särskiljer just ditt företag från konkurrenterna. Det kan till exempel handla om att du säljer till ett lägre pris eller att du erbjuder en bättre produkt.
– Fördelen med en affärsplan är att det blir väldigt överskådligt vad företaget gör, säger Johan Tamm på NyföretagarCentrum. Med en affärsplan har du inte bara ett referensmaterial att förhålla dig till i mötet med banken eller investeraren, utan du får även själv ett bra beslutsunderlag för huruvida du ska satsa på företaget.
Med det sagt är en affärsplan långt från ett enkelt dokument att skapa. Faktum är att en av NyföretagarCentrums viktigaste aktiviteter är att hjälpa människor som vill starta eget att skapa just en affärsplan.

”En affärsplan är inte en engångsgrej som man gör i början och sedan lämnar, utan när verkligheten ändras ska även affärsplanen ändras.”

– NyföretagarCentrums affärsplansverktyg har länge funnits i tryckt format, och vi har arbetat med affärsplanen som grunddokument under många år. Vi kände dock att vi behövde göra verktyget mer lättillgängligt, så det vi har gjort är att överföra innehållet i affärsplanen till ett digitalt, internetbaserat verktyg, förklarar Johan Tamm.
Resultatet av NyföretagarCentrums initiativ heter affarsplanen.com, ett kostnadsfritt och användarvänligt verktyg för att skapa affärsplaner. Det som gör affarsplanen.com till ett riktigt bra hjälpmedel är att det listar varenda liten fråga som någon kan tänkas ställa om ditt företag. ”Vilka är dina kunder och var finns de?” ”Varför ska kunden köpa av just dig?” ”Hur ska ditt företag nå ut till kunderna?” ”Hur ser utvecklingen ut i din tilltänkta bransch?” ”Vem sköter försäljningen i ditt företag?” ”Vem sköter bokföringen?”
Verktyget affarsplanen.com bryter ned din affärsplan i små byggstenar som är förhållandevis enkla att beskriva, och bygger sedan ihop allt till en sammanhängande affärsplan i PDF-format som du enkelt kan dela med dig av.
– Det finns en indikator på hemsidan som visar hur mycket du har fyllt i, berättar Johan Tamm. Och under hela processen kan du enkelt bolla din affärsplan med rådgivare och närstående genom ett tryck på dela-knappen!
Det faktum att affärsplansverktyget har blivit digitalt möjliggör även för ett par spännande nyheter, inte minst vad gäller budgeteringen av verksamheten.
– Det största vi har gjort är att utveckla budgetdelen, så att man kan simulera olika budgetutfall, förklarar Johan Tamm. Med hjälp av budgetsimuleringen går det att se hur olika scenarion, både positiva och negativa, kommer att spelas ut i verkligheten. Det går även att välja mellan att simulera aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma.
Avslutningsvis är det viktigt att påpeka att affarsplanen.com är ett relativt uttömmande verktyg, som ger dig möjlighet att fylla i information om så gott som alla tänkbara delar av verksamheten. Men det betyder inte att du måste fylla i precis allt, utan det är du själv som avgör hur detaljerad din affärsplan ska vara.
– Men om du ska till banken ser det så klart bättre ut om du fyller i alla delarna, säger Johan Tamm, som avslutar med ett tips till alla läsare.
– Det är viktigt att se affärsplanen som ett levande dokument som behöver uppdateras regelbundet. En affärsplan är inte en engångsgrej som man gör i början och sedan lämnar, utan när verkligheten ändras ska även affärsplanen ändras. Därför är affarsplanen.com inte bara ett verktyg för de som går i starta eget-tankar, utan vi rekommenderar att läsare som redan har ett företag också går in och testar. Det här verktyget är till för alla!

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X