Friday, February 23, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemInspirationMed kunden i fokus

Med kunden i fokus

Allt fler företag siktar in sig på att utveckla egna appar. Men app app app! Det gäller att tänka mer på användaren än på ditt företag när du syr ihop din app. Det menar Magnus Ottosson, apputvecklare på Nixon Nixon. I en intervju med Starta & Driva Företag delar han med sig av sina främsta tips.

Kommer du ihåg Amy Diamonds gamla hit ”What’s in it for me?” Precis så tänker vi människor när det gäller appar. Om det så handlar om underhållning, inlärning, vår privatekonomi eller spel så vill vi att en app ska ge oss ett mervärde som vi inte kan tillskansa oss på egen hand.
– Ett vanligt problem är att man vill bygga en app som gör någonting bra för utgivaren av appen, men kanske inte nödvändigtvis för användaren. Ett exempel kan vara en restaurang som bygger upp en app som visar information om restaurangen och dess kontaktuppgifter. Ur användarens perspektiv är detta en ointressant app eftersom den bara innehåller en restaurang, säger Magnus Ottosson, apputvecklare på Nixon Nixon.
Han betonar att ingen privatperson kommer att ladda ner en app som bara innehåller information om lättillgängliga fakta. Vi har blivit så bortskämda nu att vi vill ha en app som i så fall innehåller alla restauranger i vår stad. Så frågan man bör ställa sig innan man bestämmer sig för att utveckla en app är: vem vänder sig appen till och vilket problem löser den?
Om vi blickar tillbaka till den första iPhonen, som var banbrytande för hur vi idag använder våra telefoner och appar, kan man se att det gjordes många skämt-appar på den tiden. Det skiljer sig från vilka appar som efterfrågas just nu. Idag är det mer nyttoappar som kalendrar, kom-ihåg-listor, tidtabeller, träningsappar och, sist men absolut inte minst, spel.

“Om vi blickar tillbaka till den första iPhonen, som var banbrytande för hur vi idag använder våra telefoner och appar, kan man se att det gjordes många skämt-appar på den tiden. I dag är det snarare nyttoappar som säljer.”

Ser du något särskilt område där det börjar poppa upp mer appar nu än tidigare?
– Appkategorin hälsa är väldigt populär, vilket förmodligen beror på att det är en väldigt stor trend att leva hälsosamt över huvud taget. Det finns även en trend bland företagen att utveckla interna verktyg för att effektivisera hur man jobbar. Det finns väldigt många bra användningsområden inom industrin där appar hjälper till att effektivisera. Mobiler och tablets är förhållandevis billig hårdvara och blir därför ett billigt sätt att komma ut med väldigt avancerade verktyg inom industrin.
Enligt Magnus Ottosson är det ganska svårt att generalisera kring en specifik typ av tjänst eller produkt som lämpar sig för app-utveckling. Man måste försöka sätta sig in i användarens huvud och förstå hur den personen tänker.
– Ett mycket bra område är till exempel bankappar. Användaren kan snabbt och enkelt komma åt de flesta, om inte alla, delarna av sin internetbank via mobilen. Snabbt och smidigt. Mobilt BankID är för övrigt en fantastisk app som förenklat inloggning kring många annars säkerhetskänsliga tjänster som till exempel bankappar.
Ett sämre alternativ är exemplet med restaurangen som utvecklar en app kring öppettider, meny och adress. I det fallet skulle en mobil eller responsiv webbsida fungera mycket bättre och informationen skulle vara mer lättåtkomlig, via exempelvis Google, för den tilltänkta matgästen.

Hur blir man apputvecklare?
– Apputvecklare är inte något man blir utan något man föds till, säger Magnus Ottosson både skämtsamt och allvarligt. Han menar att en duktig utvecklare blir man genom att man har ett grundläggande intresse för programmering och teknik.
– Det är inte ett jobb utan mer en livsstil eller hobby. De flesta duktiga programmerarna lär sig väldigt mycket genom att de tycker det är så roligt att de programmerar på sin fritid. Det finns massvis med bra utbildningar för att lära sig att programmera, men du kommer aldrig att bli duktig om du inte tycker att det är fantastiskt roligt och brinner för det.
Om man inte är programmerare, går det att försöka skapa en app på egen hand? Jo, det går, men har du aldrig programmerat förut är tröskeln ganska hög för att komma igång.
– På internet finns det massvis med information om hur man börjar. Det kommer att ta ett tag och man gör många misstag på vägen, men det är så man lär sig. Man bör gå in med kunskapen om att man behöver lägga enorma mängder tid för att bli duktig. Det är ingenting man lär sig på en helg eller tvådagarskurs.
Om man har en bra appidé eller om man har ett företag som har behov av en app kan man tjäna mycket tid på att vända sig till någon som har utvecklat appar tidigare.
– Om man har ett företag bör man vända sig till någon som specialiserar sig på appar. Det finns både större och mindre byråer som kan hjälpa till. Är man privatperson och vill bygga en app, men saknar pengar att betala någon, får man försöka hitta någon som är beredd att investera den tiden som krävs. Oftast behövs det ganska mycket tid för att utveckla en app.

”det är väldigt svårt att sia om framtiden. Det är bara åtta år sedan den första iPhonen kom och innan dess existerade begreppet appar inte i den form det gör idag.”

Vad kommer att hända inom app-marknaden framöver?
– Utvecklingen vad gäller teknik går oerhört fort, och det är väldigt svårt att sia om framtiden. Det är bara åtta år sedan den första iPhonen kom och innan dess existerade begreppet appar inte i den form det gör idag. Jag tror att vi kommer att se mycket integration av teknik i form av smarta produkter där mobilen ingår. Man kommer säkerligen att styra till exempel dörrlås, kylskåp, tvättmaskiner, bilar, tv och mycket annat med mobilen. Industrin kommer definitivt att använda mobilen och appar i mycket högre utsträckning. Något som är hett just nu är smarta klockor med appar. Vi har även börjat operera in chip i armarna, så snart kanske vi inte behöver ha mobiler och appar. Allting kanske blir integrerat med kroppen i framtiden!

Apptips
Gör research på vilka appar som redan finns.
Besvara frågorna: Vilket problem löser appen? Hur ska du tjäna pengar på appen?
Ta kontakt med utvecklarcommunityn. De flesta är generösa med tips och råd.
Specificera och prioritera funktioner, och var beredd på att du inte kommer att kunna bygga allt i första versionen.
Var beredd att jobba hårt med marknadsföringen av appen. Ha inte orealistiska förväntningar på intäkterna om du inte har en morbror som äger en TV-kanal
Tänk också på att Apple aldrig delar med sig av statistik och siffror, vilket kan göra det svårt att spåra exakt hur många användare appen har.

BT: Magnus Ottosson, apputvecklare på Nixon Nixon.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X