Saturday, September 23, 2023
spot_img

Utvalt:

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om...

Mikael Holmberg – hans framgångsresa inom e-handel startade redan 1995

Norrköpingföretaget Packoplock levererar emballage till företag och har vuxit...

Malte Andersson driver podden Nyfiken

Malte Andersson driver podden Nyfiken där han har intervjuad...
HemEkonomiSkatteverket tipsar

Skatteverket tipsar

Till syvende och sist är det Skatteverket som ska gå igenom din deklaration. Här är deras initierade råd kring vad ni företagare bör tänka på inför det här årets deklaration.

Kay-Kojer-2_Jeanette-Andersson_Starta & Driva Fo?retagVilka branscher specialgranskas 2015 och vad innebär det?
– Vi kommer att ha specialgranskning av kontanthanteringsbranscherna. Specialgranskning innebär att vi har en fördjupad manuell granskning efter det att deklarationerna har gått igenom alla normala, automatiska kontroller, svarar Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Alla deklarationer går igenom maskinella kontroller, och sedan granskas vissa bolag en extra gång via manuella kontroller. Just i år gäller detta de företag som har stor del av sin försäljning knuten till kontanthandel.

Vilken bakläxa är vanlig för nystartade företagare?
– När det gäller Enskild firma är det avstämningen av egenavgifter i nästföljande deklaration samt fördelning av avdrag för egna pensionspremier mellan inkomstslagen tjänst och näringsverksamhet.

Vilka är dina bästa tips till nya företagare?
– Att från början använda Skatteverkets e-tjänst där det finns automatiska summeringar och överföringar av belopp till rätt rutor på huvudblanketten. Ett annat bra tips är att inte göra sin deklaration i sista stund, utan att börja i god tid. Då hinner man ta reda på svaren på eventuella frågeställningar som uppkommer.

Finns det några andra saker du skulle vilja tipsa om?
– En vanlig fråga som brukar dyka upp hos Skatteverket är om man verkligen behöver lämna K10-bilaga de åren där det inte förekommer någon utdelning eller försäljning. Egentligen är det inget krav att lämna K10 om det varken skett utdelning eller försäljning av aktier i företaget, men Skatteverket rekommenderar starkt att du gör detta även dessa år. Den del av det så kallade gränsbeloppet som du inte utnyttjar under ett år får nämligen sparas till kommande år – ett så kallat sparat utdelningsutrymme.

Deklarationsnyheter
Vad finns det för hjälp att ta till när man inte vet hur man ska börja med deklarationen? På Skattevvrkets deklarationssidor, som publiceras på www.skatteverket.se inför deklarationsperioden, finns det checklistor på vad man bör tänka på, frågor och svar samt länkar till utvalda områden och broschyrer. Nedan tipsar vi om ett par nyheter för det här årets deklaration.

Nedsättning av egenavgifter
Från och med beskattningsåret 2014 får man nedsättning av egenavgifter med 7,5 procent av underlaget för inkomst av aktiv näringsverksamhet. Tidigare uppgick nedsättningen till
5 procent. Den högsta nedsättningen man kan få har höjts från 10 000 kronor till 15 000 kronor per år. Dessutom har begränsningsregeln för delägare i handelsbolag och fysiska personer som bedriver näringsverksamhet tillsammans slopats.

Investeraravdrag
Investeraravdraget infördes den 1 december 2013, men i Inkomstdeklaration 1 för år 2014 fanns ingen särskild ruta för investeraravdraget, utan man fick begära sådant avdrag under ”Övriga upplysningar”. För deklarationen 2015 finns en ny deklarationsbilaga, K11, för investeraravdrag. I Inkomstdeklaration 1 för året 2015 ska man i den nya rutan vid p. 8.7 ta upp investeraravdrag från K11 och vid p. 7.4 ska man ta upp återföring av investeraravdrag från K11.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...

Mikael Holmberg – hans framgångsresa inom e-handel startade redan 1995

Norrköpingföretaget Packoplock levererar emballage till företag och har vuxit 185 månader...

Malte Andersson driver podden Nyfiken

Malte Andersson driver podden Nyfiken där han har intervjuad ett antal...

Pernilla skapar långsiktig hållbarhet, glädje och kreativitet till sina kunder

Pernilla Arwidson driver sitt företag utifrån att hon vill skapa ett...
X
X