Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemTrygghetFörsäkringPensionsdrömmar

Pensionsdrömmar

Som företagare måste du själv ta ansvar för din kommande pension. Du får till exempel en högre pension genom att ge dig själven bra lön.

Att pensionen lätt faller mellan stolarna i entreprenörens vardag är inte så konstigt.
– De flesta som startar ett företag har helt andra saker att tänka på än sin pension, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.Vår pension vilar på tre ben. För det första har vi en allmän pension som består av inkomst- och premiepension. Sedan har vi tjänstepension som anställda vanligtvis får av sin arbetsgivare och för det tredje har vi privat pensionssparande som man själv betalar in.
Den första delen, den allmäna pensionen, blir högre om du som egenföretagare tar ut en relativt hög månadslön, upp till 38 000 kronor, från ditt aktiebolag. Denna del i pensionen blir alltså hög om inkomsten har varit hög, eftersom inkomst är pensionsgrundande. Om du inte har aktiebolag utan en enskild firma är det dock vinsten som är grunden till vilken pension du får.
När man driver eget företag har man ingen tjänstepension, eftersom arbetsgivaren brukar stå för den. Ett tips från Monica Petersson är därför att årligen lägga undan runt fem procent av din inkomst och att därtill se till att du inte betalar för höga avgifter för detta sparande. Som skattereglerna ser ut nu kan man göra avdrag i deklarationen för det privata pensionssparandet via pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande (IPS). Du måste själv äga försäkringen för att få göra avdrag i deklarationen. Om du har inkomst av tjänst gör du avdraget som ett allmänt avdrag i din deklaration. Men tänk dig för innan du gör sådana avdrag. Avdragen kan nämligen innehålla en paradox. Om du har ett aktiebolag och gör ett avdrag för privat pensionssparande kan det innebära att du sänker din inkomst, vilket får konsekvenser för det första benet i pensionen, allmän pension. Därför kan det vara lika aktuellt med icke avdragsgilla alternativ till privat pensionssparande. Alternativen kan till exempel vara kapitalförsäkring samt investeringssparkonto (ISK).
– Överlag är det, precis som i alla former av sparande, smart att variera sitt pensionssparande, till exempel genom sparande i fonder med låga avgifter och amortering på ett eventuellt bostadslån. Det är också bra att driva företaget vidare efter att du fyllt 65 år, för då får du lägre sociala avgifter och större jobbskatteavdrag, säger Monica Petersson.
För att fånga upp nya företagare och informera om den livsviktiga pensionen är Monica Petersson och Pensionsmyndigheten ofta ute och träffar entreprenörer runt om i Sverige. Myndigheten har  även tagit fram en informativ folder som finns att ladda ner från internetportalen verksamt.se.

Tips för pensionssparande
Ta ut lön. Lönen du tar ut och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Vid en lön på cirka 38 000 kronor i månaden maximeras din allmänna pension. Betala avgifterna. Du måste betala både ålderspensionsavgift och allmän pensionsavgift som företagare. Som företagare är din pensionsrätt beroende av hur mycket du betalat in till Skatteverket via skatter och avgifter. Kompensera för utebliven tjänstepension. Som företagare får du inte tjänstepension som de flesta anställda får. Spara därför 4-5 procent av din inkomst i ett långsiktigt sparande. Se till att du inte betalar för hög avgift på ditt sparande. Variera ditt sparande. Ett sparande kan innebära att du amorterar av på bostaden eller sparar i fonder. Huvudsaken är att du säkrar din inkomst som du ska ha när du blir äldre. Se över din pension. Ta för vana att se över din pension en gång om året. Driv företaget vidare efter 65. Även om du börjar ta ut pension kan du driva företaget vidare. Du får då lägre sociala avgifter och ett större jobbskatteavdrag.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X