Saturday, February 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemInspirationIntervjuSolcellsentreprenören som skalar upp

Solcellsentreprenören som skalar upp

Rukiya Ismail verkar inom solcellsbranschen och driver företaget Solar Construction Renewable Energy Sweden. Hon älskar både entreprenörskap och sin bransch och här berättar hon varför och vad hon har för stora planer framöver.

Det första Rukiya inleder intervjun med är att förklara att hon tycker att det är otroligt häftigt att få vara en del av en bransch där man gör en stor omställning. Hon sammanfattar det hela med att vi nu går från vanlig tråkig el till något som faktiskt är bra för naturen.

– Sedan drömmer jag gärna mig bort. Jag tänker att jag förhoppningsvis framöver även får åka runt över hela världen och fylla taken med solceller och inte bara verka här hemma i Sverige, säger Rukiya entusiastiskt.

Varför lockar mest med att ge sig ut världen?

– Solcellsbranschen är lika med världen. Solceller kommer att behöva användas överallt i hela världen och när jag säger världen tänker jag mycket på Afrika där jag har mitt ursprung. Det är dit jag helst vill och arbeta och pryda taken med solceller. Absolut.

I vilken region installerar du solceller?

– Idag utgår mitt team med resande montörer från Malmö. Eftersom vi är ett ambulerande team kan vi ta oss dit där våra kunder finns. Vi är väldigt duktiga både på villainstallationer och även kommersiella tak och vi jobbar i hela landet. Var det än må vara så är vi där.

Vad kännetecknar ditt ledarskap?

– Av att jag har stora drömmar och visioner och jag har tron på att det går att skapa en bättre värld.

Andra kännetecken är att Rukiya är en empatisk ledare som strävar efter inkludering och hon inte vill ha så mycket hierarki i sitt företag. Enligt henne så är bra ledarskap när man inte vet vem som är ledare utan alla är en värdefull del av teamet.  Men hon tar sitt ansvar för personalen på stort allvar.

– Personalansvaret är både min morot och min piska. Jag sätter mina medarbetare i första rummet och det är viktigt för mig att både mina kunder och anställda har det bra och att de mår bra.

Hon skrattar när hon förklarar att hon brukar likställa att vara VD för ett företag med anställda med att vara papperskorgen.

Vad har du för utmaningar just nu?

– Det är en kombination av att få tillräcklig beläggning, få ekonomi och cashflow att fungera samt få ihop logistiken.

Att skala upp innebär en del utmaningar, tillägger hon. Det är svårt att spara pengar och samtidigt växa. Det är hela tiden många pusselbitar som ska på plats. Ibland är det kaos men hon brukar reda ut det mesta.

På frågan om hon söker investerare blir det ett kort och tvärt nej. Fast egentligen kanske  hon borde resa pengar menar hon, men hon vill behålla bolagets identitet som det är, så gott det går.

– Jag tror att det skulle vara svårt att få ihop en bra matching med rätt typ av investerare som förstår vem vi är och vill driva bolaget enligt våra visioner. De som kommer in med pengar brukar också vilja bestämma mycket.

Hon lovprisar sin mentor

Rukiya lyser upp när hon pratar om sin mentor Percy Nilsson. Han är helt fantastisk förklarar hon och hon vet inte vad hon skulle vara utan honom. 2017 började hon ringa honom för hon ansåg att han var bäst i Sverige inom området bygg.

– Viktigt var också att han var någon som jag ändå kunde identifiera sig med för han är visserligen han stor och mäktig nu men han kommer inte från pengar från början. Han har byggt upp något jättestort från ingenting.

Det tog ungefär sex månader för henne att få till en träff. Hon brukar säga att hon ”terrade” honom tills han slutligen gick med på ett möte och sedan var det upp till bevis.

– Jag har behövt visa honom vad jag går för. Nu har jag haft den här enorma turen och privilegiet att ha honom som mentor i snart sex år och det är jag oerhört tacksam för, säger Rukiya med eftertryck.

Vad fokuserar du på framöver i ditt bolag?

– Vi ska bli på riktigt och ta oss till nästa gång. Bland annat ska vi ta in nya styrelsemedlemmar för vi vill höja oss ytterligare en nivå och då vill vi inte ha samma personer som äger bolaget i styrelsen. Att ha en extern styrelse är en bra kontrollfunktion för mig som VD.

Nu kommer Rukiya att kunna fokusera ännu mer på det hon tycker är kul, det vill säga att kombinera vision med strategi. Hon tycker att det är mycket bra att hon får in kompetenta personer i styrelsen som kan branschen och vet hur verksamheten kan skala upp.

I en så här hypad bransch gäller det att hålla huvudet kallt enligt hennes erfarenhet. Det är enkelt att ryckas med i guldruschen och få stresspåslag som gör att man tar dåliga beslut.

– Vi vill växa säkert och tryggt utan att tumma på kvalitén. Det har varit många lärdomar på vägen hit där vi står idag och nu vill vi helt enkelt fokusera på oss på oss själva samt på vår egen kapacitet och tillväxt.

Vad har du för tips till andra som också vill bli entreprenörer eller expandera sitt företag?

– Bara ta chansen och gör det. Desto mer tid du lägger på att fundera över alla risker desto svårare blir det att komma igång. Jag tror mycket på konceptet learning by doing. Hade jag väntat till att jag hade lärt mig först så hade jag inte gått in alls i den här sektorn, avslutar Rukiya.

Av Nina Jansdotter

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X