Monday, February 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemEntreprenörskapVåga göra inlägg på...

Våga göra inlägg på sociala medier

Många är lite rädda för att göra inlägg på sociala media eftersom de är oroliga över vad folk ska tycka. Sociala media-drottningen och influencern Nina Jansdotter samt säljexperten Max Söderpalm, ger dig sina bästa tips på hur du kan tänka och göra. Missa inte Nina Jansdotterns föreläsning – Så lyckas du med sociala medierminimässan Starta & Driva Företag 

– Börja skriva lite mer neutrala saker så du inte triggar så många, inleder Nina Jansdotter. Det finns en del som tycker att det är roligt att vara dumma men det får du leva med. Du kan inte sitta på läktaren och lära dig saker utan måste ut på arenan. Det vill säga om det nu är Facebook, måste du själv också bli aktiv. Du måste börja träna.

– Gör enkla inlägg, fyller Max Söderpalm i. Tänk inte så mycket utan posta ett par i veckan till att börja med.

Att ge tips om något du kan, är ofta värdefullt och brukar vara väldigt uppskattat. Eller berätta något om dig själv plus att du lägger upp en enkel bild. Du kan också fråga dina följare något. Det kan vara enkla frågor som: ”Vad har du på gång?””Hur är vädret hos dig?” eller ”Händer det något roligt i dag? 

– Lägg en plan så att du sätter dig under helgen och tänker att: ”Japp, nu vill jag göra ett inlägg måndag, onsdag och fredag”, föreslår Max Söderpalm. Var lite kreativ, lägg en halvtimme på det och tänk ut olika inlägg. Då slipper du komma på idéer och posta direkt hela tiden. Då känns det enkelt. 

Dialog ger spridning

Facebook och andra sociala medieplattformar styrs av algoritmer som bestämmer vilka som får se vad. När dina inlägg kommenteras, får de poäng i de här systemen. När dina följare gillar och kommenterar, ”röstar” de och visar på så sätt att det är intressanta inlägg. Då låter plattformarna fler personer se dina inlägg. Tricket med att ställa frågor är att då ökar chansen att dina följare kommenterar. När du gillar och svarar, kommer ännu fler att se det du skrev. 

– Både Facebook och Linkedin har ett sådant poängräkningssystem, berättar Nina Jansdotter. Men Linkedin vill ha mer unikt material. Där är det mycket bättre att förmå dina följare att kommentera dina inlägg, istället för att uppmana dem till att dela. 

Bra dialoger som är på riktigt, är väldigt värdefullt. På Linkedin finns något som kallas för ”Dwell Time”. Då mäter de hur många som stannar upp i flödet samt läser och kommenterar ditt inlägg. Om många gör det, tycker Linkedin att det är bra och så får inlägget mer spridning. Det bästa som kan hända är när andra människor kommenterar varandras kommentarer. 

Taskiga kommentarer – så gör du

– Be dem utveckla sin kritik, föreslår Nina Jansdotter. ”Jag förstår inte riktigt vad du menar, kan du utveckla?” Där tar du en otroligt bra position och makt.

Men svara helst inte när du är i affekt, ta en paus och försök att lugna ner dig lite först. Svara på ett bra sätt som gör att du vinner förtroende. Kanske det var ett missförstånd eller att du var otydlig. Då kan du förklara vad du menade, så att kritikern förhoppningsvis förstår.

Men om du känner att du inte har tid, ork, lust eller möjlighet att svara, kan det vara ett alternativ att helt enkelt rensa bort kommentarerna.

– Ingen har att göra med vad du skriver på ditt konto. Andra kan kommentera men det är du som bestämmer, påpekar Max Söderpalm.

Om att sälja via sociala media

– Att dela tips, inspiration och motivation, är bra sätt att sälja på sociala media, anser Nina Jansdotter. När du delar din kunskap, visar du din kompetens och människor vill ha råd från kompetenta personer. Råden kan handla om vad de ska göra när de har ett specifikt problem, då bygger du förtroende. Du kan även tipsa om produkter och tjänster som du eller någon samarbetspartner säljer. 

Max Söderpalm fyller i: ”Nånstans tycker jag att du ska göra inlägg som är engagerade, så att folk frågar. Bjud sedan in till PM-diskussion eller ännu bättre – telefonsamtal.”

 

 

Marie Hagberg

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X