Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapKan jag vara företagare...

Kan jag vara företagare och småbarnsförälder samtidigt? 

Kan jag vara företagare och småbarnsförälder samtidigt? Det är en fråga som kommer upp  kontinuerligt när du börjar närma dig den situationen. Bli dock inte rädd för frågan, den  kommer komma både från dig och din omgivning. Att vara företagare idag innebär en rad  olika uppgifter och det är inte alltid att balansen mellan familj samt företag är optimal. Därför  är just den frågan känslig och laddad på olika vis. Det som händer är att man själv börjar  ställa frågor till sig själv. Kommer jag ha tid för familjen? Hur kommer företaget fungera när  barnet kommer? Att dessa frågor kommer till dig som är företagare är inte konstigt, och du är  långt ifrån ensam kring dem. Men vet du – du kommer klara av det utan problem! Som lite  hjälp på traven ger jag tips som kan underlätta för dig. 

Acceptera din tillvaro 

Ett nytt liv väntar som det inte går att förbereda sig på, om du inte gjort det tidigare. Mycket  kommer att förändras men det är helt okej, det ska vara så. Den första månaden är man  konstant slut och förvirrad, så förvänta dig inte att du ska kunna arbeta 100%. Många pratar  om “bebisbubblan”, som jag själv inte förstod vad människor menar med men den finns. De  första två veckorna kommer gå fort, så ta vara på den tiden och all tid du har till för att sova.  Det är tufft men klarar du att sova lite då och då under dagen kommer du klara dig bättre  under de veckorna som sedan kommer. 

Sätt realistiska mål 

För att du ska hinna driva ditt företag utan att bryta ihop mentalt behöver du sätta upp  realistiska mål. Det är jättesvårt, jag vet – för vad är realistiska mål egentligen? Det blir ännu  svårare då du inte vet hur du kommer klara av det nya livet. 

Börja med att sätta upp få realistiska mål efter första månaden, t.ex. ha 1 möte per dag eller  ha 3 telefonmöten och så vidare. Därefter kommer du förstå vad ett realistiskt mål är just för  dig och du kommer lättare sätter upp mål som blir realistiska. Låt det ta tid och stressa inte  fram resultat, vi båda vet att det inte kommer bli bra för vare sig familjen eller företaget. 

Be om hjälp 

Att be om hjälp tycker många är jobbigt, men det är nu du har chansen! För att du ska kunna  driva företag samtidigt som du är småbarnsförälder kommer det finnas stunder där du  behöver hjälp, på riktigt. Du kanske behöver åka på möte, sitta tyst med administration eller  ge en medarbetare tid att bolla med dig. Därmed – be om hjälp! Jag lovar dig att det finns fler  än du kan tänka dig som gärna hjälper till. Win-win, nära och kära får mysa med ditt barn  samtidigt som du kan jobba.

Prioritering 

Att prioritera är något man får höra väldigt ofta som företagare. Men nu, om någon gång är  prioriteringen viktig. För mig var prioriteringen det svåraste i början, men man lär sig. Jag har  t.ex. stängt av notiser från alla sociala medier på min telefon och Apple Watch. Däremot ser  jag ifall jag får sms eller om någon ringer. Då kan jag snabbt avgöra, bör jag springa och  svara eller kan jag ta det senare? För du behöver inte svara på alla mail direkt. Det gör  ingenting om du måste boka om ett möte för ditt barn inte mår bra. Det är helt okej, bara du  är ärlig mot dig själv och mot dem du arbetar med. Med rätt prioriteringen blir även målen i  snabbare takt mer realistiska och det blir lättare att acceptera sin tillvaro. Och kanske till och  med älska den! 

Det här var ett axplock med tips från mig till dig, kring hur du ska kunna klara av att vara  företagare och förälder samtidigt. Det finns många fler tips men man måste alltid börja  någonstans. Jag hoppas du får nytta av dessa tips, du får mer än gärna höra av dig till mig  med dina erfarenheter. 

/Klara-Maria Mach 

Entreprenörsmamsen & Entreprenörden 

Klara-Maria Mach är entreprenören med hjärtat för entreprenörskapet. Hon är grundare av  inspirationsplattformen Entreprenörden och det nationella kvinnonätverket Wonder Women.  I höst startar hon podden Päronsnacket där hon intervjuer gäster på temat ”Kan jag vara  företagare/ha karriär och småbarnsförälder samtidigt?”. 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X