Thursday, July 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemEkonomiMissa inte att tjäna...

Missa inte att tjäna pengar på överskottet

Pengar ska arbeta, annars är de inte till nytta. Om du hör till dem som bara låter ditt företags överskott ligga på likviditetskontot, så slösar du bort en möjlighet att låta pengarna jobba för dig. Här får du veta lite mer om vad du kan göra med ditt företags likviditetsöverskott.

Ett företags pengar kan i princip delas upp i tre delar: pengar som behövs i den dagliga verksamheten, överskottslikviditet som kan placeras på lite kortare sikt och placeringar på längre sikt.

Har ditt företag mer likvida medel än det för tillfället behöver för den dagliga verksamheten bör du fundera vad du skall göra med dem. Förmodligen står de idag på ett företagskonto med 0% ränta. I stället finns det betydligt smartare sätt att tjäna på ditt överskott.

För att få översikt över vad du kan placera ska du tänka så här:

  1. Har du kapital som inte ska återinvesteras eller delas ut i närtid?
  2. Hur påverkar inflationen kapitalet? En inflation på två procent innebär att varje miljon kronor kapital minskar i värde med 20 000 kr per år.
  3. Finns finns överskottslikviditet som inte ska investeras eller delas? Då ska du placera pengarna.

Utdelning ger lägre skatt än lön

Ett alternativ är att dela ut pengarna till dig och dina eventuella kompanjoner. Men över vissa summor är det inte skattemässigt intressant.

Dessutom kan företaget behöva pengarna till investeringarna i ett senare skede.

Därför bör du investera företagets kapital för att skapa avkastning på det. Hur du skall investera dem beror på vad du har för planer. Företaget kan behöva pengarna i verksamheten längre fram om det till exempel blir en tillfällig dipp i lönsamheten. Eller så planerar du en större investering i framtiden. Eller också planerar du att ta ut dem privat när det är skattemässigt lämpligt.

Och eftersom du förmodligen har flera olika planer för framtiden, är det en bra idé att balansera ditt företags placeringar.

Satsa på pensionen

Ett sätt att placera överskottet om du är ensamföretagare är att maximera dina pensionsavsättningar. Du får som företagare göra avdrag på premier upp till 35 procent av lönen, dock max 10 prisbasbelopp.

Har du aktiebolag kan du låta vinstpengar ligga kvar i företaget, betala bolagsskatt och investera resten i aktier och fonder. Bolagsskatten är lägre än sociala avgifter och löneskatter.

Investera i aktier och fonder

Som aktiebolag kan du öppna en aktiedepå i företagets namn för att därefter investera företagets pengar. Avkastningen kommer då ske antingen i form av aktieutdelning eller genom värdeökning om aktien stiger i pris.

När man investerar företagets pengar i fonder gör man även det via en aktie- och fonddepå. När man investerar i fonder investerar man i flera olika bolag och blir indirekt delägare i många olika företag. Fonder är ett säkrare sätt att placera pengar eftersom riskerna sprids. Med andra ord kräver fonder inte lika mycket kunskap och engagemang som aktier.

Hos Lannebo Fonder hittar du fler tips på hur du ska  placera överskottet.

Och kom ihåg att kolla med din revisor innan du gör något. Det kan vara så att strukturen på ditt företag eller din privata situation gör vissa investeringar bättre än andra.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X