Thursday, July 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemEntreprenörskapSå kan delningsekonomi bistå...

Så kan delningsekonomi bistå din business

Delningsekonomi är begreppet som används för företag som delar på kompetens och infrastruktur sinsemellan, för att hjälpa varandra att växa på marknaden. Ett koncept som science parken Medicon Village i Lund, tillämpar bland sina företagare. Cirka 150 bolag hyr in sig där. Av Johanna Järvstråt

Nu när vi går in i förändrade tider och troligen en lågkonjunktur på grund av det ansträngda ekonomiska läget med Covid-19, samtidigt som vi står inför allt större miljömässiga krav, är det viktigare än någonsin att tänka långsiktigt hållbart, menar Kerstin Jakobsson, VD Medicon Village Innovation.

Foto Nils Hwasser

– Delar man så innebär det att företagen inte behöver köpa allting själva, samtidigt som det skapar intressanta och givande möten även kunskapsmässigt. Det öppnar på så sätt upp möjligheter utan att företag behöver investera och ta risker genom ägande, förklarar hon.

Trots att det finns ekonomiska fördelar med delningsekonomi, ser Kerstin dock även utmaningar som är viktiga att medvetandegöra om fler företag ska tillämpa principen. Den främsta är vad delandet innebär för relationerna sinsemellan.

– Det är egentligen detsamma som gäller för alla samarbeten, även om det blir extra viktigt när man tillämpar en delningsekonomi på sin business. Det handlar i grunden om att bygga upp ett förtroende, vara öppen med vad man behöver hjälp med och vara beredd på att ge tillbaka när den andra parten behöver det. Men det handlar lika mycket om att sätta upp tydliga gränser och vara noga med sin kärnverksamhet.

Dessa är vinnarna inom delningsekonomin

Främst tror Kerstin att en delningsekonomi är ett särskilt givande koncept för start-ups, då inte minst inom life science industrin där anläggningar och material kan innebära höga kostnader.

– För många är dessa kostnader nödvändiga för att företaget ska kunna bedriva sin verksamhet, samtidigt som det också kan vara något man egentligen inte har råd med. Då kan företagshotell, liknande exempelvis Medicon Village, som kan bistå med anläggningar vara ett alternativ, samtidigt som man genom att dela inköp och utrustning med andra företag kan trycka ner kostnaderna, berättar Kerstin.

Effekterna blir på så sätt inte bara en hållbar ekonomi, men också en resurseffektiv strategi ur ett miljöperspektiv.

– För att lyckas med delningsekonomin behöver du sammanfattningsvis alltså kunna definiera ditt företags ekonomiska läge, hur samarbetet mellan båda parter ska se ut och vilken kompetens eller produkt det är som era verksamheter är i behov av. Det handlar om att få rätt mix av bolag, samtidigt som man behöver tänka långsiktigt och hållbart – ett krav som blir allt mer uppenbart både på marknaden och från ett kundperspektiv, avslutar hon.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X