Monday, February 26, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemEkonomiSkatterDeklarationstider - skatteregler att...

Deklarationstider – skatteregler att hålla koll på

Den som driver bolag, oavsett verksamhetsform, har en del skatteregler att hålla koll på. Elisabeth Salfjord, skatteexpert på Hogia, hjälper oss med några av de viktigaste:

3.12-reglerna
Reglerna reglerar gränsbeloppet som kan utnyttjas för att ta ut utdelning till låg beskattning. Enligt förenklingsregeln är gränsbeloppet ett schablonbelopp, som i år ligger på 171 875 kronor. Använder man sig av löneregeln uppgår gränsbeloppet till 50 procent av de anställdas löner, dock måste aktieägaren själv ta ut lön.
Gränsbeloppet kan sparas och räknas upp varje år till ett så kallat sparat utdelningsutrymme.

Räntefördelning
Kan ge dig som enskild näringsidkare eller delägare i handelsbolag lägre skatt genom att en del av vinsten flyttas från beskattning i näringsverksamhet till beskattning av kapital.
Vid positiv räntefördelning tas räntan upp som en ränteinkomst i inkomstslaget kapital. Sen gör du avdrag för motsvarande belopp i näringsverksamheten. Detta är frivilligt.
Har du kapitalunderskott ska du ta upp en schablonmässigt beräknad ränteinkomst i näringsverksamheten och dra av samma belopp i inkomstslaget kapital. Det kallas negativ räntefördelning och något som måste göras. Då ses det som du lånar av verksamheten. Räntefördelning kan endast ske om kapitalunderlaget överstiger 50 000 kronor eller – 50 000 kronor.

Expansionsfond
Något enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag får ta hänsyn till när man beräknar resultat av näringsverksamheten. Genom att sätta av pengar till en expansionsfond kan man skjuta upp beskattningen till ett senare år. Det ger enskilda näringsidkare samma möjligheter som aktiebolagsägare att expandera verksamheten med medel som endast beskattas med bolagsskatt, det vill säga 22 procent. Resten av inkomstskatten betalas sen när expansionsfonden återinförs. Genom att sätta av vinst till expansionsfond och återför dem vid förlust kan du kvitta underskott mot tidigare vinst.

Periodiseringsfond
Innebär att man kan skjuta upp en del av beskattningen till senare. När man beräknar resultat av näringsverksamhet får man göra avdrag för insättning i periodiseringsfond, men högst 30 procent av inkomsten.
Belopp man satt av måste återföras till beskattning inom sex år, eller när verksamheten upphör.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X