Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapTrenderKommer robotarna att ta...

Kommer robotarna att ta över?

Robotar tar över allt fler av de administrativa uppgifterna. Många välkomnar tekniken, medan andra är rädda för att bli ersatta. Vissa yrkesgrupper kommer att påverkas markant, andra mindre, enligt Patrik Bergfeldt, konsult inom AI och RPA.   

För att minska arbetsbördan och stressen hos personalen använder sig många företag, kommuner och myndigheter av mjukvarurobotar för manuella administrativa uppgifter.
Men robotarna tas inte väl emot överallt.
– När man skulle införa mjukvarurobotar i Kungsbacka kommun sa delar av personalen upp sig. De var rädda att bli ersatta av robotarna. Men det handlar sällan om att avskeda människor, utan ersätta arbetsmoment och komplettera, säger Patrik Bergfeldt, konsult inom AI och robotisering och grundare av Bergfeldt Enables.

Idag implementeras robotarna främst i stora organisationer.
– I och med att de har större volymer rättfärdigas investeringen. De har också råd att vara mer i framkant.
Han hoppas att lösningarna blir enklare och billigare för mindre företag i framtiden.
– Om företagare som går på knäna kan automatisera fler uppgifter kan de fokusera mer på sin core business. Och kanske slippa jobba alla kvällar och helger.

De enklaste lösningarna, RPA (Robotic Process Automation), som löser regelbaserade och repetitiva processer tror han vi får se mer av även hos de mindre bolagen i framtiden.
– De gör det vi programmerar dem att göra automatiskt, en regelbaserad teknik.
Mjukvarurobotarna kan ta hand om exempelvis handläggningsärenden och kundtjänst tillsammans med en chatbot som svarar på vanliga frågor.

Tekniken blir smartare

Vill man ta det ett steg längre kan man koppla in Artificiell Intelligens. Det handlar om att skapa algoritmer som hela tiden lär sig via mycket data, trial and errors och varje gång kommer närmare sanningen.
– De blir smartare av att lära sig själva. RPA är mer hårdkodade, de gör exakt som man säger. De olika teknikerna kan integreras med varandra.

AI-lösningar kan exempelvis via bildigenkänning jämföra foton och till slut lära sig att känna igen malignt melanom, med 95 procent noggrannhet. Varför man inte använder AI i den utsträckning man kan göra beror på att regelverket inte hänger med och att tekniken utvecklas snabbt.
– De procent där roboten missar, vem bär ansvaret? Därför är man försiktig inom vården. Lagar och regler behöver komma ikapp för troligtvis har mänskliga faktorn mer fel i vissa lägen.

Vill berätta om möjligheter

Patrik vill berätta för hela svenska folket om vilka möjligheter robotar ger, vad man kan förbereda sig på och att det inte handlar om domedagen, som många fortfarande tror.
– Alla är olika mottagliga för teknik, så har det alltid varit. Industriella revolutionen hade också ett stort motstånd. Då fanns det en grupp i samhället, Ludditer, som ville ha kvar det gamla jordbruket. Idag kallas den gruppen Neoludditer, de är oroliga för hur nya tekniken ska påverka människan och samhället. Därför måste vi sprida kunskap om vad som händer.

Vissa yrkesgrupper kommer påverkas mer än andra. Därför är det bra att hänga med i vad som händer och förbereda sig.
– Inom transportindustrin kommer vi inom fem, sju år se fler fordon som inte kräver förare. Både bussar, taxibilar, lastbilar och truckar, säger han och fortsätter:
– Vissa yrkesgrupper kommer behöva tänka till. Både samhället och den aktuella sektorn måste se hur man kan vidareutbilda den personalen eller hur de kan skifta till en annan del av den industrin.

Det är inte bara de lågutbildade jobben som kommer att ersättas.
– Robotar är även duktiga på mer avancerade saker, som analys, hantera data, dokumentation och diagnostisering. Även läkares arbeten kommer att påverkas, men inte försvinna. De kommer få mer tid till patienterna och förhoppningsvis kan vårdköerna bli kortare.

Närmsta framtiden

Under 2019 kommer RPA och chatbotar bli ännu mer utbrett.
– Successivt blir lösningarna mer avancerad och smartare. Vi är inne i ett första stadie att få ser mer fysiska robotar. Exempelvis har SJ testat att ha en robot som pratar med resenärer om resestörningar. Men det är de digitala mjukvarurobotarna som blir allt mer utbredda.

Det kommer att påverka samhället till stora delar positivt då arbetsbelastningen inom vissa områden kommer att minska, men arbetsmarknaden kommer att förändras.
– Organisationer behöver tänka nytt och anpassa sig till den nya tekniken. De måste också lugna sina anställda, det handlar oftast inte om att ersätta dem. De kommer få minskad arbetsbörda.

Småföretagare kommer förhoppningsvis att få större möjlighet att köpa automatiserade tjänster för att hänga med i utvecklingen.
– Ju fler som tillhandahåller dessa tjänster till småföretagare desto mer priskrig kommer det att bli. Vilket är positivt för småföretagarna.

Definitioner

AI, Artificiell Intelligens: Egenskaper hos maskiner att imitera mänsklig intelligens.
RPA, Robotic Process Automation: En mjukvarurobot som anpassas för att automatisera repetitiva och regelstyrda arbetsuppgifter.
Machine Learning: Ett område inom datavetenskap där datorer lär sig utifrån data utan att datorn har programmerats för just den uppgiften.
Intelligent Automation: bredare begrepp för Robotic Process Automation och andra lösningar som chatbots och maskininlärning.

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X