Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörslivKrönikaKrönika- Det här med...

Krönika- Det här med att följa drömmar

Att starta företag är lätt. Rent administrativt är det bara att följa några enkla steg på verksamt.se, betala in en mindre avgift och sen så är man igång. Visst är det mycket att tänka på. Affärsplan, budget, försäkringar, pensionssparande, olika typer av system för saker som bokföring, marknadsföring, kontor… Visst är listan lång och det är allt för många som glömmer bort viktiga faktorer som försäkring och pension. Ändå är det den lätta biten.

Startar man företag för att göra det man brinner för utan ambitioner på att ta det till nästa nivå är det hyfsat lugnt. Visst, man måste jaga kunder och se till att leverera produkter och tjänster som överträffar förväntningarna. Men fortfarande är det hyfsat lugnt.

Ska man däremot växa sitt företag blir det tufft. (I alla fall enligt egna erfarenheter). Många av alla de entreprenörer jag träffat genom åren berättar om hur de jobbat nätter, helger och semestrar för att ta verksamheten till nästa steg. Samtidigt som alla andra faktorer som kom i samband med företagsstarten ligger kvar. Man måste fortfarande marknadsföra sig, sälja, fortsätta leverera, tänka på försäkringar och pensionen. Växa betyder också i många fall att anställa. Helt plötsligt är du inte bara ansvarig för dig själv, utan även för en annan människa. Kanske måste också man leta investerare eller förhandla med banken om tillväxtlån.

Allt som ligger utanför själva verksamheten är ett heltidsjobb i sig.

Är det verkligen det man drömmer om?

Är det värt det?

Jag tror att alla ställer sig de frågorna, och de är nyttig att ställa lite då och då. Ska man orka med att växa sitt företag är det viktigt att man verkligen har en stark passion för det man gör. Ett högre syfte förutom att tjäna pengar.

Själv har jag kommit på att det är värt det. Man pratar ofta om att driva företag är som att åka berg- och-dalbana. Och det stämmer. Men precis som David Batra säger i intervjun är den positiva feedback man får, alla människor man på ett eller annat sätt hjälper, värt allt slit.

Jag hyser stor respekt till alla er entreprenörer som kämpar och sliter, ofta med ambitionen att göra världen lite bättre för oss andra.

Ta hand om er!

Maria Östlund,
Redaktör Starta & Driva Företag

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X