Saturday, July 13, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemEntreprenörskapTrenderÅret som gått– och...

Året som gått– och en spaning på 2019

2018 har varit ett spännande företagarår. Vi har fått se flera tjänsteföretag, en högre andel utlandsfödda nyföretagare och hur de digitala lösningarna vinner mark. När vi bad tre personer, insatta i småföretagarnas verklighet, sia om vad som kommer att hända under nästa år nämns saker som en företagarorienterad regering och ett hopp om att nyföretagandet åter ska lyfta.

Hoppas på en regering som vågar fatta beslut
Günther Mårder, vd Företagarna

Günther Mårder tror att den utveckling vi redan sett med digitalisering, automatisering och robotisering kommer fortsätta och tillta under 2019.
– Det kan bli en tuff utmaning för de företag som inte hänger med i utvecklingen. Men de som är företagsamma kommer se en marknad i det som inte kan lösas av digitaliseringen – och omvandla sina kunskaper och färdigheter till nya affärsmöjligheter.

Under året som gått tycker han att omställningen till näthandel, inte minst på global basis, har förändrat spelplanen här i Sverige påtagligt.
– Det blir tydligt om vi ser på betalområdet där digitala lösningar fortsatt vinna mark och förändra människor beteende. Ett exempel är hur den digitala brevlådan spelar en allt mer central roll både för företagen och privatpersoner i förhållande till kunder, myndigheter och andra företag.

Vad tror du kommer att hända under 2019?
– Så som maktförhållandena i riksdagen ser ut verkar det sannolikt att vi går mot ett läge där en ny regerings politik kommer vara mer företagarorienterad jämfört med förra mandatperioden. Ett första och tydligt tecken på det ser man inte minst i den budget som klubbades av riksdagen i december som innehåller en rad förslag som gynnar företagen.

Han berättar att de politiska förutsättningarna sällan är mest avgörande när det kommer till företagande.
– Snarare handlar det om det ekonomiska läget i omvärlden. Vi ser allt fler indikationer på att högkonjunkturen börjar gå mot sitt slut, med tydliga tecken i framförallt byggsektorn, och i stagnerade fastighets- och huspriser. Detta samtidigt som riksbanken har spelat ut nästan alla stimulansmedel som finns till deras förfogande.

Önskar mjukare ekonomisk utveckling
Han önskar att vi får se en mjukare ekonomisk utveckling som inte präglas av de tvära kast som uppstår i växlingarna mellan låg- och högkonjunktur.
– Man måste man låta både penningpolitiken och finanspolitiken samverka som instrument för att släta ut skillnaderna mellan topparna och dalarna. Det är lättare sagt än gjort – men kommer vara helt nödvändigt om Sverige ska väl rustat inför viktiga och stora framtidsutmaningar.

På önskelistan till politiken är beskedet klart.
– Det måste bli enklare att starta, driva och utveckla företag i Sverige. Att vi får en regering på plats som vågar och har kapaciteten att fatta de nödvändiga beslut som behövs för att underlätta för företagande kommer vara avgörande för jobb, tillväxt och utveckling. Minskad regelbörda, moderniserad arbetsrätt och insatser för stärkt kompetensförsörjning står högt på önskelistan.

Vill att politikerna ser en potentialen i företagande
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma SPCS

Boo Gunnarson berättar att efter ett år med extremt god tillgång på arbete bromsas många företagsdrömmar upp.
– Företagsregistrering pekar nedåt 2018, Sverige behöver fler livskraftiga företag 2019 och med det följer fler jobbskapare. Potentialen finns, var tredje drömmer om att förverkliga sitt företagande.
Under året har han mött en allt större skara tjänsteföretag.
– Att få styra över sin egen tid är ett viktigt skäl att välja företagslivet. Därför väljer allt fler F- före A-skatt.

Inför nästa år önskar han att våra politiker ser potentialen i företagandet.
– Att tryggheten ökar, att friskvård blir avdragsgillt för alla företagsformer. Att fler kommun- och regionalpolitiker får upp ögonen för att ett mångfacetterat näringsliv bidrar till lokal och regional utveckling. Eftersom skolan är det viktigaste vi har är det hög tid att UF-konceptet blir obligatoriskt på alla utbildningaprogram!

Önskar förståelse för att jobbsökare kan bli jobbskapare
Harry Goldman, vd NyföretagarCentrum Sverige

Harry Goldman hoppas att nyföretagandet åter lyfter efter den tillbakagång som varit.
– Vi måste börja förstå att utan fler nya företag har Sverige ingen framtid. Sverige har i jämförelse med många andra länder ett lågt företagande. Här krävs att de som startar helt vanliga företag ges bättre möjligheter generellt.

Under 2018 har flera utlandsfödda startat företag.
– Utan detta viktiga tillskott hade nyföretagandet varit betydligt lägre. 2010 var 20 procent utlandsfödda, nu är det 36 procent. Vi ser samtidigt nu en stark tillväxt hos de företag som nyanlända/migranter i de många nya företag som vi givit stöttning till. Bara under två-tre senaste åren har flera tusen företag och jobb tillkommit som givit nya livsmöjligheter åt många samtidigt som skatteintäkter kommit  till stat och kommun till godo. 

Han önskar att man under nästa år bättre förstår att jobbsökare kan bli jobbskapare genom start av eget företag.
– Det är även viktigt att man förstår att entreprenörskap är nyckeln till integration. Här kan mycket mer göras!

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X