Friday, April 12, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapTipsBokföringstips för dig som...

Bokföringstips för dig som tänkt starta e-handel

Vem har inte tänkt tanken att det hade varit kul att starta en egen e-handel? Tanken på att kunna styra sina tider själv och sälja saker som man verkligen tycker om tilltalar många. Men nästan lika många gör aldrig verklighet av sina planer eftersom man tycker att själva bokföringsbiten verkar så krånglig. Med de här 6 tipsen blir det lättare!

Att skaffa en revisor
Under årets gång kan det vara väldigt bra att få hjälp av en revisor eller redovisningskonsult. Han eller hon kan hjälpa dig med bokföringen och ge dig råd så att det är ordning och reda. Och när året är slut behövs det en revisor som granskar om allting ser rätt ut. Det är inte säkert att du lagligen behöver ha en revisor i början, det beror på företagets storlek och omsättning bland annat. Men det kan faktiskt vara bra att anlita en revisor ändå, så att du kan förvissa dig om att allt står rätt till.
Det är väl värt att jämföra priserna på olika revisorer eftersom vad du betalar för exakt samma tjänst kan skilja sig mycket. Bara detta gör att många känner sig osäkra och det känns som ett stort projekt att jämföra olika företag. Därför är det bra att det finns tjänster som Offerta och Ageras, som jämför revisorer kostnadsfritt.

Håll koll på inkomster och utgifter
En av de viktigaste sakerna du behöver ha koll på som egenföretagare är dina inkomster och utgifter. Det är inte alltid så lätt med kassaflödesanalys för nybörjare. Du behöver veta vart pengarna tar vägen och hur mycket du får in. Steg ett är att öppna ett företagsbankkonto, så att du separerar dina privata pengar från företagets.
Steg två är att titta på när dina räkningar ska betalas och om du har pengar att betala dem i tid. Här gäller det att planera lite. Tänk på att det inte hjälper om du får in 1 miljon kronor i morgon om räkningarna skulle vara betalda för fem dagar sedan.
Sist men inte minst bör du föra noggranna anteckningar över alla inkomster och utgifter. Detta kan till att börja med göras i ett vanligt Excel-ark.

Ha tillräckligt med produkter hemma
Det kanske verkar märkligt att detta är något som tillhör bokföringen, men tänk på att om du inte har produkter hemma att sälja så kan du inte heller tjäna några pengar som behöver bokföras. Ägna lite tid till att tänka igenom hur mycket produkter och förpackningsmaterial du behöver ha hemma för att aldrig få helt slut på något, och planera också när du ska lägga nya ordar.

Beräkna dina priser
När du startar din e-handel är det oerhört viktigt att sätta rätt priser. Material (produkt) + Arbetskostnad + Förpackning= Ditt totala pris. Sedan är det upp till dig och marknaden hur mycket marginal som ska ligga på det. Här gäller det att använda gott omdöme och se vad dina konkurrenter tar för liknande produkter.

Beräkna din försäljning och vinst före skatt
Tänk igenom hur mycket du behöver sälja varje månad för att det ska löna sig. Om du har tydliga mål, till exempel hur många produkter du vill ha sålt eller för hur mycket, så blir det lättare för dig att upptäcka eventuella problem och göra något åt dem. Om du till exempel mitt i månaden märker att du inte sålt hälften så mycket som du beräknat så har du tid till att fixa till lite extra marknadsföring eller starta en spontan kampanj för att få igång försäljningen. Sedan tillkommer skatt och saker du kanske inte räknat med, men du har i alla fall ett tydligt mål och är med på vad som händer under månaden.

Förstå skatteregler (särskilt när du importerar från länder utanför EU)
Om du importerar produkter, och särskilt om det är från länder utanför EU, måste du kolla upp aktuella regler. Till exempel har momsavgifter för Kina-import nyligen varit på tapeten. Håll dig uppdaterad, det är din skyldighet och gör dessutom livet lättare för dig.

Du hittar fler tips för hur du kommer igång med din e-handel här.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X