Monday, July 15, 2024
spot_img

Utvalt:

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...
HemSponsrat inläggEn svensk matlåda med...

En svensk matlåda med stort immateriellt värde

När Carolina Sundbergs dotter vägrade ta med en kylklamp i sin ryggsäck föddes idén om Frozzypack.
I dag är den praktiska matlådan en vanlig syn i svenska kök – och att företaget har lyckats undvika en stor del av konkurrensen menar Carolina beror på att hon tidigt valde att söka patent hos PRV, Patent- och Registreringsverket.
– Jag kontaktade PRV redan innan min produkt stod klar, säger hon.

Carolina Sundberg hade ingen tidigare erfarenhet av uppfinningar, inte riktigt koll på hur man drev ett företag och hon visste absolut inte hur man designade en ny produkt när hon kom på sin idé. Trots motståndet sa hennes magkänsla åt henne att satsa. Hon sa upp sig från jobbet, började producera sina matlådor och i dag har Frozzypack fått pris som Årets Sak och hon själv korats till årets nyföretagare i först Haninge och sedan i Sverige.
Idén till Frozzypack föddes en kall januarimorgon. Carolinas dotter skulle åka skridskor med skolan och för att lunchen skulle hålla sig kall packade Carolina ner en kylklamp i väskan – något som dottern vägrade att ta med sig.
– Jag vet att jag tänkte att ”Varför finns det ingen matlåda som har en sådan funktion inbyggd?”. Jag såg funktionen och designen framför mig direkt.

Sökte i PRV:s databas

Efter att ha vänt och vridit på idén satte hon igång arbetet. En av de första sakerna hon gjorde var att kontakta PRV och söka igenom deras patentdatabas för att säkerställa att hon inte inkräktade på någon annans idé. Carolina menar att hon förstod att många skulle vilja kopiera hennes uppfinning och därför tog hon hand om sina immateriella tillgångar direkt.
Hon lämnade in sin patentansökan i ett tidigt skede – något hon uppmanar alla som har en ny uppfinning att göra.
– Få vet att produkten är skyddad även under ansökningstiden. Man väntar och väntar på att processen ska slutföras, men när det väl händer kanske den inte är lika attraktiv på marknaden som den var från början.

Designen registrerade hon hos PRV redan innan hon hade beställt designverktygen och hon berättar att det också kändes viktigt att ta hand om varumärket. Genom ett varumärke som föreställer företagets logga är dessutom även deras slogan, Frozzypack – keeps your lunch fresh and cool, skyddad.

Genom att tidigt ansöka om patent och registrera sitt varumärke stoppade Carolina konkurrenterna på ett tidigt plan. Seriösa aktörer respekterar registrerade varumärken – men det är nästintill omöjligt att skydda sig från alla.
– Det finns många matlådetillverkare på marknaden och min idé vände upp och ner på branschen. Våra färgglada matlådor var något nytt, många har plockat våra färger men mer än så hindrar våra registreringar dem från att göra. Det är väldigt värdefullt att söka alla skydd som finns, så tidigt som möjligt för att lyckas och hålla sig i framkant på marknaden, säger hon.

Carolinas råd till dig som har en bra uppfinning

Satsa på din idé
Det sägs att bara en av hundra idéer kommer till skrivbordet och väldigt många har en uppfinning som de aldrig förverkligar. Låt inte skepsis och motgångar stoppa dig från att testa något du tror på.

Var noga med att du inte inkräktar på någon annans idé
Sök tidigt igenom PRV:s databas för att vara säker på att du inte jobbar på en idé som redan är tagen och skyddad. Du kan spara mycket tid och kraft genom att ha koll på vad som redan finns och inte finns där ute.

Vänta inte – sök patent direkt
Du skyddar din uppfinning från dagen du söker ditt patent – ansökningsprocessen är lång och få vet om att de kan börja sälja produkten redan under ansökningstiden.

Förutsättningarna för att få ett patent

För att en uppfinning ska vara patenterbar måste den uppfylla vissa villkor: den ska vara ny, ha uppfinningshöjd och kunna tillgodogöras industriellt.

Nyhet: Uppfinningen får inte vara känd sedan tidigare när du lämnar in ansökan. Det spelar ingen roll hur, av vem eller var i världen den har gjorts känd. Uppfinningen räknas som känd även om det är du själv som har använt eller publicerat den.

Uppfinningshöjd: Med uppfinningshöjd menas att uppfinningen ska skilja sig väsentligt från allt som är känt sedan tidigare.

Industriellt tillämpbar: För att en uppfinning ska vara patenterbar måste den kunna tillgodogöras industriellt. Med detta menas att uppfinningen ska kunna tillverkas eller utföras inom “industri” i ordets vidaste bemärkelse. Detta omfattar utöver industri i traditionell mening också annan verksamhet, såsom exempelvis transportväsende, jordbruk, jakt, offentlig förvaltning och sjukvård.

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Claes Mårtén satsar stort på sin app Hummy

Claes Mårtén är entreprenören som satsar stort på sin app Hummy,...

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...
X
X