Friday, April 12, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemDebattKultur trumfar allt –...

Kultur trumfar allt – speciellt digital transformation

Den digitaliserade världen kommunicerar genom ekosystem, med öppna kopplingar mellan olika IT-miljöer. Så kallade öppna API:er, som ger flexibilitet, snabbhet och transparens. Det som kan verka vara en enkel strukturell lösning kommer garanterat att misslyckas om företagskulturen inte hänger med.

 Av Henrik Gavelli, VD för Redpill Linpro

Hur mycket den mänskliga faktorn spelar in blev tydligt när en mängd sammanslagningar och omstruktureringsprojekt misslyckades under senare delen av 80-talet och i början av 90-talet. Dessa dyra erfarenheter lärde gurus inom förändringsarbete att använda slogans som: “Kultur slår strategi” och senare den berömda “Kultur äter strategi till lunch”.

Men vad händer med organisation, struktur och teknologi. Du har redan gissat det, samma som för den mänskliga faktorn, kultur slår allt. Att börja med en kulturförändring kan kanske låta svårt men det kommer att leda dig till både strukturella och teknologiska beslut som kommer att bli lyckosamma.

Öppenhet = säkerhet

Digitaliseringen ger oss ekosystem med tjänster och information som hjälper oss att göra rätt saker vid rätt tid och till rätt person. För att möjliggöra både internt och externt bygge av dessa system behöver de underliggande informationskällorna synliggöras. Detta kan bara åstadkommas i en miljö som är öppen.

 Öppenhet är nyckeln till att en kultur ska kunna lyckas med den digitala omvandlingen.

Organisationer där olika silos behåller data för sig själv och är rädda för att dela med sig kommer aldrig att fullt ut kunna utnyttja fördelarna av digitaliseringen. Inte på samma sätt som en kultur där ledorden ”att dela med sig är att bry sig” genomsyrar verksamheten.

I en öppen miljö kommer värdet på information att bli högre. Där kan man också bygga lättanvända kopplingar mellan olika system, så att interna och externa användare lätt kan utforska all information.

Organisationer där det finns “skuggavdelningar” för IT, alltså system och lösningar som inte finns under IT-avdelningens paraply, kommer att misslyckas. Om inte förr så när IT-avdelningen kallas in för att integrera dessa system.

I en organisation som är öppen kommer verksamheten och IT samarbeta för att nå det underliggande målet. Det vill säga: att göra all information tillgänglig för innovation och affärsutveckling.

Kulturen är nyckeln

En öppen kultur är en nyckelfaktor för att möjliggöra den digitala omvandlingen internt och i externa ekosystem. Den kommer också att öka farten på digitaliseringen i stort, för alla organisationer och det i sin tur kommer att vara till nytta för hela samhället.

Kultur äter allt till lunch och att fokusera på att implementera en öppen kultur kommer göra jobbet.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X