Thursday, May 26, 2022
spot_img

Exclusive Content:

Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé? Håller dina drömmar på...

Joanna Redebrant – grundare av affärsängelnätverk Nyfikna Investerare

Nyfikna Investerares affärsängelnätverk är den plattform Joanna Redebrant Törngren...

Tips när du ska köpa SEO till din e-handel

Att googla är det vanligaste sättet för oss att...
HemInspirationIntervjuFokus, adrenalin och driv

Fokus, adrenalin och driv

 Allt går, bara man har passion, driv och jobbar tillräckligt hårt. Det är Nina Wennerstöm ett levande bevis på. Efter 11 månaders enträget sökande fick hon sitt drömjobb som agent i USA för tennisstjärnor. Efter att ha tröttnat på branschens värderingar valde hon att gå sin egen väg.

 När Nina Wennerström insåg att hon låg för långt efter världseliten för att kunna bli en tennisstjärna rasade världen. Vem var hon? Vad skulle hon göra nu?
– Jag hamnade i en identitetskris, det är tufft när man haft en dröm, ett mål, adrenalin och gått upp varje morgon för att träna.
Istället valde hon den akademiska vägen och började på Handelshögskolan.
– Under de året sökte jag mycket. Det var tufft, men jag krigade mig igenom studierna.

Sista året började alla söka jobb. Även Nina gick på de typiska intervjuerna för att få jobb inom konsulting, revision eller bank.
– Det kändes tråkigt att börja jobba med något som jag varken var bra på eller tyckte var kul. Jag saknade sporten, adrenalinet, utmaningarna.
Ett besök på Akademibokhandeln ändrades allt. Hon fastnade vid hyllan Sport Management och köpte boken What they don’t teach you at Harvard Business School.
– I boken beskriver Mark McCormack hur han startade en bransch som handlar om att representera idrottsstjärnor och talanger. Hur han hjälper dem både sportsligt och affärsmässigt på deras resa mot toppen. När jag hade läst den kände jag att det här är mitt jobb, jag ska bli agent.

 Gav inte upp

I och med att branschen knappt fanns i Sverige sökte hon sig till USA.
– Sista året på Handels klarade jag mina tentor precis, resten av tiden läste jag på allt om branschen och sökte jobb. Om man tittar på timmarna jag la ned var det en heltidstjänst under 11 månader.
Examen närmade sig och Nina kände sig stressad. Plötsligt ringde telefonen, allt slit hade lönat sig. Hon fick ett jobb och hon flyttade till Washington.
– Det kändes rätt, jag hade hittat hem.

Hon beskriver branschen som ganska opålitlig. Men hon var beredd att satsa och jobba hårt för att göra karriär.
– Jag fick ett tomt skrivbord och skulle ge mig ut för att hitta nästa tennisstjärna. De sa att levererar du kommer det att gå bra. Där var det resultaten som räknas. I början trodde jag inte att det skulle gå, hur ska jag komma in? Hur blir man ett namn? Hur får man respekt?
På US Open sprang hon på en mamma till en lovande spelare och fick förtroende att ta över som agent.
– Vi började jobba, men hon förlorade varenda match och ville börja plugga istället. Då släppte pressen, sista tävlingen lyckades hon slå ut hela världseliten. Ett år senare var hon världsetta. Det var min biljett in i branschen.

Tröttnade på värderingarna

Nina stannade i nio år, men kände att värderingarna skilde sig för mycket från hennes egna. I samma veva skulle hon få barn, men det gick inte att ha ett fungerande familjeliv och en karriär i USA som agent. Hon sa upp sig.
– Jag satt i ett  tufft avtal och fick lämna allt jag hade byggt upp utan ersättning.
Under ett år satt hon i karantän och fick  då tid att reflektera.
– Jag saknade mitt jobb. Adrenalinet, spänningen, utmaningarna. Därför började jag skissa på ett eget företag. Jag kopierade det jag tyckte var bra i Usa och förde in mina egna värderingar.

I oktober 2014 hyrde hon ett kontor i Hammarby Sjöstad och Wesport var fött. Att hon kom tillbaka till Sverige berodde till stor del på familjen.
– Jag gillar Sverige, här är det ordning och reda. Svenskar har ett gott rykte, vi är pålitliga och organiserade.
I början inriktade hon sig på tennis, men har utökat till hockey, MMA och simning. I framtiden vill hon även få in i fotboll och golf.
– Utmaningarna är desamma oavsett sport. Idrottarna har kort karriär, därför gäller det att hjälpa dem så mycket som möjligt. Först och främst sportsligt, lyckas de inte sportligt blir det ingen kommersiell framgång. När de väl lyckas gäller det att maxa deras kommersiella möjligheter.
Nina hjälper dem även att tänka på livet efter karriären.
– När de lägger av känner många en tomhet. Därför är det viktigt att redan under karriären tänka på vad de vill göra efter och börja öppna dörrar.

 Vill bli ledande i Europa

När Nina kom tillbaka till branschen som egen fick hon ett varmt mottagande.
– Vi fick in många duktiga klienter snabbt. Då fick jag betalt för de åren jag jobbat dygnet runt. Jag hade ett förtroende i branschen.
Hon märkte tidigt att de mer mänskliga aspekterna som hon saknat i branschen var efterlängtade.
– Många sa att de tänkt byta agent för att de kände att stora företagen inte brydde sig om dem när det inte gick bra.
Just det inspireras Nina av. Klienternas fighting spirit när de förlorar eller blir skadade. De kämpar och kommer igen.
I dag har Wesport vuxit till fem anställda och två konsulter, som tar hand om det juridiska.
– Jag vill bygga ett företag, min vision är att Wesport ska bli ett av de ledande bolagen  Europa. Ingen agent är så kompetent att de grejar allt för en klient. Nu är vi ett team, då funkar verksamheten även när jag är borta. Det är jätteskönt. Att inte jobba som ett team och alltid behöva vara tillgänglig var en av sakerna som var svåra under tiden i Usa.

Prestera under press

I och med att Nina numer är entreprenör har en rad andra arbetsuppgifter dykt upp på hennes bord.
– Det har varit det svåraste för mig. När jag startade bolaget trodde jag att utmaningen framförallt skulle ligga i att få idrottsstjärnor att vilja jobba med oss. Nej, det svåraste har varit att driva företaget. Det har varit nytt för mig och mycket jag inte kunde.
När företaget växte kände Nina att hon inte räckte till i och med att man måste vara så allsidig.
– Jag är duktig på att ta hand om våra klienter och att göra affärer. Men att driva företag är någonting helt annat. Istället för att göra det jag är bäst på satt jag med personalfrågor. Men man måste ta sig igenom det också, det finns inga genvägar.
Då tog hon hjälp av en mentor, Clas Ekström, som hon kände sen innan.
– Jag ringde upp honom och sa att jag vet inte vad jag ska göra. Han har varit en stor, stor hjälp. Jag har gått från att vara underkänd till medelmåttig som chef.

 För att lyckas som agent gäller det att ha ett bra affärssinne och kunna prestera under press.
– Du jobbar med stjärnor som är vana att prestera under press. De förväntar sig att du ska leverera.
Man måste gilla att förhandla och sälja, inte vara rädd för det.
– Jag försöker skapa en ömsesidig fördelaktig förhandling. Jag jobbar långsiktigt.
Ninas bakgrund inom idrott har hjälpt henne på resan.
 – Jag har fått lära mig att ta motgångar och i arbetslivet är det mest nej. Min fighting spirit har hjälpt mig, när det går emot jobbar man hårdare. Det är vad företagande handlar om.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé? Håller dina drömmar på att gå...

Joanna Redebrant – grundare av affärsängelnätverk Nyfikna Investerare

Nyfikna Investerares affärsängelnätverk är den plattform Joanna Redebrant Törngren själv saknade...

Tips när du ska köpa SEO till din e-handel

Att googla är det vanligaste sättet för oss att hitta varor...

SMÅA gav Ulf chansen att göra comeback som företagare

Företagaren Ulf Elgehed har varit medlem i SMÅA sedan 1986. Det...
X