Thursday, June 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Är du redo?

Tack vare Ung Företagsamhet, UF, kan många gymnasieelever testa på rollen som entreprenör redan vid unga år. En som gjort det med bravur är Maria Berghäll, som tog sitt UF-företag ända till EM-guld. Vi passade på att fråga den nu erfarna entreprenören vad hon skulle vilja ge 18-åriga Maria för råd. Foto Boo Gunnarsson

En tidsmaskinfråga, sånt gillar jag är det första Maria Berghäll utbrister.   

– Om jag kunde ge mig själv ett råd efter mitt testår som företagare inom en säker miljö i gymnasiet via Ung Företagsamhet skulle jag vilja säga att nästa steg ut som entreprenör och företagare är tuffare än vad du tror och det kommer att handla om en livsstil. Jag skulle ställa mig själv frågan; är du redo för något okänt? Är du redo att ta en del törnar och tappa tron på dig själv lite då och då? Är du redo att inte bli tokig rik innan 30?

Maria berättar att hon lärde sig mycket under sitt UF-år.

– Jag har aldrig tidigare lärt mig så mycket på så kort tid. Att starta tidigt och testa sig fram i företagsvärlden är bra. Jag tror att vi behöver mer entreprenörskap i skolorna. Det behöver inte bara betyda att vi startar företag utan att vi får jobba i team, lösa problem och lära oss mer om oss själva. Det var min största lärdom efter UF-året. Bättre självkännedom och ett bredare nätverk. Det är det jag tagit med mig, tron på mig själv och kännedomen om vem jag är som person och företagare samt nätverket runt mig. Utan nätverket är det svårt att hamna i rätt sammanhang. Att få med sig ett entreprenöriellt mindset i livet är riktigt bra.

Tillsammans med en kompis startade hon sitt första aktiebolag som 18-åring.

– Jag hade gjort om det alla gånger. Men det rådet jag hade gett mig själv, Sofie och Carin är att ta hjälp tidigt och lägga kostnader på att skydda produkten hos PRV. Då hade vår produkt inte blivit kopierad lika lätt. Det är en hård läxa att lära sig som 18-19 åring och precis redo för livet som företagare.

Ett annat råd hon vill ge är att tidigt våga satsa.

– I den åldern bor man kanske fortfarande hemma och har ett spann på 2-3 år där man faktiskt kan testa sina idéer utan att gå i ekonomisk konkurs, eftersom du kanske kan få det stödet hemifrån.

I dag har Maria drivit företag i 12 år. Under åren har det hänt mycket, men känslorna är fortfarande desamma.

– Nervositeten, drömmarna, att inte veta, spänningen i att jobba med något som kanske kan bli den där idéen som går hem hos andra, hjälper andra. Den där produkten som kan finnas i butiken och du är den som är bakom allt.

Det speciella med de unga entreprenörer vi har på marknaden i dag är att de är otroligt skickliga i den digitala världen och kommer med många nya verktyg i hur vi kan använda digitala affärsidéer i våra liv. 

– Även deras mod och den energi som de har med sig i början. Det är något speciellt med att se hur unga entreprenörer i början bara tar hinder för hinder och utmaning efter utmaning.

Hur du var som ung företagare?

– Jag var orädd. Jag var den som kunde ringa vem som helst och göra vad som helst utan att ens tänka på hur mottagaren skulle agera eller vad den skulle tycka eller tänka. Jag bara gjorde. Det gav mig styrka. I dag tänker jag för mycket. I dag vågar jag inte lika mycket och det på gott och ont.

Varför är du fortfarande företagare i dag?

– Haha, det är en bra fråga! För att jag är knäpp, haha. Nej, det är en livsstil nu. Jag kan inte tänka mig att inte vara egen. Jag har aldrig tidigare i min yrkeskarriär som entreprenör tänkt på att ta en anställning, men de sista två åren har varit utmanande. De har testat mig. Det har varit underbart, men också sjukt tufft. När jag var yngre spelade inte pengar så stor roll. Då drevs jag enbart av passion och fyllde dagarna med allt som jag tyckte om att göra som företagare.

Maria berättar att det är först nu som det känns det som hon börjar förstå vad hon är bra på och vad hon gör som företagare.

– Så varför jag fortfarande driver företag är för att jag trivs med ovissheten, problemlösningarna, utmaningarna, glädjen när det går bra och även oron när det inte går bra. Det är som att jag känner mig levande varje dag. Det bästa är att jag vaknar upp vissa dagar och vet inte vad som ska hända.  Det gillar jag.

För två år sedan när allt var som värst fick hon pepp av sin mamma.

– Hon sa att det värsta som kan hända är att du får flytta hem igen. Som 28-åring var det inte så kul, men det funkade ju att landa hemma hos mamma några månader för att komma på fötter igen.

Vilket är det största misstag du har gjort?

– Största misstaget kom lika tidigt som succén. Att vi inte tog patent på produkten. Då hade vi inte behövt jobba i dag. Efter det har nog det största misstaget varit att jobba för mycket och för hårt. Det tog lång tid att lära mig vad balans är för mig. Det är inte värt ohälsa och stress. Jag känner många som gått in i väggen eller varit där och snuddat, precis som jag, alldeles för tidigt. Nu tar jag lättare på saker och nu vet jag att livet är mer än bara företagande.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X