Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörskapKonsten att konstpausa

Konsten att konstpausa

Hur blir jag som företagare rätt och rik? Du som jag vet att det finns inte endast en komponent som behövs. Den viktigaste framgångnyckeln för mitt företagande har varit att jobba på och göra mitt allra bästa i alla uppdrag jag får. En annan komponent har varit min retorik i ryggraden, att kunna föra sig i olika muntliga situationer. Text Nina Buchaus

Jag känner mig ibland som en Margareta Ribbing eftersom retoriken fungerar mycket som vett och etikett när vi kommunicerar muntligt. Ett sätt att bli rikare i sina verbala dueller är att stänga munnen.

Det finns många fördelar med att lära sig att konstpausa när du förmedlar ett viktigt budskap, presenterar en produkt eller tjänst, pratar om något invecklat, i en stressande situation när du snubblar över orden eller när du vill bli uppfattad som intelligent.

Tystnad i pratet eller talet har många bottnar. Tystnad kan användas som tortyr, terapi eller att skapa tydlighet. Som retorikkonsult jobbar jag med det sistnämnda: att skapa tydlighet. Efter en föreläsning som handlade om konstpausen och vår rädsla för tystnad var det en kvinna som kom fram till mig och sa: ”Jag är livrädd för tysta människor för de verkar vara så intelligenta.” Är du bekväm med tystnaden behärskar du en makt i att inte behöva uttrycka dig, besvara och bekräfta. En eftertraktansvärd egenskap i situationer där tystnaden kan göra underverk.

  Konstpausens tre viktiga funktioner

• Dina åhörare får memorera och bearbeta information.

• Dina åhörare ökar intresset för det du säger.

• Du och dina åhörare får chansen att ta ett andetag. 

En vanlig fråga när det gäller konstpauser är: hur långa ska de vara? Jag brukar svara att längden varierar beroende på budskap och syfte. En konstpaus på tre sekunder fungerar som en bra tumregel. Talarens pauseringar påverkas även av taltempot. Om du pratar fort och är mångordig behöver du lägga in fler konstpauser för att öka tydligheten. Den snabbaste vägen till god retorik är att du behärskar konstpausen. När du är bekväm i din tystnad ökar din självkänsla, vilket resulterar i att du lättare kan prata inför andra med säkerhet. 

Du kan säkert känna igen dig i en situation där du blir nervös och känner dig pressad. Du kanske sitter i en förhandling eller kanske blir du ifrågasatt för att inte leverera tillräckligt bra. Det är då andningen kan bli hög och sätta sig i bröstkorgen samtidigt som du ökar på intensiteten i det du säger och du sätter dig i en försvara/förklara roll. Det är då du ska ta ett djupt andetag – med näsan och ta en konstpaus. Det ger dig en chans att analysera situationen, få en klarare bild innan du går vidare och säger något.

Vad säger forskning om konstpausen?

Om du pausar fyra till fem gånger per minut upplevs du som mer övertygande, enligt en amerikans studie. Forskarna har undersökt hur vi påverkas av en säljares röst vid telefonförsäljning och vilket resultat det blev för de som pratade på utan paus och de som la in pauser. På 1980-talet undersökte författaren Max Atkinson politikers användning av pauseringar i tal. Studierna visar hur viktigt det är att pausera på rätt plats med rätt längd för att få önskad effekt.

Obama – pausernas mästare

Om du studerar Obamas talekonst märker du att han är en mästare på att hålla pauser – korta som långa. Genom pauserna i talen utstrålar Obama att han är så säker på det han säger, han utstrålar kontroll med pausen. Kanske har han blivit inspirerad av den franske presidenten Charles de Gaulles citat: ”Ingenting höjer auktoriteten såsom tystnad.” Om du vill skapa pondus i pausen behöver hela du utstråla kontroll under tystnaden: var stilla med kroppen och håll en fokuserad blick! Dina pauser i din muntliga kommunikation kan jämföras med skriftens interpunktion: punkt, komma, utropstecken, frågetecken, skiljetecken, semikolon etcetera. För att få rätt effekt med den muntliga interpunktionen behöver du ta hjälp av din röst. Om du till exempel vill ställa en fråga behöver du förstärka frågeordet med en betoning och därefter lägga in en konstpaus. Eller om du vill skapa nyfikenhet med att lägga in ett skiljetecken/tankstreck innan du framför överraskningsmomentet behöver din röst först uttrycka förväntning innan konstpausen äger rum. Du behöver samma system av interpunktion i ditt tal som i din skrift. 

Konstpausens does and donts

Does

Variera dina konstpauser: från mikropausen på 0,5 sekunder till makropausen på 3 sekunder.

Stäng munnen när du är tyst – andas genom näsan när du pausar.

Om du vill fortsätta prata efter pausen ska du signalera det med att uttrycka dig med en gest under tiden du är tyst, fortsätt sedan att prata och utveckla gesten.

Donts

Prata fort, uttryck dig med ”eh”, ”och”, ”liksom” när du pausar.

Andas genom munnen så det hörs under tiden du är tyst.

Fyll ut pausen med onödiga rörelser eller onödiga ljud.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X