Saturday, February 24, 2024
spot_img

Utvalt:

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...
HemTrygghetAvtalSå vaccinerar du dig...

Så vaccinerar du dig mot avtalsbråket

“Nej, jag hittade ett par mallar på nätet som jag klippte ihop”. Det är ett vanligt svar från småföretagare på frågan om de använder jurist för att ta fram sina viktiga avtal. När jag sedan frågar om hen förstår vad texten faktiskt betyder blir svaret mer svävande. ”Och hur kan du vara säker på att inget viktigt saknas?” Hmm…

Ett bra och skriftligt avtal är inte bara ett verktyg för att lösa konflikter – det är ofta det bästa sättet att undvika onödiga problem. Ett dåligt avtal kan å andra sidan ha precis motsatt effekt. Det luriga är att när kvaliteten på avtalet väl sätts på prov är det för sent att åtgärda bristerna.

Vi företagare har alla en relation till avtal (i vissa fall mer glädjefylld än i andra). Du behöver en lokal, leasa utrustning, anställa personal, köpa in varor från leverantör, sälja via webbshop, etcetera. Varje avtalsförhållande aktualiserar en mängd olika frågor att ta ställning till. Behövs ett avtal eller räcker ett handslag? Kan jag fixa det själv eller behövs en jurist? Och hur ska jag ha råd med det? Vad är risken? Vill jag ens veta vad risken är? Eller är det bättre att bara blunda och köra?

På nätet finns många mallar att ladda ner. Vissa är bra, andra är åt skogen. För ett otränat öga är det svårt att veta vilket. För att ett avtal ska bli bra behöver du anpassa det. En bestämmelse som är OK i vissa fall kan få väldigt olyckliga konsekvenser i andra. Dessutom hänger ofta flera bestämmelser ihop. Ändrar du eller klipper ut en bestämmelse, kan det få oväntade följder för resten av avtalet.

Nyligen blev vi kontaktade av en kund som hade köpt ett företag. Köparen och säljaren hade diskuterat vad som skulle ingå i köpet, men inte tydligt skrivit ner det i avtalet. När köpet väl skulle genomföras hade säljaren behållit hemsidan och menade att denna inte ingick i affären. Detta gjorde att köparen varje dag förlorade potentiella kunder. Om en erfaren jurist hade läst igenom avtalet innan det undertecknades hade skadan kunnat undvikas.

Ett bra tips, oavsett om du utgår ifrån en mall, skriver avtalet själv eller får ett färdigt avtal av en hyresvärd, kund eller leverantör, är att låta en erfaren jurist läsa igenom avtalet innan du skriver på. På så sätt kan du hitta de största fallgroparna och luckorna. Ibland kan du få bort dem i avtalet, ibland behöver du bara vara medveten om att de finns och förhålla dig till dem.

Trygghet handlar mycket om att förebygga. Lite som ett vaccin. Det finns inget vaccin som kan gör en immun mot alla sjukdomar. Däremot kan du vaccinera dig mot vissa vanliga och särskilt allvarliga sjukdomar. Lite samma hjälp kan en jurist erbjuda. Ingen jurist kan helt ta bort risken för konflikter eller förutse alla situationer som kan leda till en konflikt. Däremot kan en erfaren och duktig jurist “vaccinera” dig mot vanliga och särskilt allvarliga konfliktområden. Att arbeta förebyggande och regelbundet ta hjälp av en jurist för att granska och kvalitetssäkra avtal är därför ofta en mycket bra investering. Och du – det behöver inte kosta skjortan…

Anders Lindgren,
medgrundare TryggaAvtal.se.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...
X
X