Saturday, April 20, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörslivMatchmakern mellan investerare och...

Matchmakern mellan investerare och startups

Mikael Roupé, 43 år är bosatt i Stockholm och har jobbat med media och Internetbolag i nästan 20 år. Han arbetar med bland annat bolaget Willow Tree samt tillsammans med en del andra affärsänglar och investerare. Hans jobb går ut på att hitta bolag till investerare samt investerare till startups, lite som matchmaking.

Av Nina Jansdotter

Mikael är även delägare i en del egna andra bolag samt investerar själv när det finns möjligheter.
– Jag brinner för att hitta nya innovativa lösningar och spännande startups och har därför verkligen hittat rätt i livet då mycket av min tid går åt till att träffa entrepenörer och diskutera nya projekt.

Hur kom du in på företagande?
– Jag hade en vision om att starta ett eget bolag inom fastighetsförmedling online. Ett Hemnet, men med en twist på. Mitt bolag utvecklades sedan i en helt annan riktning, då jag såg ett problem som ingen annan som arbetade med att lösa vid tillfället.

Blev det som du trodde?
– Hahaha!Nej, det blev inte alls som jag trodde och jag har verkligen fått lära mig av mina misstag och den hårda vägen. Det bästa med att vara företagare är dock friheten att utveckla lösningar och sig själv efter bästa förmåga. Världens bästa jobb, men också otroligt krävande, säger Mikael med eftertryck.

Hans största utmaning är att vara eller göra någonting ”lagom”. Han vill göra saker till max och har därför svårt att hitta en balans mellan arbete och privatliv. Ett fokus som är otroligt givande för honom själv, men stundtals ganska utmanande för omgivningen.
– Detta är nog vanligt bland entrepenörer. Det gäller att kunna vara drivande och att man tror på sin ide till absurdum, men även orka vara långsiktig.

Har du gjort något misstag du kan dela med dig av?
– Jag har som sagt gjort en del fel på resan. Jag borde ibland haft ett mer långsiktigt tänk, bett om hjälp och faktiskt tagit in externt kapital och kompetens. Ensam är inte stark som de säger.

En historia han vill dela med sig av är att han gav sig in i en teknisk bransch, trots att han inte är en teknisk kille alls. Strax innan jul väntade de på nya programvara till deras enheter. Den skulle skickas online.
– Vi hade bara mobilt bredband att tillgå så det tog lång tid att kunna ladda hem den. När den väl vara nedladdad efter över två timmar var det fel programvaran och vi fick börja om. Det slutade med att vi satt över fem timmar på pappskivor bakom mina skärmar på Stureplan för att få det att fungera. Det var iskallt ute  Vi sprang till 7/11 ett antal gånger och köpte kaffe för att hållas oss varma. Jag vill ge en stor eloge till personalen som stod ut med mig den dagen.

Mikael Roupés råd till de som nyligen startat eget företag: 

  • Våga be om hjälp med det ni inte kan.
  • Fundera på hur ni skall klara dagen, men glöm inte Er långsiktiga plan.
  • Är ni fler i projektet, kommunicera mycket så att alla är med på vart ni är på väg.
  • Var inte rädda för att byta idé eller göra förändringar, det är sällan man tänkt rätt hela vägen från början.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X