Thursday, April 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörslivSkaffa dig en winman...

Skaffa dig en winman eller en wingwoman

Det kan vara givande både på det personliga planet samt för ditt företag att skaffa sig en vad jag kallar en ”företagarbuddy”. En speciell relation där ni över tid peppar och hjälper varandra på olika plan.

Av Nina Jansdotter

Just att man har en ”vän” som också driver företag och vet vad det innebär kan göra att ni båda orkar mer i längden. Vi företagare är ju ofta ensamma och just den ensamhetskänslan kan i perioder kännas jobbigt, speciellt om du har en svacka i ditt företagande. En företagarbuddy kan speciellt passa dig som inte tycker att det ger så mycket att ha många olika mingelkontakter utan föredrar färre kontakter, där man lär känna varandra lite mer på djupet.

 Personkemin är viktigast
När det gäller alla nära relationer och så även en företagarbuddy, är det personkemin som är viktigare än det som man från början tyckte var ”nytta” med att lära känna just henne eller honom. Om man gillar varandra är det lättare att hänga ihop så att det blir en långvarig relation än om man bara tänker på businessnyttan i att skapa en nära relation. Många gånger visar sig nyttan lite längre fram när man verkligen har lärt känna varandra mer än bara på ytan. Det första intrycket du fick av en kontakt stämmer inte alltid.

Dela med dig av hela livet
Fastna inte i bara i det lite tråkiga facket att bara prata företagsstrategier utan prata även lite om vad som händer i det privata också, så att ni får ta del av helheten i varandras liv. Livet är ju en enda helhet där det är svårt att dra en gräns mellan jobb och fritid, speciellt för företagare. Saker och ting i det privata livet kan påverka företagandet och tvärtom. När du lär känna en människas liv och leverne är det lättare att förstå vilka val hon gör och så vidare. Dela både framgång och misslyckanden. Peppa varandra både i vått och torrt.

Bejaka olikheter
Leta inte efter din spegelbild utan skaffa en wingwoman/wingman som är bra på andra saker än du och som tänker annorlunda än du gör i olika frågor. Era olika talanger och egenskaper kompletterar varandra.

Bejaka bådas utrymme
För att en wingwoman/wingman relation ska bli varaktig måste båda känna att det finns en jämlik balans mellan att ge och att få. Sen kan det givetvis finnas perioder då den ena behöver mer stöd och den andra har flyt och känner sig stark och kan vara den som ”drar”. Men om det ständigt är den ena som behöver ”ha” och den andre som måste vara den som ”ställer upp” så finns det risk för obalans och missnöje och att någon känner sig utnyttjad. I en bra wingwoman/wingmannrelation ”nyttjar” man varandra men undviker att ”utnyttja”.

Red ut konflikter
Som i alla andra relationer blir det ibland någon fnurra på tråden. Red ut eventuella missnöjen och konflikter innan de växer till stora berg. Bli bättre på att ge varandra konstruktiv kritik. Lyssna på varandra och var ärliga mot varandra istället för att gå och känna dig överkörd och förbannad utan att ha talat klarspråk. Det är också viktigt att båda ser sitt eget värde så att det inte blir konkurrens mellan varandra. Du och din wingwoman/wingman behöver varandra. Ensam är inte alls stark.

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X