Thursday, April 18, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemEntreprenörslivKrönika – Våga kasta...

Krönika – Våga kasta dig ut!

Av Anders Nyman

Vill du starta ett eget företag men känner dig otillräcklig?
Jag har varit egen företagare sedan 2009 då jag fick möjligheten att tillsammans med ett par kollegor ta över en verksamhet från en tidigare arbetsgivare då denne ville outsourca. Då hade jag stöd av mina kollegor i företagandet och jag kunde luta mig mot dem i frågor jag inte själv behärskade. 2014 blev jag helt egen när jag drog igång mitt företag inom bokbranschen och jag stod över en natt på helt egna ben. Ingen att luta sig mot – hur skulle detta gå?

Det som i alla år har skrämt mig med företagande är att bristen på kunskap på något sätt skulle sätta käppar i hjulen för mig. En förutfattad mening om att man som företagare måste behärska ALLT malde i mitt huvud. Men i och med att jag startade på helt egna ben blev jag snabbt varse om att det inte behövde vara så, för de områden som jag inte själv behärskade inom företagandet kunde jag lägga ut på folk som visste vad de gjorde. Givetvis kostar det, men det medför också att tid, som annars hade gått till att slita de små grå håren till långt in på nätterna, nu friges till min kärnverksamhet.

Idag kan man få hjälp med det mesta som företagare. Jag behöver inte själv behärska bokföring, PR, webb/internet, formgivning, pensionssparande, IT med mer. Det finns duktiga konsulter som kan ta de bitarna jag inte vill ägna mig åt och sköta den dagliga driften åt mig. Givetvis är det en fördel att ha en övergripande bild av de olika områdena så att man inte står helt handfallen, men jag kan med trygghet säga att min bokföring exempelvis sköts av en duktig bokhållare som har stenkoll på läget och ser till att jag inte missar ett kvitto för redovisningen. Likaså har jag en duktig webdesigner som hjälper mig att hålla min hemsida a’jour, även om jag själv lägger in mycket av informationen på den.

Som företagare behöver jag alltså inte lägga tid på att lära mig hur man programmerar hemsidor, eller hur man sköter debet och kredit i bokföringen och vilka konton man bör sätta den ena eller andra utgiftsposten på. Jag kan fokusera på min passion, på det jag brinner för, och genom att göra det kan företaget växa och expandera enligt mina ambitioner. Kostnaden för de inhyrda tjänsterna tar jag snabbt in på ökad produktivitet i min kärnverksamhet. När jag slipper lära mig saker jag inte gillar och ägna tid åt saker jag tycker är tråkiga skapar jag dessutom ett arbetsklimat som andas glädje och positivitet, vilket ger energi till en bättre verksamhet.

Så om du brinner för något och skulle vilja ägna dig åt att göra detta så försök att inte se problemen eftersom dessa i många fall kan elimineras med hjälp av bra konsulter, vilket gör att du faktiskt kan ägna dig åt det du brinner för. Alla vinner på detta och du får en chans att starta vad som kanske utvecklas till nästa Apple, Coca Cola eller SKF. Glöm aldrig att du är den största tillgången i ditt företag, så låt alltid dig själv utgöra en så stor del av den kreativa verksamheten som möjligt. Resten kan andra ta hand om.

 

 

 

/ Anders Nyman

Förläggare, grafisk designer och författare till ”Bokomslag – en handbok för dig som vill formge och producera själv”

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X