Thursday, November 30, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemEntreprenörskapTipsSå får du ett...

Så får du ett säkert lösenord

Enligt en rapport från Internetstiftelsen i Sverige, IIS, är det alltför få som har tillräckligt säkra lösenord. Här är tipsen på hur du skapar ett lösenord som verkligen skyddar.

I takt med att vi blir allt mer digitala, både privat och företagsmässigt, blir också verktygen att knäcka våra lösenord allt vassare. Trots att hela 74 procent i undersökningen från ISS anser sig veta hur man skapar ett säkert lösenord, är det få som använder sig av kunskapen. Något som kan få katastrofala följder, särskilt om du är företagare och behöver skydda hela din affärsverksamhet.
– Oroväckande många användare är beredda att ta stora risker genom att återanvända samma lösenord på flera olika ställen. Om en bedragare kommer över lösenordet till en tjänst är risken då stor att denne får tillgång till flera av ens tjänster, säger Anne-Marie Eklund Löwinder som är säkerhetschef på IIS.

Så hur skapar man ett lösenord och en hantering som fungerar?
– Det finns en väldigt seglivad tradition som säger att man ska byta lösenord ofta. Vår undersökning visar till exempel att 38 procent av de tillfrågade regelbundet byter lösenord på jobbet. Men att regelmässigt tvingas byta är ett problem som leder till att användare väljer alltför enkla lösenord, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.


5 tips för det perfekta lösenordet
Långt. Lösenordet ska vara långt, minst 10 tecken.
Unikt. Lösenordet ska vara unikt för tjänsten. Återanvänd inte.
Komlext. Ordet ska vara en salig blandning av siffror och tecken. Gärna slumpmässigt valda ord i en fras.
Byt inte. Håll kvar i ditt lösenord om du har hittat det perfekta. Byter du finns bara en risk att du skapar ett enklare lösenord.
Opersonligt. Använd dig inte av personnamn, djur, adresser, födelsedatum som kan kopplas till dig.


Tips för säker lösenordshantering
1. Ta hjälp. Använd gärna lösenordshanterare som håller reda på alla lösenord. De hjälper också till att generera starka lösenord.
2. Dyrbar e-post. Lösenord till e-postkonton är det viktigaste du har. Hantera det säkert. Om någon får tag i det kan de gå in och beställa nya lösenord i ditt namn på andra sajter och får därmed tillgång till alla dina tjänster, genom att byta ut lösenorden och ta över din nätidentitet.
3. Ingen minneslapp. Spara aldrig lösenord digitalt i klartext. Den som skriver upp sina lösenord på papper bör betrakta dokumentet som en värdehandling.
4. Din hemlis. Lämna inte ut ditt lösenord till någon annan om du inte har goda skäl. Skicka aldrig lösenord eller logga inte in på länkar du får via mejl. Vid relationsuppbrott händer det relativt ofta att den ena använder den andres lösenord för att hämnas eller göra skada. Byt alltid lösenord när du byter partner.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X