Friday, April 12, 2024
spot_img

Utvalt:

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför...

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar...
HemTrygghetFörsäkringMånga företagare saknar försäkring

Många företagare saknar försäkring

Att vara rätt försäkrad från start är en grundförutsättning för att driva företag. Saknar man försäkring och olyckan skulle vara framme kan man i värsta fall tvingas lägga ner sin verksamhet. Ändå saknar så många som en tredjedel av alla företagare skydd.

2014 gjorde Trygg Hansa en undersökning, som visade att var tredje företagare småföretagare inte tecknat någon försäkring via sitt företag.
– Det betyder att många företagare saknar skydd mot skador som brand, eller mot skadeståndskrav om de gör ett misstag i verksamheten. Sverige är i hög grad moget när det gäller försäkring och det är en självklarhet för de flesta privatpersoner att teckna försäkring, men det ser lite annorlunda på företagssidan, säger Marcus Lind produktutvecklingschef på Trygg Hansas Företagsdivision.

Varför tror du att så många småföretagare missar att teckna en försäkring?
– Det finns säkert olika anledningar, det kan till exempel handla om att kunderna inte förstår behovet av försäkringsskydd eller att de inte anser sig ha råd att betala försäkringens pris.

Även Johan WennerholmFolksam tycker att företagare borde bli bättre på att försäkra sig.
– Ett litet företag är känsligt för stora smällar. Småföretagare är engagerade personer som brinner för sitt hantverk och vill lägga sin tid på verksamheten. Jag kan förstå att försäkringar inte är det första de tänker på, kanske vet man inte vilka risker det är med att inte försäkra företaget.

“Vilken form av verksamhet du driver avgör vilket försäkringsskydd du behöver. Olika branscher har olika försäkringar”

Det finns flera risker i en företagares vardag, risker som i värsta fall kan de äventyra företagets överlevnad.
– Att ha en företagsförsäkring innebär att försäkringsbolaget övertar risken och betalar ersättning för den förlust som företaget drabbas av, säger Marcus.

I dag erbjuder flera av försäkringsbolagen skräddarsydda lösningar beroende på vilken bransch man verkar i.
– De flesta företag behöver någon form av egendomsförsäkring som skyddar mot förlust av till exempel maskiner och varor och ett skydd mot avbrottsförluster som kan uppkomma till följd av att det inträffat en egendomsskada. Ett skydd mot skadeståndskrav som kan riktas mot företaget är också bra att ha. Dessa tre delar är grunden i en standardiserad företagsförsäkring, som sedan kan kompletteras med andra delar. Ofta paketerar försäkringsbolagen försäkringslösningar anpassade för olika branschers förutsättningar och behov, säger han.
– Vilken form av verksamhet du driver avgör vilket försäkringsskydd du behöver. Olika branscher har olika försäkringar. För att göra det enkelt har vi paketerat en småföretagarförsäkring för olika branscher, säger Johan.

Trygga Firman
Trygga Firman är en paketförsäkring som innehåller ett mycket bra grundskydd. Det är utformat för olika branschers förutsättningar och behov. Utöver grundskyddet finns en rad kompletterande tilläggsförsäkringar som kan tecknas utifrån det specifika företagets behov.

Folksams småföretagarförsäkring
Försäkringen är anpassade för små och medelstora företag. Du får först och främst tillgång till en grundförsäkring som innehåller det mesta du kan förvänta dig i form av skydd och hjälp. Sen anpassas den med olika tillägg beroende på vilken verksamhet du jobbar inom.

Christina Almtun, Svedea.
Christina Almtun, Svedea.

Vilka försäkringar behöver man?
Christina Almtun, affärsomådeschef företag på Svedea hjälper oss att reda ut vilka typer av försäkringar en företagare behöver.

Egendomsförsäkring: Gäller som skydd om man blir av med exempelvis mobiltelefon och dator eller om man får inbrott i sin kontorslokal.
Ansvarsförsäkring: Gäller om man exempelvis är snickare och spikar in en spik i ett rör och en läcka uppstår. Den täcker det mesta man kan bli skadeståndsskyldig för.
Konsultansvarsförsäkring: Gäller om man exempelvis som IT-konsult gör någonting i en kunds system som orsakar virus eller om kunden förlorar värdefull information och man som konsult blir skadeståndsskyldig.
Sjukavbrottsförsäkring: Gäller om man blir sjuk och inte kan driva sin verksamhet, men ändå måste betala fasta kostnader som exempelvis lokalhyra.
Tjänstereseskydd: Om man reser mycket i tjänsten, även inom Sverige, är denna försäkring viktig och täcker om man till exempel förlorar sitt bagage.
Rättsskyddsförsäkring: Gäller om man blir stämd eller om man vill stämma någon. Man får hjälp att bekosta den juridiska biten.

I ett bra grundskydd ingår bland annat egendomsförsäkring och ansvarsförsäkring. De övriga är tillägg som tecknas beroende på i vilken bransch företaget verkar.

Svedea har två olika paket av företagsförsäkringar, ett large och ett extra large.
– Det är för att tillgodose alla önskemål. För en del betyder priset allt, andra vill ha både hängslen och svångrem, säger Christina.
Largepaketet är billigare och ger inte lika höga ersättningsbelopp.
– Det är ett bra alternativ när man är nystartad och inte hunnit komma igång riktigt.

 

- A word from our sponsors -

Most Popular

Föregående artikel
Nästa artikel

More from Author

Nyckeln till ett lyckat generationsskifte 

I samarbete med verksamt.se År 2010 står familjeföretaget Kvistberga inför ett vägskäl....

Carolina Lahbo – grundaren av Women in Business

Carolina Lahbo, grundaren av WiB, Women in Business berättar om varför...

Britt-Inger Jonsson driver BitWeb24

Britt-Inger Jonsson som driver BitWeb24 bygger hemsidor. Här berättar hon om...

Matilda Lorén – en av grundarna bakom Equine Academy

Tjugosjuåriga Matilda Lorén är en av grundarna bakom Equine Academy, en...
X
X