Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Utvalt:

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar...
HemTrygghetFörsäkringFör trygghetens skull

För trygghetens skull

Tryggt företagande – ett begrepp som rymmer så mycket. Att vara rätt försäkrad är en grundförutsättning för trygghet, både för företaget och dig som person. Till det kommer faktorer som pensionssparande, affärsjuridisk hjälp och affärscoaching. För att inte glömma kompetensutveckling, det blir allt viktigare för att fortsätta vara konkurrenskraftig.

egetbilder-010_starta-driva-foretagAtt driva företag är som att åka berg- och dalbana. Du klättrar långsamt uppåt, faller snabbt ned, du rycks med när det svänger hit och dit. Det gäller att inte tappa fokus för att hänga med i de snabba svängarna.
I företagsstarten är det många pusselbitar som ska falla på plats. Du ska slipa på din affärsidé, skriva en affärsplan och fixa finansieringen. Sen gäller det att skaffa de verktyg som krävs, bland annat ett bokföringsprogram och en hemsida för att nå ut. Du ska bygga nätverk och omge dig med ett passande team, för ensam är inte stark. Mitt i allt gäller det att inte glömma att skaffa dig personlig trygghet – för den dag när berg- och dalbanan bytts ut mot fritt fall vill man inte åka med utan att vara ordentligt fastspänd.

Vi pratade med Andreas Holmbäck, verksamhetsansvarig på Unionen Egenföretagare om hur man ska tänka kring tryggt företagande.
– Som företagare har du inte samma skydd som en anställd, du får se till att fixa det själv. Vi som fackförbund är starka, vilket ger en enorm trygghet för egenföretagare.
Skulle du bli sjuk eller få barn krävs det att den som har ett aktiebolag har tagit ut lön för att få pengar från Försäkrings-
kassan.
– Företagare som startar aktiebolag tänker inte på det, men det är viktigt att skaffa sig information för att kunna göra ett medvetet val. Man behöver kapital för att kunna utveckla företaget, men vi rekommenderar att man tar ut lön, för trygghetens skull. Hur stor får man själv göra en bedömning av. Det är viktigt att inte glömma bort att även pensionen grundar sig på lönen.

Generellt sett har egenföretagare rätt dålig koll på vad man behöver för ett tryggt företagande.
– Många är så inne i att utveckla sitt företag och skaffa kunder, tryggheten kommer i andra hand. Man vill inte tänka på vad som kan komma att hända, det är en sak man gärna skjuter upp även om man vet att man borde ta tag i det. Det man skjuter upp längst är pensionen.

“Som egenföretagare har man inte tid att vara sjuk eller skada sig, men rätt som det är, är olyckan framme”

Att inte ha en småföretagarförsäkring kan få allvarliga konsekvenser, oavsett vilken bransch man verkar i.
– Småföretagarförsäkring är en grundförutsättning för företagande. Utöver den tycker jag att inkomst- och sjukvårdsförsäkring är viktigast.

I företagagsstarten är det många pusselbitar som ska falla på plats. Då är det enkelt att skjuta saker som försäkring och pensionssparande på framtiden.
I företagagsstarten är det många pusselbitar som ska falla på plats. Då är det enkelt att skjuta saker som försäkring och pensionssparande på framtiden.

Som egenföretagare har man inte tid att vara sjuk eller skada sig, men rätt som det är, är olyckan framme.
– Är man borta för länge finns en risk att man missar massa kunder. Med vår försäkring får du träffa en specialist inom 5 dagar om det behövs och om det krävs en operation får du den inom 15 dagar.

Unionen Egenföretagares inkomstförsäkring kompletterar a-kassan så att man totalt får ut upp 80 procent av sin tidigare inkomst, upp till en månadsinkomst på 60?000 kronor. Du kan få ut ersättning från inkomstförsäkringen i 150 ersättningsdagar. Från a-kassan får man endast 80 procent av lönen upp till 25?025 kronor, men för att inkomstförsäkringen ska falla ut krävs att du får ersättning från a-kassan.
– När man tänker tryggt företagande är det främst försäkringar man tänker på. Men den affärsjuridiska aspekten är minst lika viktig. Vad händer om en kund inte betalar och det handlar om stora belopp?

Genom Unionen Egenföretagare får man affärsjuridik hjälp, tio timmar kostnadsfritt per år. Du har tillgång till affärscoachning, där ni bland annat kan diskutera utveckling, marknadsföring, strategier och budget. Du får även hjälp att skapa företagets så viktiga avtal via ett webbverktyg och kontrollera det företag du vill göra affärer med.
– Tänker man på sikt är kompetens en trygghet, kompetens gör dig attraktiv på marknaden. Därför ger vi ett bidrag på 3?200 kronor per termin, max fyra terminer, för utbildning. Det är en faktor som bara blir viktigare och viktigare.

- A word from our sponsors -

Most Popular

More from Author

Therese Olsson VD för Venture Cup Sverige.

Therese Olsson, är VD för Venture Cup Sverige. Det är en ideell...

Linn Mayer grundare av Klinikum

Linn Mayer driver ett företag inom sjukvård och hälsa som heter...

Gokind grundare Gustaf Anselmsson

Gokind grundades av två kognitionsvetare från Linköpings Universitet, Hjalmar Norell och...

Att lyckas med ett företag idag är verkligen ingen enmansgrej.

Sponsrat inlägg i samarbete med verksamt.se Att våga be om hjälp kan...
X
X